Wednesday, December 28, 2011

Bahan bacaan baru :)


First time ni beli Pa & Ma. mmg byk sgtttt info saya dapat dalam ni. mmg pelanggan setia la lepas ni. mag young parents tu mag dari singapore. tp gambar2 comel. hehe. dan cleo. hehe. takde kena mengena dengan keadaan skrg. tp beli cleo sbb dari dlu lagi suke mag ni.

nk cite mag PAMA ni. ada satu column yang saya tertarik sangat2. tak sure tajuk apa. tp dia cerita pasal how to make a genius baby. first time baca tak percaya anak dia boleh "membaca" dalam masa 5 bulan. bila saya google dan tengok di youtube. mmg betul! masyaAllah. pandai nye. dan bermula hari saya baca tu. saya terus cari ape yang buatkan anak dia genius. bila tengok dekat youtube ramai lagi bby yang boleh membaca seawal 4 5 bulan.

betul lah orang kate, ilmu tak kan habis. bila mengandung ni. banyak sangat bahan bacaan saya skrg. klau keluar g mana2. mesti saya masuk MPH. hehe. feveret. mesti anak dalam perut cakap mak ayah aku ni asyik masuk kedai buku je. hehe. ktorang mmg suke MPH. bila masuk berejam2 la dok dalam tu. saya mesti dok bahagian magazine je, ;p husband mesti bahagian weapon. tak pon comic. kuang3. tp skrg byk beralih ke bahagian buku bby. yes! buku bby! mungkin orang akan kate awal betul. yup. thats true. you can make ur baby genius as early as you can.

satu tips untuk anak genius. play sudoku when u're pregnant. :)

saya beli 1 haritu. cari2 takde yang level rendah2. terus 9x9. waaa! T_T i never play sudoku before. but i know the rules and how to play. husband kate beli je yang ni. mencabar minda sikit. balik terus main. now im addicted to sudoku!! satu malam tu ktorang pakai main before tdo. last tdo lambat. esok bangun lambat g keje. hahaha. ada pro and cons jugak ler. hehe.

selamat mencuba untuk ibu yang lain! :)

Sunday, December 25, 2011

Buku Merah!

Assalamualaikum
yeay. dah pegi buat kad merah or buku merah. smlm ada appointment dekat az-zahra bangi untuk buat kad. appointment pukul 10 tp pegi awal sikit sbb takot ramai orang..naseb baik takde orang. terus boleh buat check up. first time buat check up takot jugak la. karang doctor tny macam2.heheh. *penakot nak jumpa doctor*

smp clinic terus amek tekanan darah. urine. dengan berat. Alhamdulillah. tekanan darah okay. berat mmg berat. hahaha. masuk bilik doctor, ada scan baby lagi. sbb az-zahra mmg akan scan every time pegi checkup. dapat tengok bby membesar elok je dalam perut ni. doctor kate bby kecil lagi. perut pon kecil tapi saya tengok perut saya ni macam besarrr je. lemak agaknya. haha tapi dah nampak kepala tangan dia. hehe. dan nampak heartbeat dia lajuu. dan doctor kate perkembangan baby normal which is mmg dah 13 minggu. perkembangan selari dengan minggu. doctor takot bby terlampau kecik atau besar. doctor pesan dont eat too much since I have to gain 1 kilo per month. wuu! risauuu. doctor cuma bagi obimin dan pil kalsium. tp saya still continue jugak dengan supplement salindah.

Thursday, December 22, 2011

Rezeki baby?

Assalamualaikum

entry ni entry kegembiraan bercampur kesedihan. here goes, last 2 weeks. husband saya dapat interview remaco. remaco ni anak syarikat tnb. mmg husband saya keje tnb. dan dapat pulak interview remaco klang. time tu saya dah tdo, husband kejut cakap dapat emel interview. dia tny okay tak? sbb nama dah terpilih untuk interview. dalam beratus candidate PEP, 10 nama yang dapat. including him. I said, as long as u think okay. mie ikut je. mie okay.

then smlm, office hour husband call kate dah pegi interview. HR call dari office remind arini *smlm* interview dekat remaco klang. dengan kereta buat hal. naseb baik dah inform datang lambat interview (selamba badak datang lambat) haha. pastu interview okay je.

then malam tadi, saya dengan husband discuss la. kot2 dapat kerja remaco ni. apa plan kitorang. for those who don't know. remaco ni kerja dia tak duduk office. serata malaysia la pegi nye. so makna nya. klau dapat kerja ni. saya kena tinggal la sorang2 kat rumah. :((( (sedih!!) tp saya takde nak menaruh harapan tinggi pon. sbb 1 position je remaco nak ambil. change 1:10.

tengah2 discuss, husband panggil. "sayang, meh baca ni" mata sambil tengok laptop. saya pon pegi lah baca. TERKEJUT! husband saya betul2 dapat position tu. saya dan2 sebak. dan kepala otak ni fikir macam2. pasni dah kena tinggal. Ya Allah, sepanjang saya kenal husband saya ni. saya tak pernah nk berpisah dengan dia. ada satu waktu tu je. time praktikal. saya praktikal kt kb. husband praktikal kat kl. berpisah untuk 3 bulan. ala.time tu kan couple. takpe je.

saya fikir, boleh ke aku sorang2 ni. klau dia outstation? saya cuma berharap saya boleh jadi isteri yang kuat dan ibu yang cukup tabah. InsyaAllah. tp since 2007. saya kenal husband saya ni. saya dah dimanjakan dengan lebih2. saya jadi lembik sbb husband terlalu manjakan saya. saya tak pernah nak bangun pegi amek sudu klau makan kat foodcourt sbb bila nak bangun je. husband saya dah amek. saya tak pernah nak bawak kete klau keluar. sebab kunci dah mmg ada dengan dia. klau nak angkat barang2 ke apa ke. jangan tny lah. mmg dia akan bawak.

dan lepas ni, saya kena independent lah. hurm. tak pe. saya boleh! yakin! waa.. (menangis dalam hati.lol) saya kena fikir jugak. tahun depan family bertambah. insyaAllah dan jadi 3 orang. duit banyak nak pakai nanti. rezeki bby la kot husband saya dapat kerja ni. ringan sikit la belanja bulan2 tu. cuma saya je kena sabar.

husband posting 9 january 2012. klau ikutkan PEP37 tnb tamat bulan 4. Alhamdulillah kira husband saya confirm awal. wee! :) dannn. yang paling saya suke (selain gaji banyak.kuang3) husband saya posting remaco klang jeee. skrg husband saya tnb klang. dan tnb klang bakal di shut down in 2014. so semua staff akan posting tempat lain. saya dah risau takot dapat manjung ke paka ke. waaa~! jauhnye nak pegi mid valley. (itu je dalam otak fikir ;p) skrg dah tak risau lagi. remaco tak shut down pon. Alhamdulillah. takde lah kami ni berpindah2 jauh2.



*wah.panjang tau luahan perasaan arini, smlm tdo mata bengkak nangis husband nk tinggal kita. wuu :(*

tadi bangun pagi husband cakap nk kena pegi holiday awal takot nanti posting susah. yeayyy! double joy.

3 bulan lebih preggy boleh naik flight tak kawan2?

Wednesday, December 21, 2011

Shopping Survey: Tilam baby!

Assalamualaikum

arini saya buat survey2 tilam baby yang super adorable! >.<" comel nyeee! kepada mak2 yang nak beli tilam tu. baca sampai habis ye. *saya tukar promote barang orang tak berbayo* hehehe.

1. Junita Khalid. Click facebook JUNITA KHALID

hasil kerja tangan puan ni mmg cantik! tengok dari gambar lah. live belum tengok lagi. hehe. tapi yg puan Junita ni 1st choice saya la.



 comel kan? puan junita kate kain dia cotton. brapa percent cotton tu saya tak pasti lah. hehe. tengok pulak bantal karipap. awww. comelnyeee!! *ni ada yang mak berebut bantal dengan anak ni*

puan Junita ni guna tilam kekabu. asli rasanya. tilam kekabu ni bagus. ingat lagi dlu2 ada bantal kekabu. best gler tdo malam2. macam tak nak bangun. ok.over! ;p. harga saya dah tny puan Junita. a bit pricey jugak la. mungkin kemas dan cantik jahitan. tilam with 2 bolster dan bantal RM200. tak termasuk comforter. klau nak comforter tambah lagi RM65. Harga belum termasuk postage. :)



2. Mimi Alina. Click facebook MIMI ALINA

Puan Mimi ni pon cantik2 jugak tilam dia. :)


kain yang ni corak cantik!

tapi yang puan Mimi ni tilam dia bukan guna kekabu. dia guna fibre. alaa. tau tak fibre ni camne? gi google sendiri. hikhikhik. harga okay jugak. set tilam, bantal karipap dengan 2 bantal pelukRM130 termasuk sarung. :) affordable la. puan Mimi ni jual jugak klau kita nak beli tilam saje. kot2 nak jahit sendiri sarung. yang berangan macam saya ni nak jahit sendiri. kuang3. ntah jadi ke tak.

 tilam sahaja RM65. tak termasuk postage. harga postage RM35. mungkin beso kot nak mengepos.
3. Nor Mazrah Baharum. Click facebook NOR MAZRAH BAHARUM.

tilam puan Mazrah ni kekabu. katenye. cantik2 jugak. *aku ni semua cantik* 

baby girl

baby boy

kembar boy girl. lol. sbb color pink tapi mickey mouse. hehe

tilam kekabu betul. harga RM130 skali semua. tilam, 2 bantal peluk, 2 bantal tidur. kualiti kain saya tak pasti.


saya berkenan nak beli tilam saje. sbb dia kekabu kampung. konon berangan nak jahit sendiri lah sarung. tp kena fikir 80x. betul ke nak jahit sendiri. hahaha.
satu set ni rm100. belum termasuk postage. kekabu asli kampung. 




sape2 yang pernah beli kat tempat2 saya survey ni. sudilah kiranya comment dan gtau camne ek. puas hati ke tak. kain ok ke. hehehe. panduan masa hadapan. ;)

Tuesday, December 20, 2011

Supplement

Just nak share supplement saya baru makan ni. produk Salindah. product ni i get it free since my sister does not eat during her pregnancy. so she gave it to me. banyak lagi. ada sikit je dia makan yang peringkat2 dah nak bersalin.

 banyak kot. huhu. jenuh jugak la nak menelan ni semua. tapi product ni makan sampailah ke lepas habes pantang. yang saya perlu makan skrg B1
Membekalkan zat besi mudah hadam untuk wanita hamil, mengurangkan muntah, loya serta alahan, membantu tumbesaran tian, mencegah demam, batuk, selesema, sejuk-sejuk, sakit kepala, sakit gigi dan lain-lain. B1 juga akan menghilangkan kesan jatuh atau rebah di samping melancarkan aliran darah agar terhindar masalah tersimpul urat kaki dan menghilangkan lesu.

 satu botol B1 ni harga rm46. klau tak silap lah. boleh jenguk Salindah.com.

*ramai jugak la family saya makan salindah ni waktu mengandung. bagus untuk minda bby katanya. dan anak confirm2 jadi aktif. waaa, takot! (mak pulak takot dengan anak.haha)*


Cara menghilangkan morning sickness

Assalamualaikum

cara nak kurangkan rasa morning sickness version mimi. haha. boleh pulak buat version sendiri kan. ni dari sudut penyelidikan saya lah. sepanjang pregnant ni. so far, Alhamdulillah dah masuk 12 weeks dah tak muntah. loya pon rasa sikit2 je.

1. jangan makan banyak sangat at the same time. lepas makan nasi ko bantai pulak roti. mmg loya dan muntah. huhu. sakit tekak tau muntah. *pengalaman sendiri sbb makan banyak* T_T

2. jangan terus gosok gigi lepas makan. hehe. ini mmg betul2 terjadi la dekat saya. lepas makan saya g gosok gigi sbb nk tidur malam dah. pastu terus muntahhh. weekk.

3. instead of minum air kosong. sbb orang pregnant ni mmg kena minum air banyak. minum lah air suam kosong. jangan air sejuk taw. sbb mmg senang rase loya. klau minum air suam hilang sikit rase loya.

4. klau kajian saya, jangan makan asam. kuang3. orang kate nk hilang loya makan asam. saya bila makan asam. lagi loya. pastu husband gtau asam ada bahan2 yang boleh buat badan kita banyak angin. so klau masuk angin. idok ke senang muntah? hurm. saya try tak makan. mmg kurang sikit. klau rasa loya2 tu try makan kismis. rase manis2 dia sedapp. saya beli kismis minda HPA. sedap!

5. last, saya tak tahu la di mana betul ke tidak ni. ada kakak office ni gtau, nk kurangkan morning sickness ni senang je. baca selawat 3x, pastu try bercommunicate dengan anak kita. cakap la dekat dia. jangan bagi kita sakit. jangan bagi kita penat. pastu tangan kita usap2 perut kita. selalu buat camtu. saya buat Alhamdulillah. betul2 terjadi. itu semua kuasa Allah. :)

Alhamdulillah. skrg dah tak muntah. saya muntah dari weeks 6 ke weeks 10. sebulan je rasa teruk muntah. mmg seksa. mintak2 dah takde rasa.

*orang2 kata. klau kita morning sickness ni bagus sebenarnya. janin kita dalam keadaan yang baik* wallahualam.

Friday, December 16, 2011

Thursday, December 15, 2011

Lamanyaaa tak menulis

Assalamualaikum

lama betul tinggalkan dunia blog ni. seminggu dekat melaka terseksa! penat sangat kena jadi urusetia program. dah la bukan bidang saya nk urus2 training ni. wuuu! memang menguji kesabaran betul. tak pelah. tinggalkan jela masalah2 remeh temeh tu. kena fikir masa depan. dan perut yang semakin ke depan ni.

arini dah genap 12 minggu. yeay! dah 3 bulan. tak sangka. kejap je pulak masa berlalu. cewah. ayattt. skrg ni mak adik ada kat rumah. since arini saya dah masuk office. +_+ mls mls mls. nak bangun tdo lambat. diorang datang sini jalan2 cuti sekolah. aritu bwk pegi sogo. ada jugak lah jenguk2 baju baby. bila tengok baju baby terus rase nk terkucil sbb excited. korang pernah rasa camtu tak? wargh! tak aman nk memilih tau tak! tp saya memang tak nak beli lagi. cuma survey2 harga je. dengan kena prepare *kaching-kaching*.

tak tau la bulan brape nak start beli barang baby ni. ada orang kate awal lagi. ada orang kate beli awal2 nanti dah sarat tak larat nak jalan2. hurm.. bagi saya. tunggu ada duit dlu.hehe. saya ada list barang untuk di beli. nak share kat blog tak tau camne sbb file PDF. list tu mmg lengkap.

bila tengok2 list barang baby tu. saya dengan husband ada argue something tp last2 saya menang. yeay! husband nak beli baby bed. ala2 camni

alor2. comei nye. macam dalam zoo! ekeke. pastu saya gtau husband. mengikut firasat mak mengandungkan anak ni. anak tak nak tdo pon dalam benda alah ni. so jangan beli! membazir. dah la rumah "luas". makan space benda ni. hehehe *tapi klau ada orang nak bagi.kami terima.aww*

pastu beralih ke katil yang lebih besar sikit. ala2 macam ni.

pastu saya still cakap "ini dia 2 3 tahun boleh la nak tdo kat sini, pastu dah besar tak muat dah. pastu tak tau nak campak mane". okay terus tak jadi. hehehe. akhirnya! kami membuat keputusan. *yang dicadangkan oleh saya*

tadaaaaa!!

takde jiwa kanak2 betul lah. baru tau betapa kedekutnya mak ko ni. hehehe

so, smp ke besar pon still boleh guna katil yang sama. bijak tak idea i? hahaha. yela. ingat lagi dlu ayah saya belikan ktorang katil. second hand je beli. smp skrg masih elok. adik2 saya pulak guna katil tu. kan jimat tu. hehehehe


minggu depan dah nak pegi buat kad merah! eh buku merah. minggu ni tak sempat lagi nk buat. tak pe ke buat lebih 3 bulan eh? wuu. risaunye!

progress
week; 12 weeks
weight; 56 kg. T_T
total gain weight so far; 3 kg! T___T

tak pe ke wei naik 3 kg dalam masa 3 bulan je baru mengandung ni?

Monday, December 5, 2011

Live From Melaka

Assalamualaikum
tak dapat nak update sbb skrg ni kena handle kursus kat melaka. tak pasal2 kena jadi organizer. bidang terjun btol. ke payung terjun? hehe. dah la saya plan nk bercuti dengan husband, mak, adik2 nak datang melaka this weekend. skali kena handle training pulak kat melaka. T_T

smlm smp hotel. check in peserta. penat glerrrr. dengan peserta ramai. grrr. nk kena angkat barang2. risau betul la saya. dah la preggy baru lagi ni. hurmmm..kerja kerja~

Friday, December 2, 2011

Penyakit orang pregnant

Assalamualaikum

semalam 1 Dec kan? bersamaan lah 10 minggu dah kandungan ni. ceria je saya menyambut december. bulan terakhir tahun yang penuh bermakna. :) dan semalam catat rekod saya tak muntah! yeay~ tp loya tetap ada. tak pe lah. beransur baik la tu. tp semalam 3 penyakit sekali datang

al-kisahnya, kawan office ni bawak kurma, kismis, kacang2 pegi office sbb mak dia baru balik mekah. saya mmg suke makan sume2 tu. dan tengah2 makan kacang. tetiba. gigi goyangggg. aaaaaaaaa! gigi saya goyang. ok. saya admit yang saya kurang menjaga gigi time2 kecik dlu. makan bedal yang manis2 aje. pastu gigi mula la rongak. hehehe. dan before kawen saya dah cabut 2 gigi geraham saya. nampak tak kat situ betapa saya tak jaga gigi saya? T_T satu tahun 2007 dan satu 2008. sedih gigi takde. tapi lagi sedih klau dok sakittt je.


time gigi saya goyang2 tu. saya terus sms husben. cakap nk pegi cabut lah. die kate ok. then tetiba saya fikir nk google jap la. after google, satu lagi ilmu saya belajar TAK BOLEH CABUT GIGI KETIKA HAMIL. esp hamil bwh dari 4 bulan. klau lepas tu kena g jumpa doctor dlu dapatkan nasihat. fuh! naseb baik saya google. sape nak tau bahaya cabut gigi time hamil. gi google sendiri. heheh. byk forum2 yang saya baca cakap tak boleh klau belum smp 4 bulan. boleh membawa kepada kecacatan bayi atau keguguran. ;( ngeri tau baca. tapi tak pe, at least saya dapat lagi 1 ilmu. saya tau saya ni kurang kalsium sbb tulang2 saya ni berbunyi mengalahkan lagu dangdut klau time solat. hehe. saya perasan mostly my family members mmg camtu. baik dari atok, ayah, mak, kakak. hurmmm...klau time solat berjemaah tu. haa. macam tengah konsert lah tulang temulang. hehe. saya terfikir nak beli anlene. tp bila google ada orang cakap anlene tak berapa bagus untuk orang mengandung. pulakkk!! tak pe, ni saya nk pegi tny doctor sendiri. *nanti akan di update kat sini*

ok. petang smlm dalam pukul 2 atau 3. saya perasan mata belah kanan ada sikit bengkak. tak tahu lah sbb ape. tak rase sakit. tapi skrg dah beransur ok dah.

then, smlm tengah tdo. ok. nak tny. sape yang tdo malam tak selesa sangat bila nk pusing2? angkat keyboard!! hehehe. smlm saya tdo, then nak pusing. skali KREMMM!! krem pulak dekat belakang blah kanan. T_T adoi. nak urut susah. kejut husben die pulak dah mengantok sangat. kesian pulak. naseb baik dengan sendiri. hurmm...lepas ni saya nk pegi amek pil kalsium lah. 

korang2, ada masalah sama tak macam saya??

Wednesday, November 30, 2011

Bahan Bacaan

*first of all, saya nak state kat sini. blog saya semakin bertukar tema pulak ye. tapi deep inside my heart tak de sikit pon perasaan nak menunjuk-nunjuk ke apa. sepanjang pregnancy ni saya akan share tips2 untuk wanita2 di luar sana. baik yang mengandung atau tak. sbb membaca ni tak kira masa. klau rajin byk la ilmu kita dapat. - yang baik itu datang dari Allah, yang buruk itu datang dari saya sendiri*


Assalamualaikum
hari ni saya nk share bahan bacaan untuk para ibu bapa. dan satu buku ni khusus utk ibu2. *bapak pon boleh baca.hehe*.

1. Si Comel Ku - Munirah Abdul Ghani
2. Diari Hamil - terbitan telaga biru


Dalam buku Si Comel Ku, byk doa2 harian yang boleh ibu2 mengandung amalkan. dan untuk doa untuk bapa pon banyak. saya dan husben pilih buku ni sbb lengkap dengan doa, nama-nama islam dan disertakan dengan surah-surah macam surah Yassin, Maryam, At-Taubah..byk jugak la. 
sabtu lepas after cousin husben wedding, pegi alamanda masuk mph tengok2 buku teringin nk beli buku bacaan. survey2 tengok buku Si Comel Ku ni paling saya suke sbb lengkap. dan saya terfikir klau masa nk bersalin masuk spital. buku ni boleh bawak klau terlupa nk amek Al-Quran. doa untuk dapat anak lelaki pon ada. =)


Untuk buku Diari Hamil ni sangat2 recommended. buku ni lengkap untuk di baca dari belum hamil sampaiiii la ke berpantang. bagus buku ni. byk tips2. doa.  ada part like diary boleh tulis2 perkembangan week by week. pastu ada gambo2 comel taw. siap ada tulis lagi bantal untuk orang hamil. *berangan nak beli satu, husben jeles* hehehe. dan last2 tu siap ada resepi untuk orang berpantang. wow~ lengkap!

harga untuk buku Si Comel Ku, rm15. dapat diskaun 20% jadi rm12 je! buku ni tebal okey. dan buku Diari Hamil rm26. boleh cari dekat kedai2 buku okey~ selamat membaca!

Friday, November 25, 2011

Kisah pencarian hospital

Assalamualaikum

semalam kan.. semalam mc kan.. sbb kan.. badan ni kan.. LEMBIK!! muntah tak berenti.. kesian kan?? *sabo jela* pegi clinic amek ubat. dapat MC. terbaring je kat rumah. wuu T_T

eh2. nak cite lain sebenarnya ni. hehe. saya dengan husben dah decide nak check up dan bersalin hospital mana. yeay~ *cepat x? cepat x?* mesti lah kena cepat. klau lambat2 karang doctor pon mengamuk. hihihi.

so kesudahannya, saya memilih untuk bersalin di Hospital Putrajaya under FPP (Full Paying Patient). setelah saya mensurvey2. dekat jugak ler dengan rumah. dalam 15 minit boleh sampai kot. hehehe. pastu jalan nak pegi tu sah2 tak jam. bajet still dalam TNB punya bajet. hehe. sbb Hospital Putrajaya ni ada PMCare. so boleh lah bersalin dengan tarak keluar duit pon. Alhamdulillah. jimat dah kat situ.

and thanks alot to kak nanoor atas feedback pertanyaan saya.

reason2 dia mmg dah terang2 kakak tu state kat situ. hehehehe. baik betul kakak ni melayan pertanyaan2 ku ituww~ thanks again akak!

tapi untuk monthly checkup saya pegi az-zahra kot. sbb parking dia dekat. hehe. boleh tak camtu? cumanya bila nak bersalin saya akan pegi checkup 2 3 kali dekat FPP tu. harap2 ape yang dirancang ni menjadi lah. amin amin.

p/s; seronoknye tengok orang shopping barang bby. hehe. husben dah ada bunyi2 katil bby. saya dah risau. takot membazirrrrr. karang tak guna jugak.

Wednesday, November 23, 2011

Awasi penambahan berat badan semasa hamil

Jika anda kekurangan berat badan, anda perlu menambah berat badan sebanyak 12 hingga 18 kg.

Jika berat badan anda biasa atau normal sebelum mengandung, anda perlu menambah antara 11 ke 16 kg.

Jika berat badan anda berlebihan, anda hanya perlu menambah antara 7 hingga 11 kg.

dan

Jika anda hamil kembar, anda perlu menambah berat badan 16 hingga 20 kg.

********************************************************************


Assalamualaikum

kita masing2 tahu kan berat badan kita sebelum mengandung di tahap mana? nak tau kita ketegori yang mana satu? hanya ikut kiraan BMI badan kita.
macam saya, bacaan BMI saya. berat badan normal. means berat badan saya normal dengan ketinggian yang tak berapa nak tinggi ni. jadi makanya, saya di dalam kategori no2. which means sepanjang saya mengandung ni. saya hanya perlu tambah 11 ke 16 kg saje.

okay, sekarang saya dah tambah brape kg? 2 kg! diulangi 2kg!! baru nak masuk 9 minggu. berat dah naik 2 kg. banyak je lemak2 berlebihan ko ni mimi. grrr. *piat telinga sendiri*


penting untuk jaga pemakanan kita sepanjang mengandung ni untuk mengelakkan masalah kesihatan termasuk tekanan darah tinggi pada masa hadapan. wuuu~ takotnye berat naik lebih2. sbb saya ni muntah kemain lagi. berat badan naik jugakkkk.. T__T

jadi saya sertakan di sini Pilihan yang lebih berkhasiat untuk Ibu Mengandung

**************************************************************

▪ Beras merah lebih banyak khasiatnya dari beras putih.

▪ Roti bijiran penuh (wholemeal) yang lebih berkhasiatnya dari roti putih. Hidangan seperti amping, gandum, bertih amat baik untuk ibu dan janin kerana zat makanan yang tinggi.

▪ Buangkan kulit ayam dan lemak yang ada pada daging dan masak dengan cara kurang berminyak atau berlemak. Jadikan hati menu mingguan ibu bagi meningkatkan zat besi, vitamin dan galian.

▪ Beli sayur yang masih segar, simpan dalam tempat sejuk dan masak segera selepas membeli. Masak dengan pelbagai cara seperti sup, acar, tumis, rojak dan sebagainya. Didihkan sedikit air sahaja untuk memasak sayur. Makan sayuran hijau yang dimasak, ulam dan salad segar 2-3 hidangan setiap hari.

▪ Minum 1 1/2 hingga 3 gelas susu penuh krim atau kurang lemak setiap hari.

▪ Minum 6-8 gelas air dan 1-2 gelas jus buah asli setiap hari.

▪ Hadkan kopi atau teh tidak lebih dari 4 cawan sehari. Pilih jenis yang kurang mengandungi kafein.

Kurangkan pengambilan gula, gula-gula, biskut manis, kuih muih, coklat, keropok dan minuman manis. Jenisjenis ini amat sedikit atau langsung tidak mengandungi vitamin dan galian untuk kesihatan tubuh.
Ibu mudah terlebih memakannya kerana ianya tidak mengenyangkan. Dari itu, makanlah hanya sekali sekala tanpa mengenepikan 5 kumpulan makanan yang disarankan.

Hadkan makanan ringan, segera, remeh dan yang banyak mengandungi pewarna, perasa serta pengawet yang tidak banyak mengandungi zat. Adalah lebih balk jika dayang mengurangkan pengambilan jenis jenis makanan ini dan beralih kepada yang lebih berkhasiat.


SARAPAN PAGI
1 gelas jus limau
1 mangkuk amping/amping jagung atau 3 keping roti bijiran penuh dan sedikit majerin
1 biji telur rebus
1 cawan susu

SAMPINGAN PAGI
2 keping biskut digestive/krakermeal
1 cawan teh cair bersusu

MAKAN TENGAHARI
1 mangkuk nasi
4 sudu makan daging/ayam sos tiram berkucai dan tomato
1 mangkuk bayam tumis
1 potong betik

SAMPINGAN PETANG
1 biji jagung rebus
1 cawan susu bercampur sedikit milo

MALAM
1 mangkuk nasi
1 mangkuk ikan rebus ala tomyam atau sup
1 mangkuk taugeh campur tauhu tumis
1 potong tembikai

*******************************************************

makan jugak kena ikut piramid. jgn ikut sangat orang2 tua dok cakap "makan untuk 2 orang" semua tu. *kau je makan lebih, anak tak besar mana pon dalam perut. hehehe. dannnn. paling saya takot. kita makan lebih. anak pon makan lebih. then anak terlampau besar dalam perut. akhirnya kena c-cest. Ya Allah, saya klau boleh tak nak c-cest. saya nak bersalin normal....wuuu...Ya Allah, mudah2kan la permintaan ku ini...


makan buah dengan sayur ni banyak2. 

Tuesday, November 22, 2011

Wedding Syafiena BBF

less talk, more picture please. haha. padahal tak tahu nak tulis ape sbb tak pegi pon. ;p tapi camne ada gambar? haa. sbb husben saya kawan dengan husben fiena ghope-ghopenyee yeoppp!! hahaha. oklah. mari layan perasaan. eh salah. meh layan gambar.






bersama budak2 SDAR yg slalu sy cakap tak sedar diri. hikhik ;p

sebelum ni tak kenal fiena. pastu bila husben balik tengok gambar. cakap cantik nye pengantin!! klau lah tadi fiena  tak gtau problem vendor dia. saya tengok cantik je pelamin die ni. hehehe. ke aku tak pandai tengok pelamin orang ek? haha. yang penting husband saya cakap makan sedappp. Alhamdulillah. orang kate pegi wedding orang ni. makanan yang orang akan tengok no satu! so, jgn sedey2 sgt ek fiena. 


quote for today; 
dont simply tell people that u have a problem, 
20% pretend like they care and another 80% glad that u have it.



p/s; ramai orang skrg ni berpura-pura!!

Perihal seluar tak muat.

Assalamualaikum

dah brape hari tinggal blog? hehe. takde ape menarik nak upload ni.

so, progress hidup skrg;............penatttt!! asyik penat je. balik office dah terbongkang penat. dan laparrr..sepanjang masa rasa lapar.wuwuwu..tak nak gomuk..tapi makan banyakkk T_T

bila makan byk. perut kedepan sikit. maka seluar yang sedia ada semua tak muatttt!! aaaaaaaa. tak boleh percaya semua seluar muat untuk berdiri je. bila nak solat. rukuk, sujud. adoiii.. ketattt..

dan bila husband ajak keluar. i keep telling him i dont have any pant to wear. hahaha ;p kejap2 gtau kejap2 gtau. mungkin husband mengerti ketidak muatan seluar aku itu. maka, kami pon pergi beli seluar maternity!

for the first time pakai seluar maternity..wow! selesanyaaa~ ari2 mau pakai. hehehe. ini pon beli sbb ada maternity and bby fair kt mid v. first2 nye nak beli seluar je. amek satu. baju kemeja satu. husband kate seluar beli la at least 2. boleh tukar2. ok. amek satu lagi seluar. then ada pulak promotion 5 barang dapat 35% discount on each barang. wee~ amek lagi satu baju. dan last2 saya amek kebaya!! kebaya okay! ko jangan ingat aku perut kedepan tak boleh pakai kebaya. hahaha. so, total damage baru RM190! for 5 items. murah gler. sonok sangat. sonok jugak sbb tak yah bayar. husband belanja. hahaha.

baju kebaya maternity ku itu. haha

jadi selepas ini. saya boleh la berlagak macam orang lain, pakai jeans, pakai slek. tapi hakikatnya. atas seluar tu. siapa yang tahu. haha. kedai mumdreams ni ada kat bangi. so lain kali pon boleh pegi. 

skrg kat rumah honestly saya cakap, saya dah tak masak. beli lauk je. masak nasi. pastu dah tak basuh baju. sebab semua husband buat. kemas rumah sikit2 je. sbb asyik nak terbaring je. siap ada tilam depan tv okay! senang nak baring2 smbil tengok masterchef. hehehe. husben Alhamdulillah bertambah rajin. pewitt. love u larh. tapi insyAllah klau dah abes segala mual2 muntah ni. saya akan kembali aktif di rumah. banyak benda nak buat. nak jahit langsir baru lah. nak perbanyakkan baju kaftan lah. dan saya pon takot jugak. klau malas sangat. nanti anak dalam perut ikut je aktiviti mak dia. klau mak dia malas. maka, malas lah anak dia. opss. orang tua2 lah kate. 

Progress;
Week: 8w5d
Weight: 55kg dah.waa T_T


p/s; congrats Harimau Muda!! smlm tengok sekejap je. sbb jantung bedegup laju. takottt. baik tdo! tunggu husben kejut je cakap. "sayang, Malaysia menang". Alhamdulillah.

Thursday, November 17, 2011

There's something inside...........

Assalamualaikum

sori blog makin lama makin bertukar blog mom-to-be. weee. mesti lah. tak kan nak update cite kawen lagi. hehehe. tak pe, saya ada list mom-to-be kat sebelah kanan ni. insyaAllah akan makin bertambah sbb yg list bride to be 2 3 orang nak kena masukkan dalam mom-to-be. hehe. ;p

ok. gini ceritanye. half day office sbb pegi az-zahra untuk scan bby. ^___^" seronok okay! first time nak tengok bby dalam perut ni. tak sangka ada bby. sbb sebelum ni pon perut buncit jugak. ;p tapi sebab makan byk. hehe. bukan sbb ada bby.

masuk bilik doctor, macam biasa doctor tny lagi skali last day period. then kira DUE! waaaa. DUE nak same dengan my second's sister. hehee. my bby due 29.6.2012. kakak saya punya birthday 30.6. hehehe. sehari je beza. then doctor tengok calendar bulat die tu. pusing2. cakap "awak esok dah 8 weeks. maksudnya 2 bulan". wah? 2 bulan. yeayy.. dah tak lama. kahkahkah. 7 months to go. :) then masuk bilik untuk scan. doctor baik sangat. suruh baring. pastu die letak ape benda gel kt perut. sejukkk. pastu die gerakkan. nampak bby!!

there u are baby! 

doctor cakap tumbesaran kantung bby normal. da sebesar kotak mancis. *mula lah aku imagine ada kotak dalam perut aku T_T* dan saya nampak nadi si kecil dalam perut ni berdenyut. dup dap dup dap. MashaAllah waktu tu rase gembira sedih semua ada. tak sangka ada bby dalam perut makin membesar day by day. Alhamdulillah ya Allah. 

sebulan lagi dah boleh buat buku merah. bila dah 3 bulan akan start pegi monthly check up. doctor suruh continue makan acid folic je skrg. dan boleh start minum anmum. wahh. anmum okey! nak jadi mak dah aku ni. ok ok. excited! 

sori tak dapat nk state how much it cost for ultrasound sbb everything i get it FREE. no i mean saya pakai my husband's TNB panel. so saya mintak ubat byk2. sbb tak payah bayar. hehe. dlu saya isi TNB form tulis anak sbb guna ayah punya. skrg dah bertukar jadi isteri. turun temurun saya dapat panel tnb ni. hehehe. terima kasih TNB. :)

Sunday, November 13, 2011

Tanda-tanda awal hamil

1. Rasa lapar yang berpanjangan

Juga terjadi pada orang yang tidak hamil tetapi lebih kerap terjadi pada awal kehamilan. Jangan bergantung sepenuhnya kepada tanda ini tetapi sekiranya ia berlaku disamping tanda-tanda kehamilan yang lain, bersiap-sedialah untuk membilang hari anda.

2. Perubahan pada warna di sekliling payudara

Sekiranya kulit disekitar puting anda menjadi kehitaman, kemungkinan anda sudah pun beberapa minggu mengandung. Walaubagaimanpun, ia juga terjadi disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon tidak berkaitan dengan kehamilan atau disebabkan kandungan yang terdahulu.

3. Kerap membuang air kecil

Sekiranya janin sudah mula terbentuk dan rahim yang semakin membesar mula menekan pundi kencing anda, anda akan mersa kerap untuk buang air.

4. Merasa tidak bermaya

Rasa seperti tiada tenaga sepanjang masa? Hormon yang dikeluarkan di masa awal kehamilan boleh membuatkan anda berasa letih dengan cepat. Rasa letih dan tidak bermaya adalah sesuatu yang kerap terjadi di awal kehamilan.

5. Sakit dan tegang pada buah dada

Sekiranya anda mengandung, buah dada anda akan menjadi semakin sakit pada sentuhan, agak serupa dengan ketidakselesaan yang terjadi pada buah dada anda sebelum haid. Apabila badan sudah menjadi biasa dengan kejadian hormon ini, kesakitan akibat ketegangan akan menjadi semakin berkurangan.

6. Pendarahan implantasi dan senak pada ari-ari

Lebih kurang 8 hari selepas ovulasi, anda mungkin akan mengalami sedkit pendarahan dari faraj dan senak pada ari-ari akibat dari implantasi. Anda juga mungkin mengalami keadaan yang sama semasa pada sekitar masa anda sepatutnya datang haid hari pertama.

7. Rasa loya dan muntah

Sekiranya anda bernasib baik, morning sickness ini tidak akan menyerang, kecuali selepas beberapa minggu hamil. Tetapi segelintir wanita akan mula merasa mual dan rasa luar biasa pada lidah walaupun cuma selepas beberapa hari mengandng.

8. Suhu asas badan tinggi berpanjangan

Sekiranya anda memang sedang membuat pemerhatian dengan mengambil suhu badan asas anda setiap pagi, anda akan mendapati paras susu badan secara konsisten melebihi paras asas sejak dari hari pertama ia naik.

9. Missed period

Sekiranya haid anda teratur sebelumnya dan sekarang ia sudah lewat beberapa hari. Inilah masanya untuk anda menjalani ujian air kencing untuk kehamilan.
Dan akhirnya..

10. Ujian air kencing yang positif

Sekiranya anda sudah beberapa hari ketinggalan haid dan terdapat 2 jaluran pada ujian air kencing, kemungkinan besar anda sudah mengandung. Jumpalah doktor untuk kepastian dan...

...Tahniah!




frankly speaking about my experience. 
no 1. lapar berpanjangan. rasenye normal. (atau mmg aku makan banyak!)
no 2. pon xde jugak. or maybe belum terjadi.
no 3. this one is true! kerap gler kot 
no 4. i donno lah. before tau saya pregnant saya bermaya je. tp dah tau tu. terus tak bermaya. haha. physco btol
no 5. hurm. not quiet true. biasa je
no 6. true! ada bleeding sikit. i though that was a period blood. +_+
no 7. yes! this one is indeedly true. saya mengalami morning sickness teruk jugak la. 
no 8. suhu asas sy check jugak everytime bangun pagi. tp tak perasan dengan suhu before ni camne.hehe
no9. yes. missed period. last period is september 2011
no10. its positive.


note to everyone; sape yang sakit senggugut time period. jangan terpedaya anda tidak hamil sekiranya anda rase sakit bila waktu2 period hampir. mungkin anda hamil! sbb macam saya. period pain still ada. walaupon im pregnant. sebab doctor told me that waktu tu janin baru nak lekat. that's why rase period pain. so klau dah lewat waktu period. sila check! hehe.


this is a new beginning for me and husband. of course we are excited. and hope u guys will pray for us! :)

Mencari Hospital

Assalamualaikum

hurm, pening nye skrg dok cari klinik and hospital utk monthly checkup ngn bersalin nanti. skrg saya dah masuk 7 weeks dan next week dah 8 weeks bersamaan 2 bulan. penat tau survey2 hospital ni. faktor yang saya tengok dalam mencari hospital ni.
1. tak payah menunggu lama nk check up ;p
2. tak jauh sangat dari rumah.
3. bajet! hehe

antara yang saya survey lah skrg ni.
1. Hospital Putrajaya (FPP)
2. KPMC kajang
2. Az-zahra bangi

ok. saya memang dok puchong tpi dah puchong selatan. so saya lebih prefer hospital ke selatan lagi. hehe. dari saya menempuh jalan jem dekat puchong sana nun. baik saya amek highway je ke kajang, bangi. hurmm.
saya buat survey ramai jugak yang amek FPP kt hospital putrajaya tu. tapi bila difikir2kan parking nye jauh. alahai. malas nak berjalan. tapi first choice stakat ni FPP putrajaya lah. 2nd choice KPMC kajang. reason; dekat dengan rumah mama. apa2 hal mama boleh hantar. klau dibanding kan KPMC dengan Az-zahra, saya lebih suke doctor KPMC sbb doctor dekat KPMC byk bertanya..bg ulasan pon panjang. kita pesakit ni walaupon tak faham term2 doctor ni. tapi rase la doctor tu xde nak cepat2. klau Az-zahra, doctor mesti check2 camtu je. hurm ntah lah.......tengah berfikir lagi ni.

mom-to-be yang lain camne???

Thursday, November 10, 2011

And the good news is.................

Assalamualaikum

here's the story. waktu habiskan masa raya aritu dekat kampung, tau lah saya ni jarang balik kampung. bila dapat balik, makan mmg tak ingat dunia. nak2 lagi waktu raya ni. saya makan makan dan makan ajee. but then, saya ni jenis orang ada angin. bila makan angin lah lepas tu. makan lambat sikit pon perut masuk angin. rasa loya, nak termuntah. pernah terjadi jugak before ni. tp balik kampung aritu dengan senang nye saya muntah2. saya pelik jugak la. tak kan angin smp termuntah2. tapi dengan lauk pauk yang sedap. saya makan lagi. yang tak best, lepas makan muntah. makan muntah. eh ape kes ni?

saya bgtau husband. ke saya pregnant? husband saya cakap. tak kot. sbb aritu saya ada bleeding sikit. tp sikit gler lah. saya ingatkan period lah. sbb mmg perut sakit senggugut. tak expect apa2 lagi waktu tu. then kuar pegi kb, saya singgah farmasi suruh husband belikan pregnancy test.

then esok pagi2 saya buat pregnancy test guna kit tu jela. malam before tu siap mimpi2 buat pregnancy test tp tak dapat bacaan sbb kit tu bengong. hahaha. siap kelip2 lagi. :))
dan bila ditest, result is

positive! :)

then terus jerit dekat husband. *time tu dia dalam toilet* abg, mie pregnant!!. terus kuar toilet laki aku.hahaha. tp kit yang first tu nampak samar2 je line die. husband suruh buat kali ke 2 sbb beli 2 kit tu. buat kali kedua dah jelas ada 2 line. *senyum* 

tapi that time. macam2 dlam kepala fikir. tp yg first fikir kena pegi jumpa doctor dlu. kena sahkan. then kena fikir nk teruskan or cancel our next trip. yes! we did plan to visit London and Paris next year. early next year. dan fikir samada nk teruskan atau cancel tunggu baby keluar dlu. takpe. whatever it is. must to check with the doctor first. 

kami bertolak dari kb ke bangi. terus heading az-zahra. chech buat urine test lagi skali. doctor sahkan im pregnant with 6 weeks. Alhamdulillah. doctor is the first person who congrats us ^_^. hepi, balik call both family. next year insyaAllah bertambah lagi ahli keluarga. 

dan skrg had to cancel plan trip to London and Paris. sbb saya morning sickness agak boleh tahan. sehari mesti muntah lebih dari 2x. waaaa. takpe. duit kte simpan tunggu bby keluar. hehehe. skrg dah mula survey clinic mana utk buat check up nanti dan bersalin. sbb klau boleh saya nak stick to 1 hospital je. dah survey az-zahra. tengok lah nanti camne. anyone yang tahu clinic mane okay?  


p/s: ada label baru which is pregnancy! :)

Wednesday, November 9, 2011

Salam aidiladha

Assalamualaikum

dah seminggu rupanya tak update blog. cuti beraya dengan girang gembiranya. makan time raya qorban mmg heaven! dengan aku ni suke makan sup tulang nye. aaaa. nikmat2. tapi gembira hanya sekejap. harini dah masuk office. *sigh*. sedih meninggalkan kampung. dalam kete sedih je sampai tertdo. hehe. tapi balik kl ada berita gembira menanti. :))) nanti akan update later.

skrg ni nak update pasal wedding dah basi. kawen pon dah 5 bulan lebih. tapi kenangan tu tetap dalam hati. aww :')

apa2 pon. selamat hari raya aidiladha semua!~

Monday, October 31, 2011

Mitm Travel Fair

 Assalamualaikum
kisah travel fair sabtu lepas. no need to write much. 
but need to calculate much.


Soon! doa2kan. 
calculate. calculate. calculate.
$$$$ or ada satu lagi $
T_T


Ya Allah Ya Tuhanku, murahkanlah rezeki kami :)

Guess where? ;p

Tuesday, October 25, 2011

sometime it's not that easy

Assalamualaikum

kembali lagi setelah tak update 2 hari. eh 2 ke? sbb smlm saya ada training flash cs5. arini pon ada, tapi habis awal. *berangan nk balik awal, tapi tak balik pon*  sebab teringat dekat baju nk jahit..aaaa..addictednye aku. kahkahkah.

saya rase jadi isteri yang bekerja ni tak dapat nk buat ape sgt kat rumah. sebab bila balik kerja dah penat. dalam otak ni fikir macam2, baju nak basuh. walaupon mesin yang basuh. ;p nak lipat baju. kemas rumah, masak lagi. aaaa.. saya paling fail bile masak. kadang2 punya lah bersemangat nk masak. balik rumah bkk pintu terus pegi dapur tung tang tung tang masak. husben biasanya lah. on9 kat depan. badan penat masyaAllah memang penat. last2, terus cakap kt husband. esok otw balik rumah beli nasi kukus ayam berempah kt depan tu lah. malas dah nak masak. hahahaha. luckily my husben mmg sporting bab2 ni. die on je. mungkin disebabkan dia dah biasa makan kat luar. my MIL teacher kindergarden, die mmg super duper busy. die owner kindergarden tu. dengan nak mengajar lagi. nak pick up budak lagi. so most of the time. my MIL mmg tak masak. jadi makanya, yang untung adalah saya!! hahaha. kenape? sbb saya kawen dengan anaknya!

ok here's the story, kadang2 saya terfikir, klaulah mak mertua saya tu macam mak saya, which is suri rumah tangga dan super duper pandai masak. *mak je pandai, anak tak pandai* T_T. mesti die tensen kan dapat menantu macam saya? mak saya pandai masak, mmg pengemas orangnya, pandai menjahit, pandai menyanyi (ok, yang bab menyanyi mmg turun temurun ke anaknya yang ini. hahahah) mesti die kaget kan dapat menantu yang serba tak tahu ni.. tapi nasib lah itu mak saya. mak lebih mengenal anaknya macam mana. :)

tapi so far stakat ni ok. klau saya tensen sangat. dengan rendah hati saya cakap je terus kt husben, nanti tolong2 la mie basuh baju, kemas rumah ni ek. lebih senang cite saya berleter lah. walaupon die dengar sipi2. *nampak sangat aku cakap sorang2*, resultnya Alhamdulillah, nampak dah la skrg die byk tolong saya kt rumah. tp biasa lah lelaki, bila nk buat kerja mesti mulut tak dok diam. menanya macam2. "sayang, sabun basuh letak byk mane?",  "softener letak byk mane?", "air gula letak banyak mane?", "hanger mane sayangg??". ok lah. at least die suke hati nak menolong.

marriage life is not that easy orang kate, same goes to us. bila saya bertunang boleh kata saya dengan dia tak banyak masalah, ktorang jarang argue. same macam dating2 dlu. boleh kata setahun tu sekali je ada benda nak argue, tapi bila kawen, kita akan lebih mengenali perangai masing2. kadang2 kta tak tahu pon die suke curik bantal peluk kte time tdo! *ok, ini mmg tak bleh blah*, bila husben i solat isyak dalam waktu maghrib. haha. *i'll get to that later* dan macam2 lagi lah kte akan tahu perangai dia. tapi same jugak dengan dia. perangai2 kurang sopan kte dia akan tahu. so dua kepala nak jadikan satu tu mmg susah, apa yang saya selalu ingat. bila ada benda nak argue, i just be silent. *like my mom*, byk bersabar, rumah tangga ni mmg byk pancaroba. eceh ayat! haha. so, pandai2 lah kita :)


eh2, tadi gigih tau saya scroll topik hangat dekat secret group BBF, penjagaan miss V. semangat ni nk pegi cari



ok, cerita husben saya smyg isyak dalam waktu maghrib tu mmg kelakar. *sori sayang, nk tulis gak*.
dekat rumah saya klau cakap mesti nk menang je. nk cepat je. kadang2 saya nak cakap "tolong amekkan kicap dalam peti ais", saya tercakap "tolong amekkan kicap dalam mesin basuh". T_T  mmg mengarut2 lah ayat yang keluar tu. mostly nya. akan tertukar2 camtu lah. so, husben ada bahan lah nak kenakan saya. grrr. geram btol. die mmg ulang2 cakap smp saya tensen.

tapi pada suatu hari, saya nk pegi ikea, gerak lepas maghrib. husben saya ni smyg maghrib awal. masuk waktu dia smyg. pastu saya siap2, dia tak tengok jam ke salah tengok ke tak sure lah. dia smyg isyak! tapi saya tak tahu la die smyg isyak tu. pastu ktorang gerak pegi ikea. then balik rumah, saya nk tdo cakap la. jgn lupa smyg dlu before tdo. dia dengan bangganya cakap. "abg dah smyg td, syg je belum smyg" i was like. T__T aik, kita kan kua lepas maghrib. smyg isyak bilanya. pastu dia tekejut. hahahaha. dengan itu, saya tahu la die smyg isyak dalam waktu maghrib. so, smp skrg sy ada point kenakan dia. saje tanya dia "abg dah semayang isyak dalam waktu isyak dah?" hahahha. die buat muka tensen. ekekeke. love u husben. u really make my day. hahah ;p

Sunday, October 23, 2011

Sunday! lazy2 day.

Ahad!. hari yang paling malassss nk bgn pagi. huhu. to-do list for today.

1. mop rumah! dah 2 minggu tak ngemop. or 3 minggu. hahaha
2. iron baju utk seminggu terus. baju sendiri je iron. baju husben tak payah iron since die pakai t-shirt je pegi kerja. *untung aku kawen dgn engineer tnb ni* haha ;p
3. potong kain untuk baju raya haji. pewittt. smlm dah potong untuk jubah mama. *harap2 sangat menjadi*

byk ni lagi kain nk potong n jahit. weee! tak sabar nk raya ;p

saya ada satu pasang kain yg dapat hantaran kawen aritu.tpi tak tempah2 lagi. saya ingat nk jahit sendiri je. nk buat maxi jubah. kahkahkah. entah menjadi ke tak ni. takot jugak. sbb kain elok. mama beli dekat singapore awal tahun ni. 


Friday, October 21, 2011

Menanti

Assalamualaikum

ada masa sikit lagi before saya balik. tiba2 rase nk buat post about pregnancy. *fyi, im not pregnant yet*. takot orang confuse saya buat entry pasal pregnant ni. hehehe. Setakat ni saya masih lagi belum pregnant even dah near 5 months kawen. awal2 mungkin saya rase tak kisah ble orang tny dah pregnant or belum. tapi bila skrg orang tny. like almost everyday "da ada ke?" sedikit sebanyak tu saya mesti terasa. tipu lah klau cakap tak rase pape. then bila skrg ni orang2 yang menanya, 'sedap' pulak bahasa tu. T_T. baru je last weekend saya jumpa hamba Allah ni. first time jumpa tny dah pregnant ke blm. bila saya ckap belum, dia cakap 'lambat lah korang ni'.. klau anda lah di situasi saya, sentap hati mak nak ke tak? *eh gaya macam marah*

tapi Alhamdulillah, ada jugak yang baik hati. Ya Allah, sejuk hati aku bila ada jugak orang cakap macam ni. ada yang bagi semangat. kate takpe. masih muda lagi. enjoy your intimate time with husband. insyaAllah ada suatu hari nanti. boleh tak orang lain bercakap dengan camni jugak? even my mom or my dad pon. tak kisah both side me and husband. tak pernah nk sedikit pon tersasul tny benda yang pelik2. klau cite pasal pantang larang or what should i do when i get pregnant tu ada lah. like my MIL, aritu baru pesan. dia kate klau pregnant, nanti minum soya banyak2, makan tempe, anything yg boleh bg otak baby develop dengan bagus. kan tu lebih bagus!. jgn tny pelik2 boleh tak. sedih tau tak? aritu period saya lambat like 2 weeks then saya ngn husband macam seronok gler. padahal blom pape lagi. tapi last2 miss P datang.hehe

yang penting skrg ni saya hanya berdoa supaya murah rezeki kami lagi. kte hanya mampu berdoa, yang lain semua kerja Allah swt. while i dont have to think so much about bby, i just dont want to stressed out. mungkin jadi lagi tak elok klau kte asyik stress kan? naseb baik lah saya ni happy go lucky punya orang. :)


tetiba nak anak muka mat salleh kan? kahkahkah. mak bapak muka melayu habes. eh, saya ada darah thai jugak. blah ayah. ramai lagi sedara kami ada kat sana. 


*iklan* - my friend Laila ada jual barang2 bby from UK. comei2. breastpump sume ada. rajin2 jenguk blog dia okay kepada mommy-to-be tu. click {sini}

Wednesday, October 19, 2011

Not a wordless wednesday, its a Take-Five day!

ok, selalunya hari rabu adalah or ialah (tak tau mana satu betul) hari orang mengupdate blog dengan hanya meletak gambar without any word! or ada jugak yang buat entry wordless wednesday. tapi menulis jugak. cis! ngelat btol korang ni. saya terfikir, die mungkin nak buat wordless tapi disebabkan dalam kepala byk nak menaip, so die TERtaip. hihihi :)). 

jadi dengan ini, saya merasmikan hari Take-Five day!. LOL *overnye aku siap rasmi2 lagi*

Take-Five day ni you can just rambling anything about yourself in FIVE point. i mean FIVE! seriously. 
ok, let me start this 
1. Im married
2. Im Kelantanese
3. Im 24
4. I super love tomyam
5. I like holiday. who doesn't isn't? 

sekarang saya tag kamu, ye kamu yang membaca tu. sila update skrg. hehehe.

take five day, get inspired from this!

Tuesday, October 18, 2011

Convo lagi!

 Assalamualaikum

terasa malas nye nk update blog. huhu. jalan2 blog orang rajin pulak. ;p blog sendiri kita biarkan terabai.
last saturday saya menghadiri convocation uniten ke 14. eceh. hehe. tapi bukan saya yang convo okeyh. saya dah convo tahun lepas lagi. tak main r konvo lambat2. *tetiba*. so congrats to all my friends yang dah selamat convo. aritu sabtu lepas panas glerrrr. masyaAllah. panas sangat. tapi better dari hujan sbb dah tak boleh bergambar. hehe.




seronok bukan main lagi bebudak ni. amboi amboi amboi.
gambar ihsan dari facebook azrul syafiq! :) 

Friday, October 14, 2011

Alhamdulillah. sudah siap! :)

Assalamualaikum

dah 2 hari tak update blog.. rindu rindu rindu. eceh. rabu saya cuti. lagi! hehe. then smlm internet office ni ada sedikit masalah. :( tak dapat nak hapdet khennn. so ada yang sudah siap? ini cerita dari sabtu lepas lagi. saya pegi husband nye car wash grand opening tu. dekat shah alam. then saya pon memulakan langkah saya ke Wisma Jakel Shah Alam. sebab dah dekat kan. dan bosan dok lama2 dekat car wash tu. hehe

saya beli kain cotton viscose 1 pasang. then saya usha2 je kain lycra. survey harga je awal2 tu. skali tersangkut jugak 2 meter. huhuh. saya dah berjaya jahit maxi skirt! :) tapi takde gambar pulak. apa yang saya dah berjaya jahit skrg ni!


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



baju kurung jahitan ku sendiri! yeay~ *clap2*

ahad ni ada date dengan mak mertua ku, nk pegi Jalan TAR. mama kate nak beli kain langsir, alang2 tu nak beli lagi kain untuk jahit baju kurung moden. yippie!! lepas baju kurung moden, insyaALLAH saya nak cuba jahit jubah dress. tak sabarrrr~ :)

Tuesday, October 11, 2011

Time goes by

 Kerinduan yang melampaui batas. ok over! hahaha.

Time goes fly, but memory remains forever! 
imissmyhoneymoon trip! :'(