Sunday, November 13, 2011

Mencari Hospital

Assalamualaikum

hurm, pening nye skrg dok cari klinik and hospital utk monthly checkup ngn bersalin nanti. skrg saya dah masuk 7 weeks dan next week dah 8 weeks bersamaan 2 bulan. penat tau survey2 hospital ni. faktor yang saya tengok dalam mencari hospital ni.
1. tak payah menunggu lama nk check up ;p
2. tak jauh sangat dari rumah.
3. bajet! hehe

antara yang saya survey lah skrg ni.
1. Hospital Putrajaya (FPP)
2. KPMC kajang
2. Az-zahra bangi

ok. saya memang dok puchong tpi dah puchong selatan. so saya lebih prefer hospital ke selatan lagi. hehe. dari saya menempuh jalan jem dekat puchong sana nun. baik saya amek highway je ke kajang, bangi. hurmm.
saya buat survey ramai jugak yang amek FPP kt hospital putrajaya tu. tapi bila difikir2kan parking nye jauh. alahai. malas nak berjalan. tapi first choice stakat ni FPP putrajaya lah. 2nd choice KPMC kajang. reason; dekat dengan rumah mama. apa2 hal mama boleh hantar. klau dibanding kan KPMC dengan Az-zahra, saya lebih suke doctor KPMC sbb doctor dekat KPMC byk bertanya..bg ulasan pon panjang. kita pesakit ni walaupon tak faham term2 doctor ni. tapi rase la doctor tu xde nak cepat2. klau Az-zahra, doctor mesti check2 camtu je. hurm ntah lah.......tengah berfikir lagi ni.

mom-to-be yang lain camne???

2 comments:

Meey@ said...

tahniah mimi!baru tau yg mimi dah preg..beshnya!doakan miza juga moga2 ada rezki mcm mimi juga.ameen..=) tak care dear!

@nannoor said...

Salam mimi,
tahniah dgn kehadiran org baru nanti.. :)
Menyinggah di sini sebab u ada tanya pasal FPP putrajaya guna GL TNB kan? Kalau u nak checkup dgn specialist, X boleh guna GL. However, you boleh bayar dulu and claim later tapi dpat 50% aje from total bill.
Tapi untuk bersalin memang xde masalah dgn GL TNB.

Akak also suggest FPP putrajaya. Anak 1st akak checkup and bersalin kat azzahrah (sbb duku keje sana), then bila anak no2 ni akak decide nak bersalin kat goverment hospital. Sebab utama adalah dari segi kemudahan untuk emergency, kalau bersalin kat private, bekalan darah takde instock, the facilities pun terhad. Thats why memanglah sebaik2nya bersalin kat goverment hospital. In fact, kalau ada emergency cases (nauzubillah) masa bersalin nanti, pihak private will push you to goverment hospital too.
I 3thn keje kat azahrah tu, knows a lot of inside stories and seen lots of cases.
FPP putrajaya memang highky recommended. The price is affordable and oaling penting within the TNB GL limit.
I would reccommend dr hamidah sebab she's my gynae and she is awesome, my friends pun ramai amik dengan dia.
Cuma masa menunggu tu kena bertabah sikitlah, but it was Still ok becoz FPP patient is given different que number. Overall, akak memang suka fpp putrajaya and definitely our choice for our next next babies, insya-Allah.
Good luck and all the best