Sunday, June 30, 2013

London Holiday: Perjalanan KL - London

Assalamualaikum.

Harini hari rehat sikit. So boleh la sikit2 update blog. Karang berkumpul byk benda pulak nak cite. Habis sume benda dah lupa. Hehe. Okay. Kite mulakan dengan tahun lepas bulan september. Actually, on my birthday. Hubs surprise me dgn belanja tiket ke London. Waktu tu ingat die main2. Tapi sekali btol2 die nak beli tiket. Mmg ktorang aim London after honeymoon Australia. Sbb hubs ada cousin tinggal sini. So konon nak saving bab penginapan la. Tp lain pulak jadinye. Nanti later cite.

Seingat i waktu tu matta fair kt kl. Tp ktorang beli online je. Tak pegi pon matta fair. Pastu kelam kabut sbb Rafif takde passport sbb klau naik MAS kena ada passport. Esoknye pegi buat la passport utk Rafif. Kesian muka x comei langsung. Hahaha. Rupanya takpe je nk beli tix takde passport. Letak dlu IC NUMBER. karang update. Call je hotline die. Huhu. Kitorang x tau. Buatkan Rafif passport 5 tahun terus sbb ada diskaun. Brape ek harga. Lupa dah. Rm150 rasenye.

Ok. Settle passport kitorang. Hubs belilah tiket. Ada org kate beli hari christmas murah. Tp x nak amek risiko. Beli je waktu matta fair. Kitorang beli 2+1 infant Rm7900++. (lepas pada tu i check hari christmas december lepas tak dapat harga ni). Settle lah hal tiket. Fly with MAS. Two ways. And i bookedkan skali Bassinet lah. Senang Rafif nak tdo. Mmg kena booked. Camne nak pangku smp almost 13hrs. Penat tau. Waktu tu x tau naik A380. Dalam sebulan gitu MAS call cakap tukar flight. Dapat terbang with A380. Fuh. Seronok ni. (walaupon tak tau apa beza dia. Haha)

Peram punya peram. Dapat jugak datang London. Kota yang terserlah dengan kemahalan dia. Haha. Flight kitorang pagi pukul 10.10am. Kitorang ada kt KLIA dari pukul 7. Settle luggage. Eh. Sebelum terlupa. Memula kiotrang plan utk bercuti bertiga je. Tp lepas hubs gtau fil. My mil nak joint sama. So jadi la bercuti berenam. Hehe. Takpe. The more the marrier. But i warning u. Bercuti dgn bawak baby and org tua dalam satu masa mmg penattt. Takpe. Pelan2. Atleast merasa skali seumur hidup pon takpe dah. Pukul 10.30 berlepas lah ke Heathrow London. Seat kitorang tengah2. Kompem la kan. Lagi skali tak dapek nak feeling2 tgk awan. Haha. Sbb bassinet tu mmg kt tengah je. Row tengah tu muat 4 org. Tp naseb lah takde org sebelah kitorang. Mil and sil dok tepi tingkap. Fil dok sebelah kami. Satu seat kosong utk Rafif main2. Hehe. Tp A380 ni besar sikit la seat die. And selesa jugak.



Seat kitorang mmg luas la sbb dok kt bassinet tu. Malaysian sikit je. Yg lain mat salleh luar. Bukan british pon. Kemain bercuti mat salleh ni.



Dapat tgk view dr ekor kapal. Mcm gayat pon ada memula tu. Hehe. Tp best dapat tgk kapal terbang terangkat tu.




Sekejap je berlepas FA datang pasang bassinet. Naseb baik Rafif muat tdo dalam tu. Ngam2. Tak boleh lebih dr 10kg. Naseb baik anak ibu baru 7.5kg. Hehe. Lena die tdo. Berjam2.



Lepas Rafif tdo. FA dah bg lunch. Membedal la smbl layan cite. Ada byk cite dalam flight tu. Mmg best. Ada katon utk kanak2 riang seperti Rafif. Hehe. Makanan die sedap gak la. Yg penting ulang alik dok mintak air. Kering tekak wei. X tau nape.



Dalam flight ni kite boleh tgk la kite dah smp mana. Tp jgn tgk kerap sgt sbb lg lah terasa lama. Huhu. Tp sepanjang 13 jam tu x dapat nak lelap mata kejap pon. Time Rafif tdo bantai tgk cite. Bila Rafif bgn x dpt dah tdo. Orang lain sedap je terlopong tdo. Huu.

Bila smp London pukul 11 malam waktu Malaysia. Tp petang pukul 4.15 di London. Tp alahai jetlag la wei. Kite sepatutnya dah tdo. Tp terpaksa celik luas2. Rabak mata.

Act. Kitorang mmg bawak bekal makanan mcm mee pama kegemeran tu. Pastu lauk2 sardin. Ayam yg dalam pack tu. Tp tak bawak masuk any meat. Sbb mmg tak boleh. Org cakap Heatrow airport paling strict. Tp hahahampeh. Takde custom pon jaga. Smp je amek bag. Tolak la ke lane merah nak declare tu. Kot tak declare karang die check bkk ada makanan satu hal pulak nak menjawab. Skali takde org. Ktorang teruss je tolak ingtkan ada la checkpoint custom tu. Takde weh. Terus je pintu. Apa lagi. Laju2 tolak bag. Haha. Rugi pulak tak bawak serunding daging. Makan dgn roti sedap tu. Huhu. Cuma part nk cop imigresen tu die strict sikit la. Tny ni sape. Ape relation. Satu hal nk cite salasilah keluarga. Haha. Tp kitorang dah prepare file sorg satu. Incase tny byk2 hamek kau. Sume dalam tu. Hehe.

Lepas dah settle imigresen. Luggage. Hubs terus call kete sewa pickup kt airport. Haa. Yg tu sambungan la ek. Penat menaip ni. Hehe

Adios.

Wednesday, June 26, 2013

Rafif high fever and warded

Assalamualaikum

Sebelum mood blogging aku kelaut. Baik cepat2 dayung ke tepi. Ewahh. Perumpamaan. Hahaha. Skrg ni sape yg dah tau tu i dah selamat tiba di london. Tp nk update cerita Rafif warded sbb high fever. Sedihh :'(

Tepat pg isnin last week. Rafif dedar. Badan panas je. I ingtkan die kena ekon sejuk sgt. Bila check pampers takde la berat sgt. Maksudnya kat situ menunjukkan die takde la panas badam sbb sejuk ekon. Bila check pkl 10 gitu badan panas lg. I pon amek la ubat die. Paracetamol tu. Bg makan. X jalan. Tp still bg.

Haritu elok lg main tolak2. Tghari okay. Bila masuk malam dah panas sgt. I dah la dok sorang2 jaga Rafif. Actually i dah prepare mental and fizikal apa nak buat klau terjadi emergency gini. Pgi subuh2 hari selasa. I bawak die pegi clinic 24jam dekat bukit tinggi tu. Amek ubat ikut montot die. Suhu waktu tu 39.5'. Mmg panas. Balik rumah kebah kejap je. Pastu the whole day ari selasa tu panas. Malam tu mmg panas sgtt. Smp die nyusu pgg perut i rase pedih sbb panas tgn die. So i tekad. Pagi rabu pegi clinic lg.

I check suhu pg rabu still panas. I bawak pegi clinic yg sama. Mintak refer letter pegi pakar. I drive kete sorg2 pepagi. Lepas amek refer letter. I drive lg pegi columbia sendiri. Sume kena buat sendiri. Husband takde. Sedih mmg sedih. Tp i klau dok sorang2 sendiri jiwa kental je. Takde apa. Sume boleh buat. *sbb tu kot laki aku asyik os je*.

So rabu pg columbia asia ni. First time pegi. So far rase services die bagus. Sbb hospital die baru. Ingt nnt nk cuba demc. Eh! Sedap2 main cuba. Doctor yong paed rafif baik gler. Lembut je dan detail. Which i like.




Bila dah smp hospital. Baru fil datang. Sbb diorng dr Kajang kan. Take time sikit. Plus fil bawak slow je kete. Hehe. Kite dapat masuk bilik lepas settle hal GL. Pmcare ni slow btol.

Rafif kena amek darah. Utk tgk apa jangkitan die. Alhamdulillah takde apa yg tak kena. Cuma dctr cakap dari darah die tu boleh tau die kekurangan zat besi sikit. Hurm. Faktor pemakanan la tu. Yg lain sume ok. Check denggi takde. Hepatitis takde. Bakteria takde. Sume okay. Dctr assume die viral fever. Or mungkin berjangkit dr org lain. Setahu i waktu tu jarang dah bawak die keluar sbb i puasa. Tp dah nak kena kan. Naseb baik die dah x cirit. So tak perlu drip water. Lega.

Malam baru hubs smp dari labuan. Tdo malam tu badan rafif tetiba panas balik pukul 4 pg. Mmg tak tdo lah. Nurse datang lap2 badan. Tp nurse tu cakap pakai air suam. Jgn pakaikan ape baju. Dah la ekon sejuk.



Khamis pagi rafif bangun ok. So far tgk perkembangan ok. Tp masih panas la. Suhu dalam 37-39 lg. Sentiasa lap2. Pastu i mcm tak puas hati pakai air suam. Mcm kata hati ibu ni cakap rafif patut jerlum air sejuk dan pakai baju. I ikut je kata hati. Lepas mandikan die. I pakaikan seluar skali tutup kaki tu kan. Tgk die terlena. Dan berpeluh. Lega sgt. Die dah tak panas badan. Tp still nk tgk malam kang camne. Mmg lena die tdon smp ke pagi. Suhu turun turun. Smp la 36. Pg jumaat tu dah 36. Alhamdulillah syukur. Risau sgt. I terfikir klau Rafif demam mmg x nak la prgi london. Postpone jela. Naseb baik die ok. Sbb hubs call Mas tny klau postpone. Kena about 3k sorg. Gulp!

Tp pape pon sume dah ok. Rafif back to normal. Dah segar bugar. Alhamdulillah. Dapat datang london. Skrg i nak tdo jap.

Adios!

Sunday, June 9, 2013

Azni's big day!

Assalamualaikum

Petang ahad yang tak brape nak cerah sgt ni. Dengan puasa lagi. Rafif dah terbongkang tdo. I amek la peluang update blog. Hehe. Pakai phone je nok. Semalam pegi majlis sanding kawan baik dr Uniten dlu. Kitorang ni kira bff la. Tak sangka lepas aku ko yg kawen azni. Tp mmg pon. Yg lain menyusul kemudian. Hehe.

Ari jumaat tu pegi majlis akad nikah die. Dah setahun tak jumpa azni. Lama gler rasa. Yelah rafif dah nak setahun. Die x jumpa lg Rafif. Dulu time bujang. Rumah ko jugak la aku menapak pegi tdo. Seronok wei. Mak die masak mcm2. Bgn je bkk mata mak die ckp. Acik dah buat nasi lemak tu. Roti canai. Karipap. Kuih tu kuih ni. Giler ko. Sedap nk mampos. Maunye naik 5 kg dok rumah die. Masuk je dalam rumah terus masuk bilik. And she is sooooo prettyyyy!!!



Makeup die mmg tiptop uolls. Dgn baju ko tu. Mmg cantik lah. Tak berkelip tgk ko.


Dah selamat jadi Mrs Azan. Azan pon tetiba nampak hensem. *kembang lah hidung ko kan jann*


Dari kiri. Sahabat dunia akhirat sheila yg sanggup dtg dr sg besi datang pickup i dekat klang. Drive all the way to labu pulak. Mmg terbaik. Sheila. Ko kawen lambat sikit la. Tunggu rafif besar. So aku boleh tlg ko byk sikit. Hehe. Ini dok berdukung lagi. Nk tgkp gmbr pon berebut dgn die. Hehehe. Kanan kak ain. Very natural beauty lady. Housemate dulu. Org perak ni. Kesian membongkok. Hehe.


Ini waktu kitorang pegi smyg asar kt masjid kg labu tu. Ika terpaksa siapkan photobooth dekat masjid. Kejap je tmpl2. Rafif membuas mcm biasa la. Letih tau takkk.


Ni majlis sanding. Pengantin bangun je ktorang pegi duduk kt pelamin tgkp gambar. Hahah. X senonoh. Tgk rafif. Kemain pegang sign just married. Haha


Waktu ni i dah balik. Pastu rase rugi pulak tak amek gambar berdiri. Kesian jugak rafif panas. Naseb lah x mengamok sakan. Huhu.


Dah balik dah. Rafif pegi gigit angpau mak azni bg. Tekejut den. Ingat rayo tadi haa. Acik main bagi duit pulak hai. Timo kasih lah. Azni. Ko kawen kelas sgt. Bila smp tu boleh rase la meriah tu. Rewang je. Khemah smp 16 bijik. Sori azni. Aku siap kira dgn sheila. Haha. Tp mmg teratur. Lauk pon sodap. Cuma timing aku pegi tu x jumpa ramai dak uniten. Aku jumpa laila dgn dalila. Yg laki latip sorg je. Kak zura pon tak sempat jumpa. Huu

Aku doakan ko bahagia hingga ke hujung nyawa. Ke jannah. Jadi isteri yg solehah. Korang dah kenal 10 tahun kot. Masing2 dah masak dgn perangai masing2. And take time untuk kenal lagi. Sbb bila dah duduk sebumbung. Tdo sebantal. Lain pulak. To azan. Jaga azni elok2. Aku smp nak menangis sama pulak waktu akad nikah tu. Hehe. Next? Aku rase ika. Ika. Boleh dah tu. Ape lagi. Hehe. Sbb bila tny kak ain je. Tahun depan. Tahun depan. Brape byk daaa. Hehe. Kak ain jauh ler nak ke ipoh. Eh? Over dah aku ni. Hihi.

Adios!.

Monday, June 3, 2013

Introducing new family member in our little crib

Assalamualaikum

Haa. Family member tauu. Yelah. Barang rumoh pong family member tau. They live among us. Eh creepy la pulak. Ekeke. Orang lain tahun ni sume dapat kunci rumah baru tau. Iolls je takk. Hoii. Ingat beli rumah mcm beli baju raya ke. Setiap tahun kena ada. Kahh. Seronok tgk orang lain sume dok rumah besar2. Paling best baca blog aty. Sbb die memberi inspirasi utk deco. Dah la hebat gler cat sendiri. Dengan ada anak kecik lagi. Klau aku dah huru hara dah bilik tu. Haha. Last2 jd bilik stor. Huhuhu.

So minggu lepas dah install aircond kt rumah. Hadiah anniversary. Haha. Terer sgt hadiah anni i. Sebijik aircond! Untuk ruang tamu. Kitorang dah nk keluar melilau cari aircond dah. Skali jiran sebelah ni tgh service aircond. Pastu malas nk pikir lebih kitorang booked je dgn cina tu. Dlu waktu keje kan. I perasan la. Sume aircond jenama york. Dan aircond ni sume lama2 dah. Berpuluh tahun. Ada cakap dgn husband. Klau nk install aircond nak brand york la. Mcm ye ye oo je tahan lama kan. Xpelah. Kite cuba dlu. Hehe. So dah install la aircond. Yiipie. Tp malam nk mgrb baru bukak. Klau siang pakai kipas je. Jangan nak manja sgt la rafif! Eh. Rafif pulak kena. Kahkahkah.



Aircond ni kena amek yg 1.5 la kan sbb hall. Klau bilik 1.0 okay dah. Itu pon risau takot x sejuk mana sbb xde sekatan utk ke dapur tu. Ni i beli dgn harga rm1300. Jangan cakap mahal ke apa. Aku cepuk kang. Haha.

Okay. Nak jadikan cerita. Kitorang ni ye ye oo je plan saving saving for london! Tp hahampeh. Husband lagi lah. Klau jd menteri kewangan fail dah. Kahkahkah. I x tau. X pernah nak amek tau duit die ada brape byk. Klau die mcm gatal tgn nk belanja2 tu. Ada la tu rezeki lebih. Sbb iolls tukang belanja barang dapur je. Balik2 pegi beli ikan. Sobss. Itu je mampu uolls. Klau makan pizza terus hubs blanja. Hahah. Haa kelaut dah cite aku. Ha. Kitorang ni dah dua tahun kawen x pernah beli sofa. Kerusi kayu kegemaran i tu pemberian mak mertua. Dr rumah lama die. Dari dok letak kt luar rumah sbb die dah beli sofa baru. Jadi bila i kawen. Sofa tu hubs amek lah. Dlu dok puchong mmg takde mood pon nk lelawa rumah. X tau kenape. Pastu bila pindah klang kitorang rajin pegi spray putih. Siap tukar sarung kusyen baru. Hehe. Total kitorang spray and tukar baru habis la dalam 300 lebih. Upah jahit tu mahal.

Nak jadikan cite. Bila benda lama ni senang reput la. Dah la kayu. Hubs lah pegi sebut kerusi ni x boleh baring lama2 lah sakit badan. X selesa lah. Sekali dua tiga hari lepas tu patah!!! Haa. Kan dah majuk. Terus patah weh. Yg kayu belakang tu. Dah la yg kusi 3 tu. Huu. Xpelah. Xnak beli lagi konon nk saving utk london lah. Haha. Kemain kedekut kan. Pastu x tahan la. Pegi jela order sofa baru. Same jugak. Lepas london nak beli jugak. Duit jugak tu. Bukannye beli lepas london dapat free. Haha


Kerusi kesayangan kuu. Dah tgl yg ni jela. Pastu x tau nk sumbat mana maklum lah. Ruang rumah luas sangat. Kahhh. Puii. Haha.


Bila fikir balik. Yang ni lah aku kena alihh. Klau rafif nak main bawak keluar balik. Sbb rafif mane ada playroom mcm aqilah. Eh? Jeles tau su deco playroom aqilah nomeii. Huwaa. Aku takde. Eh sape nak main ni. Anak ke mak??


Jadi lah macam ni kedudukan rumah. Tp sofa tu kira macam pembelian terbaik setakat ni. Utk barang rumah. I terfikir nak sofa yg boleh rilek2. Guling2. Yg boleh jadikan katil klau tetamu datang nk tdo kt luar ke. Boleh la tdo atas sofa je. Gitu. Pastu bila i survey sofa. Hah. Kitornag laki bini ni jenis malas tahap gaban nak survey mensurvey ni. Pegi dua kedai cukuo aa. Haha. Keluar pegi beli sofa pkl 8 mlm. Pukul 9 lebih tu siap dah beli. Hahaha. Bila i letak dah critiria ape i nak. Senang la. Kenape i pilih L shape. Sbb klau i beli yg jenis 3+2 @ 3+2+1 tu mane aku nak letak sume tuuu. Rumah luas sgt ni. Haha. So bila masuk celino furniture tu mula2 terbekenan sofa 3+2 tula. Ala. Rege lebih kurang je sume. Mmg 2k ke atas. Kira muroh dah tu. Tp bila duduk tu mcm kena duduk formal. Mcm kena duduk tegak je. Jadi cancel. Sbb tgk L shape ni mcm lebar dan luas lagi kerusi die. Oklah. Jgn tgk lama2 nnt pening. Order dan bayar lah. Dari harga rm2799. Dapat la rm2400 je. Okay la tu.




Nampak tak tu yang lorong masuk dapur tu. I plan klau rajin lahh. Nk jahitkan langsir utk tutup sikit. Tp tgk aircond tu sejuk je. X tau la mcm mane. Hahah. Stakat ni ini jela perkembangan rumoh. Walau teringin nak buat english style. Nampak nye terkuburlah hasrat tu. Dah gtau husband. I mmg suke sofa tu baldu. Tp x suke corak die. Yg blkg tu. Hubs kate xpe nnt cari kain mane suke jahit baru sarung die. Yeayyy!!

*perkembangan trip europe. Everything dah settle bab yg hotel. Kereta sewa. Eurotrain ke paris. Masuk disneyland. Masuk park. Flight ke scotland. Dah bayar. Skrg miskin lah duit xdo. Cuma smp skrg x dapat cari lagi coat utk i. Huwaa. Hubs dah beli jaket. Walaupon pegi waktu summer. Tp gue ni darah melayu wehn sejuk tak leh tahan. Nnt bila settle trip ni. I akan tulis perjalanan ktorang. Utk renungan di masa hadapan. Huhu. Even dlu tulis cincai pasal australia pon ramai gak pm tny lagi detail pasal trip gold coast. Tetiba rase terharu pulak ada org baca blog akuu. Tenkiuuu.