Monday, February 28, 2011

Another wedding progress

Assalamualaikum =)
setelah meninggalkan blog for a few days, now I am back. hehehe. Harini saya da confirmkan my Official Photographer (OP) for my wedding day. Haiss. Quiet confusing la nak pilih kan. Tapi last-last saya berkenan dengan 10bucksphotography. yeay me! Harga nak cakap mahal tak de mahal sangat saya rasa. Affordable la untuk orang nak cut budget but at the same time I look for a creative person to capture my big day.

There's a few picture from 10bucksphotography that I mostly lovee it!

 
ini tuan da comei. gambo mesti comei. confirm


The outdoor is super awesome too!




andddd my favorite one



So, if you like to view all of the photo, simply like FACEBOOK page =)

Thursday, February 24, 2011

Worst than ever

Dont make me think that I am the evil side,
because I can be more worst than you ever think - mimi

Monday, February 21, 2011

The FaceBlog

SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH
 
Saya baru menjoint FaceBlog. haaa.skrg ni bukan Facebook je tauu. Ade Faceblog siap. =) nak joint? click sini FACEBLOG
 

I am movie freak

Kita tinggalkan cerita kawen for a moment. (tak boleh lama-lama) hehehe. saje nak buat list movie yang nak tengok dalam masa terdekat. Yosh! fyi, me and my fiance, we are movie freak. in 1 month, i need to spend at least rm50 untuk tengok movie je. So, it means every week saya akan tengok cerita terbaru. bahaha. tu paling sikit it think. =)

1 Sanctum - tick (semalam, rate 7/10)
2 The machanic ( i am freaking wanna watch this!)
3 Burlesque
4 No string attached
5 Yogi Bear
6 I am number four (cool tak tajuk?)
7 Black swan
8 Drive Crazy

March
1 The fighter
2 127 Hours
3 The adjustment bureau
4 Hikayat Merong Mahawangsa
5 Big momma: Like father like son
6 warrghhh! banyak lagi lah. seriusly

Klau tahun lepas cerita paling dinanti semestinya pontianak kegemaran ramai (twilight; eclipse) tahun ni saya rasa the most cerita yang saya tunggu-tunggu TRANSFORMERSSSSS: DARK OF THE MOON!! (sedey tak de megan fox =(( )

Saya dan Kad Kahwin

This entry I suppose to publish last week. =(

Assalamualaikum.
As I promise before saya akan bgtau tempat tempah kad kawen yang murah di Kelatan. Saya rasa tempat ni murah giler la berbanding tempat lain. ni untuk bakal pengantin yang memang nk cut all the bajet untuk kad kawen, boleh la berkunjung (cewah.berkunjung tu siap) ke kedai UNIQ TRADING di Jalan telipot, Kota Bharu.same jalan dengan Billion. (orang kelate mesti tau kt mane)

Ini lah rupa kedai tu. simple tp banyak kad yg murah-murah
Actually, tempat ni saya jumpa dah lama time along nak kawen dulu. about 1 year back. Both of my sist memang tempah kad kawen kat sini. Kat sini kita memang beli je kad dan pegi print tempat lain. Tapi nanti uncle kedai tu akan bgtau nak print kat mana. print pon murah gler woo.

Ini keadaan dalam kedai yg penuh kad =)

 Sape-sape yg prefer untuk save budget untuk kad kawen. beli kat sini je. nanti pegi print dekat Nasa Printing 1000 keping kad baru cas rm60. murah kan?

Antara yang terpilih.hehehe. Ini lipat 3 baru harga rm0.45



Ini cantik sebenarnya. di sebabkan badget saya bawah rm0.50, terpaksa cancel. hehe. yg ni harga rm0.65 klau tempat lain mane dapat dah harga ni. mau nye rm2.00 ke sekeping. Kat kedai ni. it depends on sebelah pihak ke dua pelah pihak kte nak buat. klau sebelah pihak. so harga lagi murah. around rm0.30 je.

 Sape nak cari kad kawen murah boleh pegi sini!! (cewah.promote mcm dapat komisen je aku ni.hahah)

Wednesday, February 16, 2011

Kenapakah??

arini bukak blog nak update pasal kad kawen then bila nak upload gambar tak dapat laaa.. ape kena ni?
even tengah baca blog orang pon.tekan older post, still at the same page! argh! tensen la arini

i think today is not a good day for me since i got unexpected news just now. (cuba untuk bersabar)

ya Allah, tabahkan hati hamba Mu ini ;(

Monday, February 14, 2011

Alhamdulillah

Alhamdulillah, tunang saya dapat coga TNB. Doa kan dia dapat jadi engineer TNB pulak ye. 
Amin. =)

Finally, my theme wedding

Assalamualaikum.
Tiga hari dok rumah bestnyeee. Yang amat! rasa macam tak nak balik kl, nak dok kampung je lagi best. cuma yang tak best dok kampung satu je, rosak habis program diet sebab makanan sedap-sedap. T_T

Balik kampung sebabnya akikah baby Rania =) dah besar baby Rania skrg. da sebulan. pewit2. rambut curl tu siap. banyak benda saya settlekan 3 hari kat kampung. Kad da bli, da pegi tempah print pastu pegi tengok baju wedding nanti dan dah pilih tema kawen. yeay me!

Finally, i picked this color;

Baby blue + krim
Tak tahu la kenapa berkenan pulak dengan color ni. aritu ada la amek gamba baju. tapi tak ley la tunjuk kat sini. tak seperais. haha. Mungkin barang hantaran saya akan combine bunga color baby blue and light pink.

p/s: sape-sape mencari tempah untuk tempah kad kawen dengan harga yang sangat berpatutan? saya ada jawapannya. next entry saya akan cerita =)

Thursday, February 10, 2011

My To-Do-List

Assalamualaikum

Saya sekarang ni rajin menjenguk blog-blog Bride-to-be. Kadang-kadang perasaan saya tu rasa takot bila tengok orang lain punya preparation. Saya rasa preparation saya biasa je kot. Ada satu blog saya terjumpa wedding dia same date with me. Rasa kelakar pulak bila tengok. hehehe. Biasa lah. wedding saya cuti sekolah so memang akan ramai orang kawen that time. =)

Tadi ade terjumpa to-do-list dekat blog ni, sikecilberkata bila saya baca so rasa macam nak buat juga my to-do-list. hehehe =) 

Menunggu saat itu sudah tentu banyak benda yang saya kena settle kan. Tapi insyaAllah, saya bukan keseorang. Saya ada family yang banyak membantu, dan of course my fiance yang pening sama-sama fikirkan majlis nanti. *tiba-tiba tak sangka akan jadi isteri orang dah*

Picture from; http://www.hasnizamphotography.com
 So here we goes!

1. nikah, sanding & bertandang date
- confirmed. you can see from my side bar.

2. kursus kahwin & legal docs
 
-  kursus kahwin : done (a longgg time ago at uniten)
- hiv test : belum
- borang : belum

3. venue
- nikah : Home (kelantan)
- sanding : Home (kelantan)
- bertandang : Home (Kajang)

4. catering & canopy
- kelantan : ayah uruskan. rasa belum booking (nway, kelantan side kte rewang)
- bertandang : booked

5. pelamin & decor
- kelantan : booked dengan my aunt- bertandang : sdn. bhd.

6. photographer
- nikah & reception  : belum fikir lagi nak yang mana satu

- bertandang : i have no idea :D
- pre-wedding : to plan the venue, date & theme. photographer-friends. :)

7. wedding outfit
- nikah : Alhamdulillah. dah lama bli sbb buat hantaran tunang ;)

- sanding :booked skali dengan pelamin package with my aunt
- bertandang :
done. fitting in may or early june.

8. makeup

- nikah & sanding : booked with my aunt skali package pelamin.
- bertandang : in progress. (i think mama da booked)
- inai : tak tau nak suruh sape lukis. hehe

9. bunga pahar
- sanding : I dont even buy it yet. alamakkk

- bertandang : I dont have any clue.heheh

10. hantaran
- for him : 5/9 completed
- for her : 6/7 completed
- decorator : DIY (hentam sajelah)

12. ring & bracelet
- his : I already gave on engagement day. enuf i think ^_^

- hers : done with wah chan bracelet

13. invitation card

- nikah : no card
- sanding : baru terhegeh nak buat this saturday (12.2.11)
- bertandang :
done with mykadkahwin

14. cake
- sanding : belum
- bertandang : done with package catering. cool x? dapat skali kek

15. tok kadi
-
belum

16. handbouquet
- nikah :
done. skali package pelamin.
- sanding : done. skali package pelamin.
- bertandang : I dont have any clue

17. guest list
- ongoing


18. ceremony, entertainment & kompang
- sanding : not yet decided (assigned to ayah)
- bertandang : not yet decided


19. pengapit

- kelantan : confirmed (my sist je)
- bertandang : I donno


20. dresses for family
- kelantan : not yet decided
- bertandang : variations of color

21. wedding heels
- nikah - lovely white : tak perlu ada. dok dalam rumah saje
- sanding : done with the package.
- bertandang :
done with the package.

22. event itinerary
- belum berfikir lagi

 
23. wedding props
- bunga manggar : assigned to my sisters & brother
- signage : assigned to my cousin la kot. hehe

- guestbook : no need to have it one lah. buat kat rumah je pon i think

 24. homestay
- assigned to ayah : belum booking lagi

25. spa treatment
- erk. perlu ke tengah tak de duit ni. heheh >.<" *sape sudi belanja?

26. honeymoon plan
- Honeymoon plan is the first thing yang sudah lama DONE.bahaha



so, sape-sape yang bride-to-be, boleh la start buat your to-do-list ni. hehehe.

Testing lagi sekali

Picture di bawah hanyalah testing saje. Kad kawen saya belum di buat. tehehe. Sabtu ni insyaAllah akan tempah. Actually, saya nanti nak invite a few friends dekat Facebook saya. So, i decided to sketch sikit my wedding invitation sebab saya malas nk pegi scan card kawen saya nanti.LOL.

About time and date is absolutely correct. =)

p/s; pls mark your calendar friends

Testing testing

Testing je ni. hehehe

Tuesday, February 8, 2011

Everyday Routine

Lately, saya susah sangat nak lena tido. Tak tahu kenapa, bangun je pagi lenguh-lenguh badan. Hais. Eh tapi yang tu bukan entry sebenarnya. hehehehe. Okay! Hari ni saya saje je nak share apa benda yang saya buat dekat rumah seharian.

pukul 6 lebih saya akan bangun solat subuh. Alhamdulillah. hehe ^_^
pastu sambung tido kejap. tehehe. (camane rezeki nak masuk tidur lepas subuh)
pukul 7 lebih pulak saya akan bangun. Kemas tilam. tak de katil ye kawan-kawan. sbb saya bujang lagi. katil nanti-nanti kite fikirkan. Saya memang akan kemaskan tilam before pergi office sebab saya tensen bila kita penat-penat balik keje. tengok bilik bersepah plak. Oh tidak! at least saya akan lipat selimut. =)
mandi-manda, bersiap tengok cermin. (perlu la cakap) tehehe.
8.10 bergegas ke kereta, check kereta bersih ke tak. (macam la dah lame tak masuk kereta) masuk kereta karaoke dalam kereta jap. hehe. sementara nak sampai office tu saya akan bukak radio Era.fm sebab pagi-pagi ade Riuh pagi Era. Lawok-lawok.
8.30 - 5.30 office hooooouuuuurrrrr ^___^
5.45 - masuk kereta balik. Petang saya akan bukak CD sbb lagu saya burn lagi best dari dengar radio. ;p
6.15 - Sampai rumah. Waktu ni saya akan fikirkan apa yang saya nak buat. Contoh; kemas rumah (sapu lantai, mop bilik, cuci bilik air) atau saya akan turun jogging =) actually, saya akan buat something untuk berpeluh. at least beriadah lah konon-kononnya. hehe. Paling tak pun saya cek baju dalam almari, tersusun rapi ke tak. Klau tak rapi. Lipat baju elok-elok sikit.
7 mlm - 10 mlm waktu untuk saya tengok Tv. hehe. lame tak? lame tak? eleyh.ok la tu setelah penat kerja. (macam la aku banyak kerja sangat) ;p
10 mlm - iron baju untuk esok ke kerja.

Biasanya macam ni rutin seharian saya. Bosan kan? eh tak. hidup orang bujang memang macam ni. hahah ;p
I wonder macam mana la hidup saya lepas kawen? kena iron baju suami kah? prepare dinner kah? Alamakkkk. takot lah pulakkk nak kawen ni. >.<

Actually. dalam satu hari, benda yang saya selalu fikir tentang rumah saya ialah kebersihan. saya takde lah nak cakap saya pembersih gilerr tapi I am not that bad lah. Saya ada almari kasut yang memang saya akan keluarkan satu-satu kasut mana nak pakai harini. Then klau yang saya tak pakai, saya akan put it back dalam almari tu.
saya tak suka toilet kotor, saya tak suka wayar berserabut (seriusly saya tak suka) klau wayar laptop. saya akan gulung sekecil gulungan yang mungkin. ;p dan saya tak suka ada rambut berguguran. hahah. saya mempunyai rambut yang panjang. so, kadang-kadang sehari 2 kali kena kutip rambut-rambut keguguran ku itu. lol.

saya rasa ini sebabnya lama kat Uniten dulu saya banyak terpengaruh tengok orang bilik kemas, cantik, barang-barang tersusun rapi. Saya suka! Saya nak share picture bilik dekat uniten dulu. Tapi tak tau letak dekat mane. T_T ada sikit je.

Siap menang rumah tercantik ni ^_^

Rumah Ilmu

Masuk bilik siap ade direction ;p
 p/s; nanti saya akan cari gambar-gambar yang lain

Tuesday, February 1, 2011

Hanya pandangan

Assalamualaikum.
Selamat menempuh February kepada semua. =)
Mungkin isu yang saya perkatakan hari ini agak sensitif. But I take it in a positive way.
Sekarang ni ramai orang suka bercakap lantang di blog atau FB masing-masing. Bagi saya tak salah, itu mungkin pendapat individu. Tapi isu-isu yang sensitif harus kena pandai jaga. Jangan nak biar trafik blog meninggi je sebab tu menulis tanpa fikir depan belakang. Harus jaga hak privasi orang lain dan saya selalu terperasan bila saya tengok blogshop. Rata-rata owner a.k.a penjual tu memberi respon dengan agak kasar kepada yang menanya a.k.a pembeli. Dah kate pembeli. so dia ada hak untuk menanya tentang barang yang nak dibeli (bukan terjadi kepada saya) Let say "kasut ni ade tak kaler hitam?" penjual boleh pulak reply "dah yang ni je letak gambar so maksudnya tak de lah tuh". Tak tau la bg saya, this is not a proper answer to reply dekat orang yang nk bagi rezeki. Hais, itu salah satu dugaan klau nak jadi businessman or woman. Lagi satu saya tak faham dengan orang yang loud-spoken la kira nya. Dekat blog terlampau berbincang isu sensitif, menulis tidak menampakkan gaya atau ciri perempuan ( klau yang perempuan la) menulis terang terangan dan menyebut benda yang berunsur lucah. Hais, ini blog orang kata "ade aku kesah?","suke hati aku la blog aku". Tapi saya no comment la. Pepandai la ko nak jaga diri.

Peace no war!

p/s: berusaha untuk menjadi yang lebih baik.