Friday, November 23, 2012

Perkongsian Jumaat. Flash card.

Assalamualaikum

Harini i nk kongsi satu benda yang penting untuk anak syurga kita. Early education. Org akan tny. Brape bulan? Boleh cakap as early as u can. Ok. Kita mulakan. Flash card ni satu denda yang mungkin di pandang gitu2 je oleh ibu bapa. Dulu pon i camtu jugak. Smp i tersedar bila u utube baby can read. I tgk baby from overseas ni parent diorng ajar anak dr kecik lagi. Padahal flash card tu just from paper yg buat sendiri je. Huuu.

So lepas i khatam baca blog kak watie. Baru i faham dan tau kegunaan flash card ni. Klau ada masa lebih kita buleh buat sendiri je. Sbb simple dimple je nak buat. Hanya perlukan a4 paper and marker pen. Everyone can do this. Yg i nk kongsikan dekat sini. Apa yg nak ditulis dekat kertas tu. I nk share words from little reader yg i beli. Mmg bagus sgt. Die ada action words, part of the body and common animals. Kenapa ayat2 ni je. Sbb ini ayat simple and daily used. Tak perlu mulakan dengan transportation, vegetables. Mulakan dgn ayat ni dlu.
Action words: clap wave kick point eat laugh
Part of the body: hair eye ear nose chin mouth
Common animals: horse duck pig dog cat bird

Cara utk tulis mestilah menggunakan tulisan seperti cikgu tadika. Tulisan doctor xmo. Kite nak mengajar doctor wannabe another 20 years. Hihi. Samaada guna huruf kecil atau huruf besar. Jgn campur aduk. Nanti confuse.

Cara utk apply dekat anak syurga kita x susah pon. Bg die duduk. Atau baring. Biasa i buat letak die atas riba i. Then i angkat card tu lebih kurang 2 jengkal dr pandangan mata die. Tp eye level kena sama dengan mata dia. I flip je card tu. First round i buat tak cakap pape. I flip flip flip. Lebih kurang sesaat kau datang. Eh. Salah. Satu card satu saat je. Sbb tulah di panggil flash card. Flash. Klau kita ambil gambar. Flash yg keluar tu sesaat je kan. Hihi. Second round i sebut sambil flip card. This one kena praktis sbb sebutan kena selari dengan card. Klau lari. Habis! Anak faham benda lain. Jadi kena careful. Third round i explain. It takes like 10 - 20 second each card. For example. Clap! Letak card. Tepuk depan dia. Jgn kuat sgt. Tekejut anak! Angkat card. Flip. Kick! Letak card. Pegang kaki die. Show kick. So die akan mengenal dgn menggunakan badan die je. Sbb tu lah perkataan yg simple je guna. Macam common animals. Like cat dog. Mane2 jumpa terus kita cakap. Dog! Sbb dog slalu lalu depan rumah i. Hehe. Gitu lah.

Flash card yg terbaik tak perlu gambar. Sbb apa? Sbb kita mengajar anak kita membaca. Org kata untuk mengenal. Ye betul untuk mengenal. Tetapi proses mengenal banyakkk lagi masa. Contoh: kita cakap. Rafif, stand up! Kita angkat die. Sbb die kan x reti bgn sendiri lagi. So die faham stand ni begini. Bangun. Untuk flash card. Bagus lagi klau kita focuskan untuk tujuan membaca.

Last year. I belikan flash card untuk Rania ank along i. Waktu tu xde ilmu lagi. Belikan flash card a for apple gitu la. B for ball. Ada gambar. Siap ada border cun lagi. Bila i apply dekat my niece. I flip card tu. Bila perhati mata dia. Dia tak tengok pon tulisan tu. Sbb gambar much more attractive kan. Tp bila i test. I cakap. Rania which one is umbrella. I letak dua card. Die pick btol. Tp mata die still tgk gambar. Bukan tulisan tu. Lebih bagus klau anak kita boleh membaca dengan mengenal tulisan dr gambar kan? Haa. Sbb tu la gambar tu later2 pon boleh ajar.

So mommies yg rajin boleh buat je. Klau nk beli pon make sure simple word and no picture. Hehehe. I pon tgh struggle ajar rafif ni. Anak kita mmg akan kalih sana. Kalih sini. Tp jgn give up. Flip je card tu smp lenguh. Hehe. And sebut je kuat2. Anddd... Jgn fikir. Dia x faham ni. No no. Sbb i pernah baca kt mane ntah. Dont think that ur baby cant understand bcos u r just underestimate ur baby.

Baby is genius!

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, November 22, 2012

Tips letak anak dalam car seat.

Assalamualaikum

Tips die senang je. Masuk kete terus letak pastu ko buat2 pengsan. Jangan pegang die. Jangan sentuh pon!

Jangan! Sbb die mmg akan cakap dok atas riba ibu lagi best. Warmmm je rase. Mmg la warm nak oii. Tp kepala mak dah boil sbb lenguh kemain tgn ni. Hahaha. Yee. Letak je. Rafif mmg musuh ketat dgn carseat. Rase mcm tak berbaloi beli. Tp ibu buat hati kental. Mmg merengek. Lama2 surrender. Yuhuuu. Ibu boleh tdo dgn aman!

Ok. Tambah la sikit tips. Klau mcm rafif. Kena letak bantal atas kaki die. Baru tdo lama. X tau kenapa. Tp mmg btol tips ni. Aritu balik dr kuantan. Start je masuk kete terus letak. Die tdoo smp kl. Bagussss. Hahaha.

*mesti ada org kate. Ek eleh. Letak anak dalam car seat pon kena buat tips. Yee!! Kena. Klau anak ko macam Rafif mmg kena!. *

Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, November 21, 2012

Friday, November 16, 2012

Tips untuk elak baby tido berbuai. apabila sudah terjebak dengan buai. lol

Assalamualaikum

Rafif mmg start tidur buai since he was 3weeks. Seperti yg korang tau Rafif ni susah utk dijaga. Maka pak nye kesian dekat mak asyik nk berdodoi je. Patah pinggang. Maka pak belikan buai dengan skali moto auto tu. Mak bukan main gembiranya sbb tak perlu dodoi sgt kan.

Waktu tu mak ingat bley la tdo bawah jugak. Sesekali je nak buai. Tp nan hado. Bila die dah sedap berayun. Mane nk yg bawah ni kan. Maka mak ayunkan aje si anak. Tp mak risau sbb ape. Susah nk kemana2. X nak tdo bawah. Mmg nk berbuai all time.

Ingat waktu raya aritu time tu rafif belum masuk 2 bulan. Kte balik kedah. Dengan buai pon check in hotel tau.

Tp last2 i berjaya tidurkan die kat bawah. Dengan syarat time die ngantok tu. I susukan sambil baring. Dan kain bedung dah get ready kt bawah die. Hehe. Bila die dah terlena. Terus bedung kemas2. Tepuk sikit. Mesti die akan lena. Cuba lah. *ala2 resipi plak*

Tapi kena ingt klau kita asyik susukan sambil baring nanti die x nak kite susukan beriba. Mesti nk baring. Ramai org jadi camtu. So kena buat dua2. Nanti nk g mall camne klau nk susukan baring. Xkan nk terbaring tgh org lalu lalang.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, November 14, 2012

Baby's seat

Assalamualaikum

I dah lama berkenan dgn bumbo seat sbb comei. Heheh. Ade ke patut sbb comei. And x tau plak bumbo seat ni just jenama bumbo. Aritu i ada tny kt fb group sape nk pre-loved. Then etty bg link dekat satu web yg byk jual pre-loved baby stuff. I pon propose la dekat hubs sbb die yg nk membayo kan.

Me: bang. Ada org jual pre-loved bumbo seat ni. Nak beli tak?
Hubs: pre-loved??
Me: ala. Brg die dah guna. Die nk jual balik.
Hubs: pre-loved bagaii. Bundle sudeyy.

Adoii. Husband i ni mmg ler. Bundle tu kebendeee. Hahaha. Tp die x setuju nk beli pre-loved. Die nk yg baru je. Die ckp xpe mahal sikit lama lg nk guna. Adik rafif ada 5 lagi bley guna. Gulp!!!

Ktorang pon g la beli kt mydear warehouse aritu. Tp bukan jenama bumbo. Jenama anbebe. Heheh. Comei je nama. Seriously i loveee this seat. Sbb senang. Nk bawak kemana2. Skrg ni i asyik ikut husband g outstation. So seat ni mmg membantu la. Setiap hari bfast i bawak je g cafe. Letak rafif dalam tu. Bley la makan dua2. Klau x sorg kena pegang. Sorng makan. Gilir2. Then klau hubs g keje. I nk mandi ke solat ke. Letak je rafif dalam tu. Die tgkk je i. Haha. Sbb rafif ni jenis x suke baring. Nk berdukung jee. Klau dok dalam tu diam la kejap.

I beli dengan harga rm155. Klau bumbo mahal lagi rasenye. Seat ni bley duduk since baby 3mo. Once baby dah bley tegakkan kepala. Dont worry much pasal tulang belakang die. But kita kena kawal die. Tgk die jugak la. Jgn biar mcm gitu je.

Mmg berbaloi la beli. Rafif love it. And me loveee itt!!

Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, November 3, 2012

Live from Grand Lexis PD

Hyep! Im here. Finally. After discuss dgn hubs utk weekend gateway. Hubs pilih grand lexis pd. It is super awesome resort where u can jump anytime to ur private pool. Actually. Diving is prohibited. Ekeke.

Rafif so far okay. Agaknye lepas pegi jakarta aritu die dah biasa berjalan2. So dalam dukung pon bley tertdo. X perlu dodoi beriya sgt. Anddd. He lovess pool. Wakaka. I tak masukkan die dalam pool pon. Sbb die cejuk. Tp meleleh air liur tgk pool. Hehe. Nanti rafif besar kita dtg lg ye. :)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, November 1, 2012

sudah berbulan dan berabuk

Assalamualaikum

Haishh. Ble tgk je blog aku ni terus rase bersalah pada kau blog. Kesian kau. Dah sebulan lebih di tinggalkan. Entah makan ke idak. Huuu. Maafkan ku blog. Aku takde masa nk menjenguk kau dengan lebih kerap skrg. Aku sudah mempunyai kekasih hati yg baru yg sgt jeles klau aku tidak meluangkan masa bersamanya. Ya. Rafif itulah. Huu.

Walaupon dah empat bulan. Begitu lah perangai nye. Tgh belajar elok2. Di berak pula. Hais. 5x naik flight 5x lah melalak gler2 dalam flight tu. Ggrr. Malu bukan main kepalang ibu ni. Benci tau!

*********************

Disebabkan hubs outstation lamos glos. I terpaksa la balik kampung dengan hati yg girang. I suke!! Di tunggu tunggu hubs datang amek kami 2 beranak ni tak kunjung tiba. Lepas sehari. Sehari lagi. Lepas tuu. X datang lagi. Sampai la ko sebulan lebih.

Dah nak pegi jakarta terpaksa balik. I pegi indon 4 hari je sbb sil convo. Congrats doctor! :) jakarta macet sekali. Tp driver die mak aih. Mmg power la bawak kete. X tergores pon ko. Dekat nk mampos kete.

Dan esok we are going to holiday lagi! Yeay. Sbb hubs tinggal kami 2 beranak lama. Maka hubs nk release tensen dok dalam hutan lama sgt. I jugak untung. Ngee~ this month hubs outstation jugekk. Benci! Tp takpe. Sbb i ikuttt. Wowie. Ikut kejap je kot. We are going to labuan end of this month. Rafif! Sila jgn menangis dalam flight. Ggrr!

Skrg rafif dah bley tdo bawah. Buai pakai jugak klau i ada benda nk buat lama. I letak dalam buai. Lama sikit la tdo. Makan masa betul la nk train rafif tdo bawah. Tp lama2 okey je. Skrg train tdo bawah tanpa bedung plak. Huhu. Hai la anak. Macam2.

Up gambar for october. :)

Published with Blogger-droid v2.0.6