Friday, July 29, 2011

New Background


Assalamualaikum peeps! ;)
arini terlebih rajin pegi tukar background blog. hehe.
nampak sangat tak de kerja. hihihi.
dan bosan dengan bg lama, 
and decided nak tukar jugak header. 
semakin hari rasa semakin tak sesuai dengan muka aku buat peace tu.
hahaha.



I choose pastel color. 
cun tak? hehe. 
basically, this is my muka pc look like.
running mozilla of course, 
folders,
my favorite Flash, (had to coz im multimedia designer.huhu)
photoshop,
and notepad!

and did you guys notice, i have a big yellow pad lock on right bottom?
haha. thats what i called,
internet UNBAN! 
i love this so much.
hehehe


Thursday, July 28, 2011

Saya malas tengok bola

Sekarang Malaysia 1 - Singapore 1. alaaa. ni yang malas tengok bola ni. 
mulalah hati sedey klau kalah. masa berbaki 8 minit je lagi. boleh ke 2 gol? hurmm, tensen! tak sukee.

encik husband da tegolek tido sebelah ni. hahaha. 
kesian penat engineer saya. wuu 
tengok jela camne ye. kamon Malaysia.
klau kalah, ban Singapore dari negara pilihan melancong.haha

opss. my husband ada darah-darah singapore. kuang kuang kuang.

Honeymoon | Day 2

Assalamualaikum
 saya continue lagi penulisan saya dengan cerita-cerita honeymoon okey. hehehe. day 2 at Australia saya demam giler-giler. satu tempat je saya pegi. National Springbrook Park. jauh jugak dari bandar Gold Coast. driving around sejam lebih. minyak pon banyak habis. ;p 

perjalanan naik bukit ni. sebab husband nak tengok best lookout dekat Australia. tapi memang berbaloi naik tinggi-tinggi. the best lookout ever! dapat tengok bukit bukau. nyaman dan sejukkkk. smp mat salleh pon dok buat unggun api, ada family picnic. seronok! :) 





Banyak kali ktorang berenti before and after naik bukit tu. sebab permandangan cantik sangat-sangat. klau tak berenti rasa rugi pulak. alang-alang dah datang, baik berenti. ntah bila pulak dapat sampai tempat ni kan.


atas ni Adrenalin Park, sebelah je Raffle Royale. saya tengok dari jauh jela. mmg tak berani nak naik. wuu. tengok pon dah takot. klau naik. jantung 8 hari bedegup kencang.hahah.over.


Actually, a few people dah menanya saya tentang budget kat sana. hurm, susah untuk saya nak cakap sebab lain holiday lain belanjanya. ye tak? macam saya, everything saya dapat murah. hehehe. lame kot survey before pegi. overall saya punya budget pegi sana 2 orang around 7k. ada orang kate klau takde 10k, tak ley pegi. haha. salah! saya boleh je. hihihi ;p
saya pon tak tau la nak suggest pegi sana klau dengan travel agent. sebab dlu before pegi pon saya ada terfikir nak amek travel agent, sebab saya fikir senang. but, bila dah lama-lama tu ktorang survey sikit-sikit pasal hotel, kereta, tempat-tempat menarik. terus tak jadi amek travel agent. besides, pegi sendiri bebas sikit. its our honeymoon. tak nak lah terkejar-kejar ikut orang. hehehe. bawak je kereta, mane nk pegi. mana nk lepak. senang!


Toodles* 
nanti saya update lagi ye

Wednesday, July 27, 2011

Kiblat Locator and weather


Assalamualaikum

saje just nak review pasal kiblat locator. hurm, mungkin ramai yang nak pegi oversea dan risau mana arah kiblat. pastu g beli kompas. yes! thats one of the option. tapi klau mcam saya ni cepat boleh baca peta. so saya just tengok kiblat di Kiblat Locator. klau untuk lebih confirm, bawak je kompas. senang cite. hehe.dan jugak kalau nak tau waktu solat dekat sana. boleh click Islamic City. pilih country then print. bawak pegi sana. senang! hehe. macam dekat Australia. pukul 12 dah zohor. 2 dah asar. maghrib pukul 5. huhu. sebab pukul 5 dah gelap.

islam itu mudah. tinggal hanya kita yang memudahkan lagi urusan kita :)

and another one yang saya nak share. tentang suhu. mungkin klau nak pegi asia. kawasan serumpun tak berubah sangat ye suhu berbanding Malaysia. tapi untuk yang nak pergi jauh. better for you to check the weather first. then boley prepare utk pakaian kat sana. sekarang ni winter dekat Australia. bg saya sejuk sgt. Australia matahari die dekat sbb kita boley rasa panas. tapi disebabkan dia windyyyy. thats why jadi sejuk. i dont know la klau pegi london musin winter camne. mungkin saya terperapp je dalam bilik. huhu.

Tuesday, July 26, 2011

Honeymoon | Day 1

Assalamualaikum

sorry semalam tak sempat nak update blog. sampai rumah je kemas rumah bersungguh-sungguh. sbb seminggu dah tak kemas, huhu. so today, saya nk review honeymoon last week di Gold Coast Australia. It was awesomeee!!
saya agak banyak nak cerita pasal honeymoon saya ni. tapi saya warning awal-awal lagi. ini percutian orang berbudget. so klau orang kaya-kaya tak yah baca. hehehe. ;p

first of all. saya nk cakap. percutian saya ni bukan amek dari package mane-mane trip. semua nya sendiri.hehe. jiwa kental la katekan (poyo je aku.padahal semua encik husband uruskan)

klau baca entry yg lepas, saya dah state harga tiket flight ke sana. boleh baca sini. tapi harga tiket flight ni berubah ikut suke hati air asia. mungkin rezeki saya dapat tiket murah. sebab saya beli lameeee dah. peram punya la lama.hehe

it takes 8 hours to reach gold coast. bosan gler dalam flight. 
flight saya malam. dalam pukul 9.30 mlm. sampai Coolangata Airport around 8am (waktu aussie) klau Malaysia baru pukul 6 pagi. disebabkan saya tak order makan siap-siap dalam tiket flight, saya beli je atas tu. makan nasi lemak pak nasser cost rm13. air mineral rm3. hot milo rm5. waa. detail tau! hahaha.

sesudah sampai gold coast. saya mmg langsung tak menjangka suhu akan turun. dan memang sejukkk sgt. bg saya orang darah melayu tegar ni. suhu around 13' Celsius ni sejuk la. haha. after smp Coolangata airport, ktorang mencari-cari booth kereta sewa. (ni kereta sewa betul-betul highly recommended. servis tip top!) tapi booth die tak de dalam airport. thats why agak murah berbanding yang lain. tapi jangan panic. sbb aritu aku panic. hahaha. cara mudah. pegi je public phone. call. then die pick up kte dekat airport. as simple as ABC. hahaha. harga die mmg murah berbanding servis car rental yang lain. nak booking boleh click EAST COAST CAR RENTAL.

nak bayar tak kisah cash or credit card. tapi macam saya n encik husband, umur 24 kena ada extra charge. mana-mana service car rental pon macam ni. klau umur 25 ke atas lepas. hehehe.

ktorang sewa kereta paling murah. haha. getz 3 pintu. tapi kereta die bg memang best! baru gler. mileage baru 5000. hahaha. pastu ktorang sewa sekali GPS. gler kau. mane aku tau jalan kt sana dah. tapi GPS terbaik! semua tempat die detect. even ktorang taip Public toilet pon die cari jumpa. hahaha.

after amek kereta dan bermandi macam tak mandi, (sbb air sejuk gler) ktorang bergegas ke Warner Bros Movie World. harga tiket dah die bgtau before ni. sila tengok entry lepas-lepas.





and after ktorang pegi warner bros ni, ktorang pon pulang ke Surfers Paradise. tp before balik apartment. saya pegi makan jap.wuu.lapar gler. kat sana ada je makanan yang kedai halal. tapi bit expensive klau nk spend makan kt restorant. sorang dalam AUD $10 sekali makan. duit Malaysia dah around rm30++. klau 2 dah rm60++. sekali makan! haha. ktorang decide nak makan subway je. subway sana murah. i dont know why. beza dengan mcD sana.

 berjalan di surfers paradise mmg best!


lepas tu baru balik apartment. apartment ni suggested by friends of my husband. sebab apartment ni affordable untuk orang berbudget. tapi jangan disangka tak best okey. apartment ni best gler! semuanya lengkap. dari la ruang tamu, ada TV with 18 channel!! dapur part yang paling best. semua nya lengkap. dari pinggan mangkuk, periuk, dapur gas, peti ais. you name it! semua ada. dan juga tak perlu nak risau pegi holiday banyak baju kotor. sebab ada washing machine dengan dryer machine!! awesome! sabun pencuci pon die bagi. hahaha. 10/10 bintang!









best kan? best! bg saya memang affordable sangat2! ktorang menginap di Raffle Royale. Everything is great! cuma die takde lift. sbb hanya ada 3 tingkat. betul-betul di bandar Surfers Paradise. jalan kaki je. dan depan balai polis. haha. selamat okey! harga bilik boleh tengok dekat website. time ktorang booking around AUD $80. means rm240/night. murah sangat la tuh. tempat lain saya tak tau la. tapi suggestion. nak booking apartment lain. kena tengok die betul-betul di bandar surfers paradise ke tak. sebab klau jauh agak susah nak cari makanan.

then, malam tu ktorang jalan-jalan surfers paradise. saje menikmati alam. :)

jalan-jalan. sempat beli cardigan dekat cotton on yg berharga AUD$ 5 je! aaa.murahnyeee

 after jalan-jalan penatkan kaki. hehe. ktorang masuk Coles. supermarket yg 3 minit je dari apartment. beli barang untuk memasak. wee. beli telur je. seminggu tak makan nasi woo. teringat je nasi kt malaysia.haha
thats how my first day at Australia end!

update: forgot to tell, klau agak was-was dengan periuk or pinggan mangkuk nk guna. just bawak je sabun samak dari Malaysia. then sama all the stuff yang nak pakai tu. sabun samak tak mahal pon. rm3.50 je satu. 

Monday, July 25, 2011

Honeymoon Teaser

I will miss Australia for sure! =)

so many thingsss to say here,
stay reading okay! 

dah ada orang suruh review about expenses there. 
insyaAllah akan direview secepat mungkin.
maybe tonight? hehe

Friday, July 15, 2011

Omg! im the winner!

omg! tak disangka-sangka!
the first time ever to win something

i won this!



okay. teruja gler. first time menang lucky draw. 
sukeee

thanks alot ms anna! 
^_^

This is the time?

Assalamualaikum

i dont know if this is the right time for me to tell you about my honeymoon trip. sebab tak pegi pon lagi. hahah. ok. saya akui saya memang lambat pegi honeymoon. kesian tak? kesian ler. penat buat muka kesian. hehehe. orang lain dah siap buat review pegi macam-macam tempat. dalam Malaysia ada. tak kurang juga ke luar negara. ouuu. seronok baca. bila baca. pastu cite dekat encik husband. pastu die pulak semangat. haha. (aku memang penghasut yang berjaya)

okay, anyway. my honeymoon flight tickets saya beli dah lameeee. means memang lama. before we engaged actually. haha. honeymoon tiket flight ni pon memang beli dengan tergesa-gesa. so ktorang pilih je la tarikh yang jauh sikit dari ktorang plan kawen. sebab time tu fikir, in case of wedding tertunda ke 2 atau 3 minggu. hurm, that's why la ktorang lambat sikit honeymoon. and guess what? our flight tickets memang murah la. sape pernah dapat tickets ke Gold Coast Australia dengan harga rm45? saya pernah! seriously! tapi bila kta campur-campur tax, airport tax, luggage, and pick seat. so total dalam rm1400 for 2 person and 2 ways!!!!

so.rajin-rajin menjenguk air asia ye kawan-kawan yang nak kawen taun depan tu. sbb klau nk fly taun ni memang tak dapat da kot harga camtu.

ok. tinggalkan harga tiket flight yang murah gler tu. kita beralih arah ke aktiviti kat sana yang saya nak share dengan u guys yang mana berhajat jugak nak pegi Gold Coast.

disebabkan saya ni kurang arif tentang aktiviti kat sana. sebab saya sudah melabelkan diri saya sebagai peserta program dan encik husband adalah penganjur. so saya hanya tau sikit-sikit je harga park. skrg nk review 1 je. hahaha. okay, aritu saya ada gtau kan saya dah beli tiket ke Paradise country. tapi cakap tak nak pergi ke Warner Bros sebab tiket mahal. tapi akhirnya. kami tewassss. kami terpaksa akur dengan harga murah 3 Park sekali gus dan kami melaburkan duit untuk membeli jugak. bahahaha

ini yang saya nk review ni. (mak aiii. ko punye mukadimah punya la panjang berjela T_T)
saya dah beli yeay!! 3 park in one price!

wowowow! hot deal! 3 park itu adalah 
WARNER BROS MOVIE WORLD
SEA WORLD
WET N' WILD
dengan harga hanya AU$109.99 for each person. wowowow! murah ni. mari kite beli. klau ikutkan beli asing harga each park cost about AU$79.99 if im not mistaken. so klau 3 park dah jadi AU$239.97. itu belum convert duit Malaysia lagi. tau la duit Malaysia ni kan rendah je mata wang dia. fyi, mata wang Australia lagi tinggi dari US. adoi. sentap hati mak nak. salah pilih negara ktorang ni. hahaha. 

1.00 MYR = 0.309857 AUD

so bermaksud. seringgit dia. 3.++ ringgit kte. T_T 

so mari kita kira. for VIP pass, AU$109.99 convert jadi MYR its cost around RM355 for each person. Klau beli park asing cost AU$239.97 convert jadi RM774.477. wuu. menangis tengok harga. 

bagi saya tak salah nak belanja sikit-sikit. sebab kita pon bukan senang nak datang sini. saya tak kisah nak berkongsi tempat or harga or anything la berkaitan dengan honeymoon trip saya ni. sebab mudah-mudahan ada orang boleh baca dan review. orang kata, untuk kesenangan bersama. blog is like a diary. =) lepas-lepas ni pon saya boleh review dan ingat balik. tak pon nanti anak-anak saya besar dan baca blog mak dia. (ok.dah kelaut dah)

yang paling saya tunggu-tunggu nak masuk Warner Bros Movie World. and we decided nak pegi hari first sampai sebab 18 July which is next monday, adalah hari last ada pertunjukan stunt. ape benda stunt saya pon tak tau. encik husband beriya nak tengok. 

stunt from Hollywood. dia cakap la. aku tak tau ape pon. pastu boleh jumpa macam-macam karakter from warner bros. 
ni encik husband seronok tak terkira la tengok benda-benda camni. saya punya mesti la yang ni ditunggu-tunggu. hahaha



BAHAHA. ntah-ntah aku yang berebut-rebut dengan budak. wuuu.
nak beli tiket? Layari MYFUN.COM.AU. adois! =)




Thursday, July 14, 2011

Review Makeup Wedding

First of all I just want to post my picture coz I dont really have a mood to write much. haha. tapi nak review.



 Makeup untuk akad nikah I choose pink and purple for my eyeshadow. sebab untuk menampakkan wajah lembut je. bahaha. poyo je. muka tak cantik kan? kena la pilih bagi nampak ayu sikit. hahaha. so far saya amat berpuas hati dengan makeup. =)

 Untuk sanding, tema saya biru, so my MUA aka makcik saya.hehe.pilih light blue for my eyeshadow. ok. for birde to be, klau nak bagi nampak lain sikit muka bila makeup, pakai la lens. InsyaAllah, nampak lagi stunning! wow. hehe. time wedding saya, saya pakai lens Sterling Grey by FreshLook.
okay. sini ada sedikit tips;
bride to be boleh katakan tak pada apa yang kamu tak suka. for example, ur MUA nak pick sendiri their own color for eyeshadow, you have right to say no klau tak suke. buat pilihan kamu sendiri untuk hasil yang kamu nak. jangan jadi mangsa. hikhikhik. klau MUA nak andam kening lebih-lebih ke, cakap je tak nak. sebab kamu yang bayar, so you have right to do so. tapi dengan cara yang berlembut la ye. sebab kita kena bertolak ansur dengan orang lain juga. =)
perlukan Makeup Artis untuk majlis perkahwinan di Kelantan? contact Anita Bridal. or boleh terus ke Facebook Anita Bridal.

Wednesday, July 13, 2011

Follower makin berkurang ke bertambah?

Assalamualaikum

tadi tiba-tiba saya terperasan, follower blog ni berkurang sorang. huhuhu. sampai hati dah tak nak follow kita dah. nampak sgt awal-awal tu follow tak ikhlas. hahaha. tapi tak pe. tak kisah pon. =) dekat facebook pon saya pernah alami jugak. orang delete friend.

ce cite ce cite.
gini citenye, dlu ada sorang girl ni. die pernah gak la feature in blog yg gleme habis. yang nama die cik jugak tu. hehe. sume orang tau kot. kagum jugak la first-first tu tengok girl ni sbb muka die dengan dress up dia sebijik macam Yuna. saya pon add la dia kat fb. die approve. ok la.


lama-lama tu saya tengok die dah tak friend dengan saya lagi. saya pon tak perasan bila masa die dah delete. hurm, mungkin ada benda kot. ke ada nk approve orang lain tapi akaun dah full. so terpaksa delete saya. hahaha. tapi tak pe nok. mak tak kisah.

sebenarnya nak buat wordless wednesday. tapi dah tertaip camne? hehe

Tuesday, July 12, 2011

Door Gift Review

Assalamualaikum peeps~!

saya tengah pening kepala ni.so just take 5 minit rest. konon je 5 minit. haha. so saya nak review my door gift. actually i suppose to review dah lama kan? tapi tak pe la. sbb saya tengok pembaca-pembaca blog ni pon ramai jugak ler yang dah berkahwin.

but its okay! this is for my readers yang belum berkahwin. so boleh curik-curik idea ni okeyy~


this is mine! simple jeeee~ Alhamdulillah siap before majlis. haha. sebab buat sendiri ni. penat gler okeyyy. brown paper beg ni saya beli dengan harga rm9 for 100pcs. ok la. harga not bad. rasanya ada 2 color. satu lagi white. ok jugak. but i choose brown. sbb white nampak jarang la.

banyak lagi cara camne nk cantikkan brown paper beg ni.



saya rasa ramai jugak la brides yang pilih brown paper beg ni untuk buat door gift. sbb it is more cheaper but cute! =) dulu before siap bende ni, time tu tengah kalut-kalut buat preparation door gift. saya terjumpa idea letak doily paper untuk buat lagi cantik. tapi kekangan masa. ;( sedey je.

so sape-sape nak kawen. bley tiru gaya ni pulak.





get the idea? okay! sweet kan tambah doily paper ni. pls kawan-kawan, tiru ni. hehehe. kot ye la. lepas ni pegi wedding member2 diorang bagi benda ni pulak. mesti dalam hati seronok. hehe

klau nak tengok saya nye door gift preparation click SINI

Sunday, July 10, 2011

Monte Carlo Date!

Hi and Assalamualaikum

rasa macam lameee sangat tak update blog malam-malam. sekarang ni saya tengah online rumah mak mertua saya dekat Kajang. huhu. tdo sini malam ni sebab encik husband nak jadi tutor math. hehe. adik ipar ada exam next week. so die perlukan pertolongan.

so this is how my weekend end! semalam sempat pegi tengok movie Monte Carlo. before berangkat ke Alamanda, sempat tengok berita. mostly cerita pasal perhimpunan haram Bersih tu la. Bersih yang menCERMARkan nama Malaysia. argh! this is ridiculous. semalam stuck dekat kajang sebab jam lame gler. ble ktorang nak smp dekat polis buat road block tu. ada sorang lelaki tu tengah cakap dengan polis. muka memang cuak. i bet dengan husband, mesti wife die nak bersalin ke dah on the way ke hospital. dalam masa sama saya fikir. Ya Allah, menyusahkan orang nye semuaaaaa niii.. geram tak sudah. 

tak kira la korang nak fikir politik ke what so evaaaa. tp saya tetap fikir yang perhimpunan bersih tu KOTORRR!! bodoh je sape pegi tu. yg anjur ntah kemana. korang free-free je penatkan badan, ada yg masuk jail. padan muka! (haa,kan aku da over. terbantut cerita aku)

kat mane tadi kte? ooohh. Monte Carlo

Selena Gomez is sooo cute! suara die best gler. aku sukeee~ and i love her boot too.

bagi saya cerita ni best la. sebab die tunjuk byk tempat yg cantik-cantik. diorang pakai cantik-cantik. (i told ya that i love to see a beauty girl) hahaha. beside that, i get the idea on how should i dress for my honeymoon trip! tadi sempat dah cari flat shoes becouse we gonna have a very longgg walk. 
cant wait. 1 week left. =)

Thursday, July 7, 2011

My first "Before and After" makeup!


Assalamualaikum and Hi everyone~
as i promise. im going to post about my makeup testing.
before and after!

so, here we goes!
.
.
.
.
.
.

 
 can you believe this is me? oh! me either. arghhh. my face looks hilarious. damn. thats why i dont even go out without makeup. hahaha. my face look pale. pucat gler kan? memang! mengaku pon kau. haha. mari kita tengok apa hasil dari my makeup test.






tadaaaa!!



 
 this is what i called Natural Day Look. sesuka hati aku je bagi nama. haha. basically im using earth color, match with my baju kurung. actually, this is the safest color ever! even u wearing a blue clothes, u can try this makeup too.

simple yet beauty right? dont go over the limit. then u may look like hantu. hahaha.



berpuas hati dengan hasil. =) 
im not even trim my eyebrown.
not even wearing fake lashes.
the result is still good isn't it?

who want to try my makeup?