Wednesday, August 21, 2013

Eid 2013 and Rafif Birthday Party

Assalamualaikum

Hai semua! Dah brape hari raya?? Separuh?? Okay. Belum terlambat lagi. Hahaha. Ok la tu dari takde langsung update khennn.

Raya tahun ni tema kami berbaju hijo. Pepagi dah paksa Rafif bgn. Mamai2 die mandikan di pagi hari. Air sejukk. Kt kg tak kuasa nk rebus air bagai. Kt klang takpe lah ada heater. Mandi jelah nak oii. Sudah siap bersampin bagai. Seronok sgt siapkan Rafif pagi tu. Hensem terlebihh. *puji anak. Sila kutuk! Puii. Ada aku kisah?* hahaha.



Lepas tu ayah terus ke masjid solat sunat raya. Tp ibu x dapat pegi la. Sbb nk settle anak ibu lagi. Terpaksa la ibu berkorban. Takpe. Byk lagi cara utk buat pahala. Lepas ayah balik mcm biasala bermaaf maafan sesama family members and take photo. Wajib! Hehe. Tp takdd gambar. Sume dalam laptop. I biasa la update guna phone. Hehe




Hari raya kedua dah plan nk buat besday party rafif. Seronokkk. First time buat besday party anak. Malam tu i gigih siapkan cheeselut and apam bee and strawberry. Tak tau nk order kt mana. So i decided nk buat je. Sbb before ni dah pernah buat. Alhamdulillah menjadi. Sedakkk



I plan sesaje nk buat candy buffet. Tp bila gtau sume pelik ape kebenda la candy buffet. Sbb takde org buat klau kt kg tu. Hehe. I manage to diy 100% with bantuan dr adik2 yg sanggup gunting tampal backdrop. Hehe. I habiskan beli candy. Lollipop. Marshmallow dalam rm50. I beli strawberry and grapes dalam rm40. Pastu buat cheesekut tu i bajet x smp pon rm30. And apam tu byk dah bahan yh ada kt rumah. Jimattt.



Sume buat sendiri. Deco2 tu pon mmg dah dalam otak. Klau nk buat candy buffet nk buat gitu. Bekas letak apam and cheesekut tu beli dekat daiso je. Rm5. Lapik meja polkadot tu recycle lapik picnic photoshot maternity dlu. Hehe. Berguna lagi. I plan nk buat choc fountain. Tp dah xde bekas choc tu buat choc dip jela. Bekas yg boleh panaskan lilin kt bawah tu. Hehe. Masak je choc bg cair pastu ada bahan satu lg. Ape ek. Shuttening ke apa ntah. Angah punya. Kidnap. Hehe. So masuk je choc dalam bekas tu. Laku btol cucuk2 tu. Mane taknye. Strawberry. Marshmallow. Grape. Dapp!!



Cake i order dekat kedai cake biasa je. Kek span blueberry and whipping creme. Cuma hiasan atas die pakai icing. 3kg. Rm130. Sedap kecuali icing mmg i tak minat. Tp design i suke. Mula2 nk order bentuk 1. Tp die takde mole tu. Takpe lah. Gini pon okay.




Menu utama nasi ayam. Colek buah. Lemang. Rendang. Ketupat palas. Ayam goreng 10 ekor. Tp x cukup kena tambah lagi 5 ekor. Rasenye lebih 100 org makan. Nk buat nasi ayam ni x susah sbb focus ayam jekan. Tp kena make sure ayam byk la. Huhu. Sume masak sendiri. Mak mmg terer masak. I ikut arahan je. Ngeee.


Yg ni ayah i belanja aiskrim satu tong!! Haha. Order dr org kemboja. Org kemboja ni klau kt kelate mmg jual aiskrim naik motor tukan. Sedapp aiskrim die. Mcam2 warna. Rm100 je satu tong besar gler tu. Smp ayah paksa budak2 amek bekas bawak blik. Lebih bykk. Sbb mlm kang die dah nk dtg amek bekas. Hehe


Yg ni anak sepupu i. Lahir 20 hari lepas rafif. Tahun lepas. Sepupu, termasuk i dgn angah i total sume branak 6 org. Hehe. Rafif yg sulong. Tp die kecik je. Hehe




Ni pagi raya ke 3. Dah nk balik kl. Lepas pegi open house rumah inlaw along. Terus ke airport balik klang. Gitu je cite raya. Smp lahhh jumpa geng GBSB kt rumah ctmah aritu. Seronok walaupon jumpa kejap je. Smp dah lambat. Org dah gerak g rumah ena dah. Seronok jumpa kawan baru. Sempat la laga pipi. Kot2 lepas ni jumpa laga perut. Eh?! Haha



Tag memasing! Cian laki den takdo. Smp je kena jd cameraman. Kahh.

9 comments:

Shakina Farhan said...

sama la kite xpegi semayang raye..huahua..

ctmah said...

laga perut ye mimi!!i like it!haha!
eh bila nak birthday party rafif kat klang pulak?hehehe

SweetLikeWhat said...

comel sangat rafif pakai baju melayu..
kek iye pun sangat comel..

hana yoriee said...

Seronok tgk birthday part rafif. Besar betul kek nya!

Mula2 piker apa la shuttening dak mimi ni sebut letak dlm choc. hahaha.. Rupa2nya nak habaq shortening. Aduiyainya punnn.. kikiki

Cik Puan Mimi said...

Haha. Sepp sikit kina! :)

~ NANA ~ said...

shortening la mimi! hahaha

sebut colek buah tiba2 rasa nak makan sekarang ni jugakkk! huahua

Hana Soffelia said...

Meriahnya befday rafif. rugi tak dtg.

Sorry tau mimi, hana tak dpt dtg sbb hari yg sama ada kenduri rumah sedara.. next time blik kg, hello2 eh..

Cik Puan Rara said...

eh cantik kek tu.mula x nmpk 1 tu.tengok lelama baru paham.hehehe

zimo the clown said...

clown service here

www.mrzimo2014.blogspot.com