Tuesday, November 5, 2013

Sesi mengemas Dapur part II

Assalamualaikum

Memandangkan aku dah reveal Playroom Rafif dan SOHO, sekarang aku continue mengemas ke belakang sikit which is my kitchen. Actually haritu aku mencari satu rak kat IKEA tempat untuk aku letak bekas air masak tu.

Sebelum ni aku letak atas meja kopi yang sememangnya rendah tu kan. Paras lutut kita je kan. Jadi bila Rafif dah panjang akal, die jadikan tempat tu tempat die basuh tangan. T_T aku pon kena la cerdik lagi dari dia. Kena letak tinggi sikit. Huhu. Selain dari rak tu, aku cari tempat gantung kuali tu. Sebab lecehnye lahai bg aku tak tau nk letak kat mane kuali bagai.

Aku rasa orang yang takde build in kitchen cabinet ni mmg face the same problem mcm aku. ye dop?? kekurangan tempat letak barang. Huhu. Tapi takpe, bagi aku setiap tempat tu perlu kemas dan bersih je. Nak2 lagi dapur tempat masak kan.

Masuk2 je dapur gini lah keadaan dapur aku. Dapur rumah aku ni die L-Shape. Ko ingat sofa aje L-shape. kahkahkah! 

Memandangkan dapur aku ni kecik aje. So sume kena tolak rapat ke dinding la. Kena pandai susun bagi nampak kemas dan senang untuk access sume barang. 

 Ni tempat aku masak. Aku bersyukur sangat dah ni ada dapur gini. Bagi aku dah cukup selesa asal aku dapat masak je. Alhamdulillah. Aku terima kasih husband sebab semua barang dalam rumah ni dia yang belikan. Tapi tak pernah sekali pon die beli tanpa kongsi pendapat dengan aku. Sebab die cakap, hidup kite kan share2. ngee!

Haa, nampak tak tempat aku gantung kuali bagai tu kan. Sakit mata ke? Okay lah tu kan. hehe. Sebenarnya aku tersambar color grey stainless steel tu. Pastu aku fikir baik aku beli color hitam. Satu set color dengan vontot kuali! Hahaha. Bijak tak idea aku?

Ni rak pinggan kesayangan, aku beli kat jusco kot. Memang kukuh ni wei. Aku tak gemor nak letak pinggan banyak2. Sebab serabut boleh? Aku letak mane nak pakai and yang selalu pakai je.


Pandangan ke almari. Bila dapur kecik kena susun sume ikut barisan lah. hahaha. Aku ada jahit atas oven tu. Color pink tu, nampak tak? haha. Ingat nk jahit skali untuk microwave. tak siap2. wakaka!


Ni lah rak yang aku beli kat IKEA aritu. MULIG nama dia. Okay aku cite, memula aku tanya kat group gojes tu ada idea tak untuk rak paras pinggang yang boleh letak benda2 lain lak kat bawah. Nana bg link sume cantik2. tapi sume mahal2. hahaha! Nana nii. Over the budget la. So kak Nadiya pulak suggest beli ALBERT macam dia. aku masuk list lah. Tapi bila sampai sane, husband tak suke. katenye klau Rafif langgar jatuh barang atas die ke ape. Sebab ALBERT tu tinggi. Dan die kayu. Aku rase klau untuk tempat penyimpanan barang ke sesuai sebab die tinggi. Fikir2 baik aku amek MULIG ni. kukuh pon kukuh. Tak goyang pon. Sebelah tong air tu aku plan klau ada rezeki lebih aku nak beli tempat letak beras brand TUPPERWARE tu. tapi mikior sampai 200 lebih kot eh. Aku hold dlu lah. hehe. So tempat ni aku letak benda2 ni je dlu.

So itu jela keseluruhan dapur aku. Ada sikit la part penyapu dan tempat aku gantung stock plastik tapi tak amek gambar lak. Sebab tak menarik. hehe. Korang simpan penyapu macam mane? Aku guna penyapu kat dapur je. Living hall dan bilik memang aku vacuum aje. Sonang!



21 comments:

~ NANA ~ said...

Kemas dapur!! Eh lupa nk suggest rak LAIVA kat mimi..dia blh drill kt dinding so x risau la kalau anak panjat..hihi..penyapu biasa gantung kt stor, beli penyangkut mcm baju tu

Nadt said...

Lebih kurang la dapur kita ni mimi. Kuali sudip semuanya gantung je..hehe..

PinKy MoMMa said...

sukaaaa sebab warna putih jg mimi hehehe..berapa harga tu..mcm menarik jer..aah btl jg ckp hubby mimi..tkt bahaya kat budak kan..tp yg ni pn dah cantikkk sgt ;)

hana yoriee said...

Penyapu gantung kat didnding garage. Beli penyapu yg sekali penyodok tu. Comel!

DYatie said...

Penyapu kte gantung kat belakang pintu husb beli klip gantung kt daiso. Haha.

Chekgu Azrine said...

Yg pntg bersih dan kemaskan sis...

Mimy Hamid said...

sama la kita rumah sewa xde kitchen kabinet. ...spot peti ais beso

Nor Arinee Mat Saaud said...

Eis box besor. I like

ameris said...

akak masa dok umah sewa dulu pon camtu. semua ringkas je. janji kemas & teratur...

♥ ROS ♥ said...

Walaupun byk brg tp pndai mimi kemas.. Semua nampak teratur :)

lesungpipit said...

salam kenal sis...
wahhh...suke nye...blom sempat lg nk up n3 bout DAPUR

jom 4low sy...
insyimanhafiz.blogspot.com
TQ

Fizah said...

kemas, tersusun dan efektif!! :))

Aty_Fared said...

kemas nyer dapur mimi.....

Cik Puan Rara said...

dapur pon lawo! kemas gila!

SweetLikeWhat said...

sangat kemas dan bersih..penyapu aku letak kat stor..beli tempat sangkut tu kat mr diy..

Ain Beautiful House said...

Ringkas dan kemas...I like

Ain Beautiful House said...

Ringkas dan kemas
http://www.ainbeautifulhouse.blogspot.com

Juliza Sihatnatural said...

kemas...even xde kc..tp stil menenangka mata di dapur..kipidap


jom, lawat blog saya.

www.sihatnatural.blogspot.com

Nabilla Sazali said...

Kemas.....

Nabilla Sazali said...

Kemas

MAMA ADAM said...

Kemas la dapur kita.. Suka sy tgk.. Jd inspirasi utk sy..