Thursday, June 16, 2016

Surprise Pre-birthday Husband

Assalamualaikum

Semalam, 15 June 2016 genap la my husband 29 tahun. Alhamdulillah, semoga Allah lanjutkan usia abang, semoga murah rezeki dan kekal sihat bahagia bersama. amin.

Surprise birthday ni last minit planning. Tetiba dapat idea nak buat surprise kat dia masa aku kat kampong. Tapi fikirkan susah la nk booking tempat untuk buka puasa sbb dok kg kan. TAPI! dapat idea untuk celebrate kt café Lan husband Rara tu. Dari aritu lagi dok pesan kt husband nanti kita pegi cuba. and dia okay je. Tapi kali ni aku plan untuk pegi bukak puasa so ada la drama sikit. Plus ampang tu jauh dari rumah aku kt meru klang ni. Dia tak nak jam, dia nak plan nak bukak puasa dengan mama adik2. (diornag ni pon tak reti nk berlakon. hadoi rosak plan mak)

So, jadikan cite. Aku cakap je dengan husband dah booking tempat. dah order makanan. Tapi dia still berkeras nak pegi bukak puasa kt kajang. hadoiii!! camane niii. Terpaksa gtau mama, cakap mama ikut plan mimi. So husband tahu la kite nak bukak puasa ramai2. tapi dia tak tau yang kita nk surprise kat dia. Plan asal. aku nk pegi bukak puasa bertiga je inc Rafif. so smp sane dia terkejut tengok ramai ada. so menjadi la surprise sikit. ini awal2 dia dah tau dah semua pegi! huwaa. takpe lah

Aku gerak dari rumah awal sbb singgah pegi rumah makteh. then dari shah alam ke ampang lebih kurang 30 minit lebih je. dalam kete dok WhatsApp Lan. cakap berape minit lagi nk sampai. sbb nk mintak die gantung balloon siap2. huhuhu. agak kelam kabut la. tapi naseb lah masa kami sampai tu bestfriend kuch dah smp. and adik2 dah smp. Tinggal mama dengan ayah je blom smp. so agak menjadi la surprise tu. maybe sebab kami celebrate awal die tak expect. Paling terkejut dia tengok bestfriend dia tu la. hihihi.




terlampau banyak la pulak gambar nak ditempek. dengan internet tidak berapa laju ni.

Sikit review pasal Owlery Café ni.

Café baru, very clean and cozy place I must say. Decoration mmg wow! bonus sbb ada play area for kids. Food is awesome! portion yang banyak. dan sedap. Pilihan makanan mmg banyak. Nasi, western, steak, dessert. Cukup lengkap.

Boleh request untuk deco birthday mcm balloon dan bunga api kek. lol bukan lilin kek ye. tapi bunga api terus. Charge aku kena aritu rm36 sahaja untuk decoration.

note tambahan: bulan puasa ni untung klau nak pegi cuba sbb ada 10% disc. wow!

Kids area pon banyak mainan disediakan. Seronok ler Rafif tu.

Star Wars cake from Lea Oven. sponsor by Fairuz. tq so much fai! the cake is soo delicious. nyummy!

Dah makan, borak2. solat maghrib semua kami pon gerak balik rumah. hehe. Simple je surprise birthday ni. Cuma husband dia cakap ingat dah tua2 takde surprise2. hehehe. Alah mak seperais biasa2 je. mak tak harapkan pape. cuma tahun ni birthday mak u better be good. lol. Birthday mak insyaAllah kalau umur panjang ada rezeki kami dok di new Zealand masa tu. insyaALLAH. Doakan2 kami sampai ke new Zealand. Aminn



Thursday, June 9, 2016

My weight lost journey #miminakkurus

Assalamualaikum semua! Selamat menyambut bulan Ramadhan al-mubarak. Alhamdulillah berjumpa lagi kita tahun ni dengan bulan ramadhan. Bulan yang pernuh barakah. InsyaAllah semoga amalan kita di bulan yang mulia ini akan dihisap oleh -Nya

Okay berbalik kepada tajuk. Hehe. Everything start bulan 2 lepas. Lepas raya cina. Aku start untuk tak makan nasi. And buat diet atkin. Kalau tak tau apa itu atkin boleh google. Huhuhu. Daku malas nk terangkan beriya. Lol. Diet start mmg sorg2. Takde kawan tapi tak sangka jugak aku survive! Nak start tu perlukan banyak ilmu. Apa yang boleh makan apa yang tak boleh makan. Wajib tau semua tu dan wajib tau camane proses pembakaran lemak tu berlaku! Wahh berkobar2 menaip ni. Hahaha. 

My started weight is 62 kilos! And current weight is 49 kilos. 13kg lost so far. 

Masa memula diet target aku nak 59kg sahaja sbb nak hilangkan pangkal 6 tu. Tp bila dah smp 59 aku target lg 55 just untuk tengah2. Bila 55 aku target lg 53 sbb berat tu berat memula pregnant Rafif. Bila smp 53 and im still not pregnant cukupkan la target 50. Kiranya #routeto50kg tu last la. Skali ni balik kg puasa berat keep down lagi 1 kilo. Jadilah 49kg dah skrg. Tapi klau tengok gambar dlu2. Berat 49 idok ler sama dgn skrg. Allignment dah lari. Hahaha. 

Camane diet aku berkesan?

Aku mmg amalkan diet+workout. 70%diet and another 30% workout. Tapi aku tak pegi gym pon. Husband yg very the supportive tu belikan threadmill sebijik letak kat rumah. Haa lari lah ko kat situ. Mula2, stamina low. Lari 15minit semput. Bukan lari sgt la. Just berjalan je. Lama2 boleh lari makin laju dan makan lama. Build the stamina. Itu pentingnya workout. Biar jantung laju. Biar berpeluh2. Buang semua toksin dlm badan. 


Supplement mmg aku amek. Sbb aku buat atkin jd aku hanya amek carbs dari sayur. Any nasi, tepong, mee big no no no! Supplement yg aku amek fish oil, multivitamin, celery, calcium. Air pulak green tea, acv dan air masak berliter2 sehari. Kena ingat setiap 25kg berat = 1 liter air. Klau musim panas mcm skrg lebihkan air masak. Klau workout lebih kan jugak air masak sbb kite banyak bergerak, banyak peluh. Orait?

Dah berjaya turunkan around 53 kilos, group gojes yg family day aritu paksa aku bukak 1 lg group diet utk mak2 gojes yg mana dlm fasa nk mengecilkan tubuh badan leh ler joint. So aku add la sape2 yg nak joint. Takde paksaan. Sape sudi joint. Tapi! Klau masuk dalam tu mmg kena jugak ler sedas dua das ayat2 pedas dari cikgu lin. Hehehe. Bak kate lin, klau nk kering. Hati pon boleh kering. Tak boleh nak sentap2 klau cikgu cakap/pesanan pape. Klau cikgu cakap lembut mmg tak jalan diorang ni. Kikiki. 

Pepagi aku dah remind air masak togok! Togok bergelen2. Padan dgn badan. Lin turunkan banyak ilmu2 yg dia tau. Aku pon ada la bg tips2 yg aku dapat. Tapi dlm group tu tak semuanya buat atkins. Ada yg eat clean. Sbb ada yang bf mom! And amazingly, boleh dikatakan semua turun berat! Wow kiranya group diet kita ni berjaya la kan? Alhamdulillah. And now group tu dah takde sbb sudah dibubarkan. Hehe kita continue volume 2 pulak. Cuma aku pesan jgn cheat lepas group bubar takut berat naik. Klau korang cheat, pepandai la. 

Berbalik kepada kisah diet aku, now aku dah tak buat atkins atau boleh jugak die katakan aku buat atkins tapi fasa 4. Sbb aku dah start amek nasi, makan carbs la cuma dalam quantity yang sikit. Air manis je aku blom amek btol2. Stakat sip2 je masa berbuka ada la. Tak tau kenape skrg aku terasa semua benda jd manis. 

Ingat! No pain no gain! Rajin2 workout sbb bila kite workout kite akan rasa firm dan kurang menggelebeh esp part perut. Ingat org perempuan yang dah pernah mengandung beranak mmg take time untuk perut tu kempis. Tapi takpe! Never give up! Klau rasa nak give up cepat2 tengok gambar orang kurus. Lol! Membantu tak? Aku kan suke tengok rancangan korea. Jeles much dgn retis2 dia yg dah beranak pinak semua kuruss je. So fikir boleh boleh boleh! Kita boleh smp tahap tu. sbb badan kita mmg mampu untuk semua tu. 

Masa ni baru 52kg. Dah 10kilos lost. Suke!

Kalau buat mesti boleh! Dont create alasan. Go go go! Motivate yourself 

No more pipi pau. 

Turun dan turun! Ingat klau boleh beli 1 penimbang kt rumah and stick to that penimbang sampai bila2.

Nak bermula tu mmg susah tapi ingt. Klau nk cheat ingat balik kenapa kita start? InsyaAllah akhirnya mmg menggembirakan. 

Current is 49kg! Balik kampung turun berat! Percaya atau tak?? Percaya pada diri masing2. Badan kita mampu.

Perjuangan belum selesai. Aku nk turun lgi sbb klau ikut bmi klau berat aku 45 pon still normal utk org yg tak berapa tinggi mcm aku ni. Hahaha. Klau 44 baru under weight. Moga terus turun dan turun. Sbb raya ni nak makan makan makan! Haha

Aku mmg memberi sokongan padu kepada kawan2 yg bersemangat utk kurus. Mmg susah nak buat, tp ingat akhirnya yg best tulah yg kite nak kejar. Okay bai!