Sunday, December 29, 2013

Review Vacuum

Assalamualaikum

Tetiba arini aku nak review vacuum. Hehe. Act, lama dah nk review vacuum apa aku guna. Tp asyik tak jadi je nak menaip. Dalam pale otak aku ni ada lagi dua lagi entry nak taip. Satu perkembangan Rafif 18m dan Carrier Patapum yg baru beli tu. Yg tu nanti2 la ek. 

Masa masuk rumah ni tahun lepas laki aku laju2 nak g beli vacuum. Aku mmg tak suke sgt menyapu guna penyapu ni. Sebab tak praktikal bg aku. Sapu sini terbang sini. Sapu sane terbang sane. So smp skrg aku mmg penggemar vacuum. Laki aku beli sebijik sejibun same mcm mil aku punya. Jenama GLOBAL. Haa nampak tak glemer kan. 

                                    
Haaa itu dia! Die bukan saje rupa seperti R2D2 cite star wars. Mahal die 3in1. Boleh vacuum, blow and  ape lagi satu ntah. Boleh lak aku lupa. Lol. Tp dua tu jela aku pakai. Yg best pasal vacuum ni die punya sedutan dan hembusan tu kuat ko!! Haha hembusan tu blow okay. Aku translate terus. Wakaka

      
Antara fungsinya. Menyedut hujung sapu kaki aku ni. Lol. Die punya sedutan tu kan mmg kuat tau. Plus die punya tali panjang! Cuma tali die tak ley scroll masuk dalam badan la. Die manual gulung guna tangan. Pastu pepandai la ko selit mane2. 

      
Pastu klau nak tau depan rumah aku ni ada pokok besar. Slalu mengugurkan daun2 yg kering. Adoi lah. Mmg hari2 kena sapu. Klau aku malas, aku blow je. Senang cite. Cuma still kena sapu masuk plastik sampah. Itu skali je aku blow. Terus terbang sampai sane. Tapi yg tak best bg aku la. Bunyi die kuat! Mmg klau ko tdo pon akan bangun. Lol. Sepadan dgn kekuatan die sedut tu kan.

                                   
Tengok aku saje2 blow alas kaki tu. Hambikk. Mmg kuat. Aku puas hati la vacuum ni. Die bising sikit je. Plus besar. Tapi! Die murah jeeee! Aku rase die antara vacuum yg murah. Sebab mungkin faktor muka die toye gitu. Hahaha. Maksudnya die x cantik sgt la. Tp jangan main2 aku kadang2 tu tersedut kaki seluar sendiri. Mmg die sedut btol. Ini yang kite mahu. Aku vacuum satu rumah mmg kejap je. Puas hati! 

Pegi la beli. Itu je.





Monday, December 23, 2013

My Breastfeeding continue....but....

Assalamualaikum

Hurm, topik ni topik yg jarang sgt aku tulis kat blog ni. Bukan tak nak berkongsi cerita tp aku tak berapa selesa untuk bercerita. Tapi arini aku menaip sedikit sebanyak untuk kenangan aku sendiri di masa depan. 

Okay, masa aku mengandung dulu. Ilmu aku pasal breastfeed ni tak banyak. Serius blog ni banyak sgt membantu aku cari ilmu tentang penyusuan susu ibu ni. Keputusan untuk menyusukan anak semestinya dari hati aku sendiri. Tak boleh disangkal lagi, susu ibu adalah susu yang TERBAIK untuk anaknya. Dan juga dipengaruhi oleh mak aku sendiri. Bila mana kami adik beradik memang menyusu ibu. Ada yang sampai complete dua tahun. Ada yang tak. Aku complete dua tahun. Sbb aku dapat adik 8 tahun lepas aku lahir. 

Jadi, pencarian ilmu tentang penyusuan susu ibu mmg aku gali segalinya. Memandangkan aku wanita bekerjaya. Apa yang perlu aku beli sediakan untuk anak nanti. Husband aku memang banyak membantu, terutama dari segi kewangan. Dari breastpump, dari botol susu, dari rak pengering. Semua lengkap. 

     


Lahirnya Muhammad Rafif Rifqi di muka bumi ni. Aku struggle enough untuk bagi die minum susu ibu. Memang susu mula2 takde. Aku pam pam bagi die minum guna botol. Waktu seminggu baru lahir tu campur dengan susu fm. (Aku tak pernah kecam kepada ibu yang bagi anak dia susu fm. Prinsip aku senang, everymom want the best for their child kan. Everyone have their own reason) seminggu selepas tu susu semakin ada. Aku pon mula mengumpul stock ebm. Tetapi masa berlalu, dalam pantang lagi aku mengambik keputusan untuk TAK BEKERJA. Kalau sape tau tu paham2 la. 

Siapa sangka, aku 100% bertukar menjadi SAHM. 
Jadi kerja aku lebih senang di mana aku hanya direct feeding. Berbulan2 berlalu, Rafif mula makan, kadang kala aku pam susu sikit untuk letak dalam makanan dia. Tapi minum, mmg direct feeding. Kalau outing, kerja aku senang je. Tak perlu bawak botol, tak perlu siapkan air panas, tak perlu fikir susu. 

Tapi! , 
jangan ingat direct feeding tak susah. Jangan ingat kami ibu yang direct feeding ni sentiasa ada susu. Kalau badan penat, stress, tak cukup makan, tak minum susu atau milkbooster, same jugak. Susu memang merudum. Aku pernah mengalaminya! Aku punya milkbooster adalah susu soya dan air masak. Tu jela cepat2 aku topup susu aku balik. 

Setahun sudah masa berlalu, 
orang kata sudah Degree in breastfeeding. Tak sangka pulak aku ada pangkat, (bagi aku tu kerja aku sebagai ibu je). Alhamdulillah, susu masih ada walaupon dah tak bengkak macam dlu. Bila masuk setahun, selera makan Rafif bertambah. Dia tu nampak je kecik. Tapi makan Alhamdulillah. Selera! So demand untuk die mintak susu kurang sikit. Dan Rafif ni tak reti minum air lain selain air masak dengan susu ibu sahaja! 

Dugaan Allah bagi,
 dua bulan lepas. Nipple aku melecet giler dan sakit toksah cakap. Pegi jumpa doctor, doctor cakap mungkin aku allergik sabun. Mungkin btol mungkin tak, aku tukar sabun. Kurang sikit melecetnya. Dan bila susu semakin kurang, nipple semakin nipis. Setiap kali df sakit yang amat. Walaupon nipple aku melecet, aku tetap teruskan df. Ya Allah sakitnya, aku siap pm tanya Nana, ubat apa. Cuba buat, okay sikit. Alhamdulillah

Sudah sampai masa, 
aku berbincang dengan husband. Nak intro FM dekat Rafif sebab aku sendiri yg rase aku makin takde susu. Die pon macam tak puas, nak bergayut satu hal. Sebab takde susu kan, die minum pon mungkin produce sikit2. Husband aku support je apa tindakan aku. :)

Masalah pilih susu.
Memandangkan Rafif ni tak reti minum air lain selain air masak. Jadi aku tak tau nk intro terus ke tak dengan fm. Aku mintak pendapat Kina, since she is SAHM mcm aku jugak. Kata2 Kina mmg meringankan beban aku sikit. Bermula minggu lepas, aku intro milo tawar dekat Rafif. Die minum. Ada jugak orang kata bagi fresh milk. Aku beli, dalam botol tudung hijau dutch lady, sekali Rafif minum die direct muntah. Dan banyak. Ya Allah, takot aku tengok. Aku continue dengan milo. Dua tiga ari lepas, aku continue pulak dengan Dutch Lady 123 perisa Coklat. Harapnya rasa dia macam milo. Berdebar aku nak bg Rafif minum. Aku buatkan dalam botol air masak dia je. 

Alhamdulillah, 
Die boleh terima susu tu, dan aku check die poo poo pon okay. Sehari mesti berak la sekali. Rafif will turn 18mo in a few days. Sekarang, orang kate campur2. Kalau dia nak tdo masih lagi df. Aku tak pernah tdokan Rafif tak df. Die takkan tdo. Camane tu? Kalau keluar dan tempat orang ramai contoh semalam pegi house warming rumah kawan, aku bagi die minum botol. 

Takde masalah botol.
Since Rafif boleh accept botol yg jenis straw tu, aku tak kan intro dengan botol susu biasa la. Takot die sedap pulak minum botol susu biasa. 

Breastfeeding waktu malam.
Ini masih lagi diteruskan, sebab Rafif memang bangun kerap sgt malam2. Bila die terjaga tu klau boleh nak ngap nenen terus. Kalau tak, die bangun. Sekarang ni nipple melecet lagi, sakitnya MasyaAllah! Aku kuatkan hati je. Dalam otak aku berfikir, baby yg kerap menyusu di waktu malam akan menghasilkan otak yang genius. Ini fakta. Camane jadi camtu? Aku tak ingat dah. Ngee. Cuma klau boleh aku nak kurangkan sikit kekerapan die bangun tu. Any tips? Pls drop comment ye. Betul ke bg air masak? Aku dah cuba tp dia tau bangun ngamuk2. Huhu.

       

Perasaan aku? Sedih pon ada, gembira pon ada. Aku sedih sebab emo terlebih bila anak sudah berkongsi susu. Mengarut? Lantak lah. Dalam masa yg sama betul aku baca dalam buku, perasaan "dapat badan balik" tu lain macam. Especially bila outing, tak payah sebok nak cari tempat nak nyorok susukan anak. Itu mmg aku rasa. 

Apapon, aku bersyukur kepadaMu Ya Allah, kau kurniakan aku susu untuk aku berikan kepada anakku. Diusia dia 18bulan aku mula campur. Alhamdulillah. 

P/s; proses penyusuan susu ibu bukan mudah ye. Tapi aku berusaha setakat yg aku mampu untuk anakku. Paling aku percaya, antibodi anak kuat dan risiko untuk obesiti bila dia besar tu kurang. Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. 

Wednesday, December 18, 2013

Ibu Rafif first GIVEAWAY!

Assalamualaikum

Hai korang! Harini i nak buat giveaway. Sebab saje2. Hehe. Orang lain dah ramai buat giveaway ni, kali ni turn i pulak. Yang pasti perlu melibatkan anak2 syurga kita. Hehe. Are you ready?

Contest ni senang je. 
Ibu2 mesti buat satu entry dan tempek gambar anak sedang bermain/belajar di playroom/playcorner masing2. Hehe. Mesti la guna gambar anak sendiri ye. Anak betul. Anak tekak tak layan. 

Syarat2;
>Follow blog i dlu. Ada kat tepi ni. Tekan je follow!
>Buat entry dengan meletakkan SEKEPING saje gambar. (Gambar paling best)
>Terangkan la tentang situasi gambar tersebut. (Contoh anak tengah main piano baru beli guna duit bonus ke.lol) 
>Once dah joint, nanti tempek link di ruangan komen ye. (I akan check one by one)

Itu saje! Tarikh tutup penyertaan: 31 December 2013 (lambat lagi)

Contoh gambar;

                                          
Kalau takde playroom/playcorner pon takpe. Asal kat mana tempat biasa anak kite bermain. ^_^

Dan hadiah??

Mesti la nak tau kan hadiah ape? Untuk first price. Akan dapat 3 item. 

       
Tadaaa! Ini untuk first price. Hanya seorang sahaja akan dapat ni. Mengandungi Modelling Dough 12 colors (non-toxic) save for our baby, Height scale (boleh stick to wall), 1set sewing-motor skill (sangat bagus untuk memantapkan motor skill anak2 kita. Ajar cara untuk focus dengan belajar mencucuk tali ke dalam lubang) 

Ye, hadiah pertama akan dapat ni. Tapi jgn risau, klau tak dapat hadiah pertama. Anda berpeluang untuk memenangi hadiah saguhati (3 orang sahaja). 

       
Mengandungi Modelling Dough 12 colors (non-toxic) save for our baby, Height scale (boleh stick to wall). 

Jom2 sertai IBU RAFIF FIRST GIVEAWAY sekarang. You might be the lucky one! 




Monday, December 16, 2013

Cuti-cuti Malaysia: Langkawi

Assalamualaikum

Malam ni ada masa sikit mak update blog. Sementara Rafif tdo. Ok lets start! Plan nak pegi. Langkawi ni dah lama and suppose my sil joint sama. Dia yg utama kena ada sebenarnya. Ikut plan nye lah. Alih2 die tak dapat balik awal. (She is doctor wannabe) so plan tetap diteruskan sebab waktu tu rasanya husband dah booked hotel. Plan asal nak pegi dgn kereta. I on je. Tp hubs fikir kang nnt same je kena gak sewa kereta kat Langkawi kan. Alih2 a few days dah nak pegi die booked ticket flight. I lagiii lah suke. Hahaha! Tak payah aku nak bergaduh bertumbuk dgn Rafif dalam kete lama2 kan. 

Mari lah kite tengok map. Langkawi. 
      
Ni aku snap dr pemplete ape ntah. Hahahaha. Aku stay dua malam kat pantai cenang. Eh tak nampak ek. Kan ada aku bulatkan tu. Hentam jela wei,. Waktu aku nak pegi tu kan. Excited gak la sebab aku tak pernah smp Langkawi. Darat la sikit. Kahh. London paris dah smp kan. Langkawi sikit punya dekat tak pernah sampai. Mak aku gtau dlu die pernah pegi. Orang Langkawi baik2, skali mmg betul. Sepanjang aku kat sana, aku jumpa orang yg baik2 je. Mungkin sbb aku baik kot. Puiii. 

Eh2 nak cite pasal hotel ni. Aku stay kat Best Star Resort. Dekat pantai cenang. Masa otw nak smp resort tu, aku dok tengok jalan2 meriah sgt sepanjang perjalanan tu. Mostly mmg foreigner ramai. Bikini je uolls berjalan kaki. Feeling2 mcm kat gold coast. Hahaha. 

                                    
Ni la resort tu, bilik studio room. Tp amek connected room. Dgn pil. Tengok sebok aje budak kecik tu. Harga per night rm150++. Affordable. Aku dok tingkat bawah je takyah nak panjat tangga. Sebab die ada dua tingkat je. Ada pantai die la. Dah kate dok pantai cenang kan. 

       
Pantai die cantikkk. Dan bersih. A wayyyy better than pd. And maybe cherating. Tett. Cherating dah jatuh ke tangga ke dua. Kikiki. Masa nak landing lagi aku tengok air die biru2. Kan die pulau. Mmg cantik la. 

                                    
Tapi Langkawi ni panas weiii. Mmg terik sgt panasnye. Silau2 mata. And die sunset. Cherating sun rise. Klau nak mandi petang mmg terik gak la panasnye. Hari pertama aku smp dah lewat, so balik hotel tu pegi pantai rehat kejap aku nak pegi Kuah terus. Nak settle bab shopping. 

                                   
Aku shopping takde la banyak sgt pon. Aku tak ingin lagi nak tambah koleksi corelle aku. Cukup lah satu set je dlu. Tapi aku teringin nak ada satu pon takpe periuk visions. Alhamdulillah, permintaan di tunaikan. Terima kasih suami! Aku pergi Haji Ismail Group je. Tak pergi pon Idaman Suri tu. Aku tanya orang hotel. Die kate same je. Aku malas nk survey banyak2. Yg sempat aku beli. Periuk visions, mangkuk skali dgn tutup kaca tu, sudu garfu, sudip la. Aku punya visions tu je yg aku pilih. Yang lain sume husband aku yg rembat. Eh! Dia lak lebih2. 


The next day, aku plan nak naik cable car. Aku tak kira! Aku nak gak. Lol. Ni sebab mak aku la cite die pegi dlu naik cable car. Skali aku smp ramai glerrrr org beratur. Dengar cite orang yg jaga tu, beratur beli tiket dalam setengah jam. Pastu masuk check in pertama dalam sejam lebih. Masuk check in kedua atas sejam lebih. T_____T

Tapi naseb baik ada yg fast lane tu. Tapi bayar lah rm99/person. Sebab nak naik gak dan malas beratur, bayar jugak la. Hehehe. Klau tak, ngamuk la Rafif. Dah la panas. So korang kena pegi awal pagi tau. 

       
Sepanjang naik tu seram2 sikit la. Hahaha. Gayat jugak wei. Tapi sebab nak tengok view yg cantik tu ku redhoo je. 

      
A very breathtaking view. And sejukkk. Besttt. Sayuppp je mata memandang. 

     
Nak jugak mak ayah. Kena gilir2 amek gambar. Tokwan dgn Maktok Rafif tak naik sebab Maktok gayatt. Hehhe. Waktu turun tu, aku dengar ada pakcik tu call sape ntah. Haa. Lame dah tunggu ni. Tny orang tu die kate dua jam lagi. Kesiannyeee. Ramai sgt dok tunggu giliran kat bawah tu. 

                                    
Lepas tu ktorang terus gerak ke Makam Mahsuri, dapat tengok Makam dgn Rumah. Pastu ada telaga, rumah jiran2 Mahsuri. Lol. Aku tak tau la. Tapi ada la a few rumah. Rafif setiap tangga rumah pon die panjat. Kedai souvenir pon panjatt. Bertabahlah wahai hati. 

     
Budak darat jumpa ketuk padi. Aku pon darat. Hahaha. Sini masuk rm7 je. 

Lepas melawat2 ni aku dah flat sbb main kejar dgn Rafif. Aku terus balik hotel. Tapi husband dgn mil pegi lagi HIG sbb mil nak beli sudu mcm aku beli. Hehhe. Mmg rambang mata. Murah2 yg berkualiti. Bukan nipis punya sudu. 

Petang dah aku mandi pantai je. Enjoy the nature. 

      

Malam tu aku keluar makan kedai depan. Jalan2 tengok kedai. Teringin nk masuk refrexology. Murah je. Rm38 selama 45 minit. Tp bila ku fikir rafif malam2 nk tdo dah. Demimu nakkkkk!!

Pagi td bgn breakfast, terus gerak ke airport dah. Kejap sgt masa melawat Langkawi. Its a must visit place for me! Lets go holidayyyy.....






Tuesday, December 10, 2013

Big bad wolf is here again!

Assalamualaikum

Dah few days x update. Totally lost bila mak aku datang kl. Aku bukan la busy sgt. Cuma nak take time menulis tu macam takde masa sbb aku fikir baik aku spend my quality time with family. So sekarang baru ada masa nak update. Hehehe. Mak dah selamat balik sabtu lepas. And ahad smp isnin semalam aku joint familyday-inlaw. Meriah klau ramai2. Tapi arini aku nak cerita pasal pegi big bad wolf.

Aku pegi first day bukak lagi. Jumaat lepas. Pepagi lagi aku dah bangun siapkan Rafif. Adik2 aku sume mandi siap terus gerak dari klang pukul 8 lebih okay. Sekali lah tu jam dgn org nak pegi kerja. Haish! T_T tsk!
Sampai je sane parking masih ada. Aku siap pegi makan nasi lemak dlu kt kedai bawah. Siap breakfast sume aku naik atas bg Rafif pegi main kt playground die ada sediakan. Mak aku tolong jaga Rafif. Kesian mak kena kejar Rafif lari2. Prrff!


Aku cepat2 turun pegi book fair. Orang ramai jugak tp dikatakan tak sesak sgt la. Aku siap bawak troli ko. Tak mampu la nak angkut. Buku kan berat. Aku main tolak je.


Aku dok sane tak lama sangat. Dalam sejam lebih je. Mula2 tu aku mcm pening mata sebab bookssss is everywhere! Pastu nak pilih yg sesuai tu lagi satu hal. Aku jenguk je dlu bhgn child's book. Pilih2 mane yg nak bg Rafif, Rania and Hannan anak sendawa aku dua orang tu.




Orang semakin ramai. Penuh setiap ruang. Naseb lah Rafif dok main kat atas. Senang aku nak memilih.



Dah pilih2 aku dok tepi jap before bayar sbb nak calculate. Hehehe. Kira2 ok lg. Tak lebih bajet. Pastu aku beratur lah bayar tak yah tunggu. Terus masuk lane bayar.



This is mine! Tapi sedih sbb tak jumpa chicken soup for the soul tuuu. Rase macam nak pegi lagiii jee.


Total damage rm132!! Murah kannnn!! Wuhuu. InsyaAllah klau sempat nak pegi lagi. Klau tak tunggu jela next year bak kate Leenda. Hehehe.

P/s: bebudak kalau boleh dok atas la bg die main. Tp make sure kids and guardian sock in. Rm10/hour. Or rm30 for the whole day. Datang pagi atau lewat malam. Tp aku check ig #bigbadwolf tu pukul 2 3 pg pon ramai orang wei. Haish lah!

Friday, November 29, 2013

Mommycha 1st Giveaway

Assalamualaikum

Harapnya belum terlambat nak joint giveaway mommycha yg hot ala2 che ta ni. Dalam banyak2 giveaway yang mommycha pulak aku joint. Bukan apa. Sebab macam besttt jee. Macam senangg jee... Boleh menang ke tak tu aku tak pasti lah. (Sebab aku biasanya klau lucky draw ke hape susah nau nak menang)

Jadi aku pertaruhkan gambar ni.

Jengjengjeng!

                       
Mother and son moment. Ni mmg moment berdua je. Sebab ayah asyik lah os. Tapi takpe anak. Mak totap ado di sisi nak teman pegi taman. Dengan bg yg cun melecun tu harap boleh menang. Ekeke. Dah edit kasi baikkk punyee.

Aku dah lama dah follow blog cheta ni. Eh mommy cha ni. Pastu dio pong dah lama kawan. Cuma kite ada masa baru lah jumpa. 

Sape nak joint boleh la pegi blog mommycha ye! 

Wednesday, November 20, 2013

Rafif; school, tantrum and balik kampung.

Assalamualaikum

Dah beberapa hari aku tak update blog. Selain dari aku tengah sebok baca blog sebagai panduan nanti, aku jugak ada 'hal' sikit dua tiga hari ni. So terpaksa la abaikan blog sikijap. Harini aku update lamsum je lah. 

Dari Rafif pegi playgroup utk trial second.
Aku booked slot awal dari teacher Watie untuk second trial. Naseb baik ada. Tapi bila teacher Watie cakap class pukul 3 aku agak cuak jugak la sbb waktu tu time nap Rafif. Dan betul la sangkaan aku, die mengamok waktu class. 

Aku gerak awal sikit sbb aku nak pegi warehouse mydear tu. Aku takde lak plan nak beli pape. Macam nak usha2 aje. Tapiii klau dah pegi tu kompem akan habis duit gak. Aku terbeli push car, drum set utk dak tecik tu

                         


Drum set ni rm10 je ko! Aku laju2 sambar. Hehe. Ok pastu aku terus gerak pegi class playgroup Rafif. Haritu ramai lak student, dalam 9 org. Kalau aritu Rafif the only one yang trial student. Skrg ada 3 yg trial. Rafif second trial lah. Jadi aku tambah cuak. Sebab? Bila ramai budak trial. Banyak la bunyi waaa waa. Jadi Rafif confirm tgk orang nangis die nak joint sekaki. Itu la beza budak yg dilatih utk dengar arahan dengan tak pernah dgr arahan. Atau x faham arahan. Huhuhu

Dan tekaan aku Rafif akan mengamuk kat class die mmg tepat sekali. Di tambah pulak dengan lepas nyanyi lagu good morning (walaupon waktu tu petang), teacher Watie terus keluarkan parachute. Bertambah la mengamok Rafif sebab die tak suke parachute. Sepanjang class tu die mengamok. Aku tau die lapar, nak tdo. Tapi ape nak dibuat. Aku teruskan jugak aktiviti die dengan die menjerit2! 

      
Tengok tu die tak nak jalan. Huuu. Tapikan aku ni macam takde perasaan sikit bila anak aku tantrum, nangis ape benda. Sebab aku dah kena setempek kt muka masa dalam pantang lagi bila Rafif jenis budak yg suke menangis. So skrg klau aku dengar die nangis pon telinga aku macam numb sikit. Hahah

     
Nampak pack la aritu sebab ramai kan. Yang bapak2 tunggu tu pon semangat dok amek gamba. Tapi xpe, aku teruskan jugak walaupon Rafif menjerit meronta2. Bunyi macam kejam kan? Jap lagi aku terangkan. 

Lepas habis aktiviti die, aku terus ketepi. Rafif terus nangis smp aku boleh dengar jelas die sebut "nak nenen". Aku masuk bilik blkg terus nyusu dan die tdo. Ye btul sangkaan aku die nak tdo. Lepas die tdo aku terus masuk bilik teacher utk discuss sikit pasal playgroup tu dgn nak bayar registration. 

Bila aku dengar teacher Watie terangkan kebaikan playgroup ni membuatkan aku berkobar2 nk register. Macam class aritu Rafif banyak meragam kan. So teacher Watie suruh aku observe sendiri mane yg tak kena. Die mungkin lapar, ngantok, nak tukar pampers. Standard la kan. Dan Rafif btol la die ngantok. Sepatutnya graf mesti naik memandangkan Rafif dah bagus utk class pertama tu. Tapi kali ni turun. Hurm. Takpe. Teacher Watie suruh tekankan penggunaan please bila kat rumah. Dan smp harini aku menaip ni. Rafif dah reti untuk letak tangan kt dada bila aku cakap "say please first". Nampak perkambangan die. Tapi Rafif ni aku takot kat playgroup die tak nak buat bila teacher suruh. Huu. 

Teacher Watie cakap, td awak perasan tak budak2 yg dah lama kat situ die tak rase terganggu pon dengan bunyi nangis budak lain. Sebab otak die dah set, bila teacher say something u must listen and look at the teacher. Mmg betul pon. Budak lain, mostly budak perempuan. Dia akan dengarrr je apa teacher cakap. Die sikit pon tak terganggu. (Tak sabar nak tunggu masa Rafif jadi camtu). 

Selain dari tu, paling aku perasan. Budak yg lain. Diorang dah pandai follow the instruction. Ada aktivit yang kite dengan anak je main. Macam haritu. Masukkan pencungkil gigi dalam bekas die. Benda tu untuk develop motor skill bby. Sambil kite sebut IN IN IN dekat anak kite. Bila die masukkan. Dan bila masa tamat, kite kena bagi balik kat teacher. Budak lain senang je pegi depan bagi. Sebab die dah tau. Habis masa main, kena bagi balik. Macam Rafif tak tau ape lagi. Aku suruh pegi depan, die g amek yang lain lak. Hahaha. Belum faham teacher cakap apa. Tapi klau jadi gitu, kite lah yang kena tunjuk kat die. Bagi balik kat teacher. 

Bila Rafif tantrum tu kan. Aku tetap main sebab teacher watie cakap. That is life! Bila kite hantar anak pegi tadika atau sekolah, kite tak tau apa die buat sebab kite takde kat situ. Klau die tak suke die tak boleh nak "lari" dari belajar. Die kena ada jugak di situasi tu kan. Sebab tu bila budak yang dah lama joint die tantrum. Mak die kena kuarantin dan die hanya kena main dgn teacher. Mesti la budak tu tak nak kan. InsyaAllah die dengar arahan. 

Lepas second trial aku dah register. Untuk part-time student. Cuma first month ni aku kena pegi everyweek sebab teacher nak tengok perkembangan dia. Mesti graf naik. Jarang budak yang graf turun. There must be something wrong klau turun. 

                                    
Dapat baju and few things lagi. Sticker kete tu aku laju2 g tampal. 

Cite pasal balik kampung pulak, aku balik kampung aritu sebab family aku ada buat suro. Atau lebih dikenali dengan bubur asyura. Tapi yang aku nak cerita pasal ada mulut2 berbunyi kenapa aku dah hantar Rafif sekolah. Hahha. Aku gelak je bila dengar tu. Actually tu bukan sekolah pon. 

Bagi aku gini jelah, aku percaya otak budak ni meresap apa sahaja yang kite ajar dalam masa die 0-5 tahun ni. So klau aku tak guna, rugi sangat! Sebab aku fikir Rafif dah la tak pegi taska. Dia hanya dok dengan aku. Mesti aku nak buat yg terbaik untuk dia. Tapi ada pulak orang cakap. Dah sekolah awal2, nanti besar tak nak sekolah. Lol! Nak guling lagi sekali. Aku rasa klau orang tu jenis suke membaca, belajar, klau dari muda dia dah suke membaca sampai besar die suke. Takde lak die rase bosan kan?? 

Haish la. Aku tau kadang anak aku ni sukar di ramal. Kadang die nak main. Kadang die tak nak. Klau aku ajar kadang okay. Kadang tak okay. Plus Rafif susah nak tunjuk perkembangan dia. (Mungkin sebab die masih bercakap dalam bahasa german) klau aku cakap. A! Die diam je. Die tak ikut aku cakap. Berlainan dengan anak sedara aku Hannan tu. Bila aku sebut A B C, die boleh follow satu2! Sampai mak aku cakap. Eh tak gi sekolah dah pandai! T_T sedas kena kat muka kan sbb anak aku tak sebut pape. Lol! 

Tapi takyah la nak berkecil hati dengan kate orang ni. Yang buat keputusan tu aku dan suami. Yang bayar tu kami, yang perabis duit tu kami, yang nak tanggung tu kami, sebab anak ni amanah Allah. Anak kite pelaburan di masa depan. Itu je pandangan aku buat masa sekarang. 


Thursday, November 14, 2013

Dilemma carrier lagi sekali!

Assalamualaikum

Dilema carrier aku kembali menjengah. Lol. Tak habis2 kan. Aku mencari carrier yg boleh back carrier. Sebab aku rase Rafif macam dah besar sgt nak dok depan. Huhu. Padahal Rafif tu baru 8.2 kg. Ntah la. Yang nak mendukung dia aku! Mesti la aku yg memilih. Jom la layan gambar

         
Gini lah gamaknye! Rupanya die same je dgn carrier yg aku pinjam dgn put aritu, ke put punya tu boleh back carrier? Daratnye akuuu. Hahaha.

                                          
Yang ni nampak mcm rapat sikit. Kang meraung anak aku kt belakang tu. Yang put punya aku pinjam pegi europe aritu pon rapat. Sedak awak tdo kan Rafif! Kemahinn

        
Tak pon suruh ayah je dukung yg mcm gini mcm best jel tinggi. Pastu tak sesak sgt aku nengoknye. Argh! Nnt aku pulak yg nak kena pikul beg ajaib yang mengandungi bermacam2 hallll tu. Aku rela dukung Rafif. Huhu

                              
Yang mcm gini aku rase better org laki la bawak. Tp takot pulak ada aku tengok. Kot tetiba aku orang dah amek anak ko dari carrier tu. Baru lah ko nangis air mata darah! Sebab mcm senang je. 

                        
Yang ni siap ada bumbung kooo. Haha. Tapi tak praktikal untuk pegi tempat yg aku nak pegi tu. Sebab winter! Kejadahnye bumbung bagai. 

                                          
Tak pon yang ni lah Rafif! Traditional habisss. Tapi aku boleh bayang di sebalik muka makciktu. Terpahat kesakitan kekal atas bahu nya, dengan rotan tu lagi, dengan budak tu siap berdiri atas tu lagi. Haha. Ingat ni nak pegi kutip daun teh ke makcikkk??. Hahahaha

Suggest sikit korang!! Aku dah cuba tny mak Aqilla (travel blog) tu dia pakai ape. Nampak mcm best je back carrier die. 

Adios!






Wednesday, November 13, 2013

DIY Storage Box

Assalamualaikum

Hurm, aku rase ni idea aku datang secara tiba2. Aku sebenarnya agak pening dengan keadaan hanger utk laundry aku. Since aku takde proper laundry room. So aku main longgok je hanger atas meja.

Korang ingat tak time Selangor takde air kejap aritu kan? Laki aku laju2 pegi beli air mineral dua kotak! So nak perabih sume air tu makan masa jugak. Sebab waktu takde air tu sehari je aku ada kat rumah. Esoknya aku ikut husband pegi os Cherating. hahaha. So kotak tu ada tak tau untuk buat apa. Ingat nak letak depan rumah je. Ko tau depan rumah aku ni. Letak la pape pon, confirm akan ada orang amek. Hahaha!

Jadi aku fikir nak buat ape ek kotak ni? TING! timbul idea untuk buat storage box untuk sumbat segala hanger.

This is what I want. Kotak, gunting, glue gun, dan kain!

Kotak ni aku potong dlu bahagian atas tu. 

Lepas tu senang je. Gam2 kt sekeliling tepi tu. Kemas2 kan sikit. Tapi becareful gam panas ye. Time ni Rafif pon sebok nak guna glue gam. ggrrr. Geram btol aku. Kalu nak buat pape time die tak tdo mmg payah!

Tara! Dah sudah. Maap takde detail aku gam macam mane. (dengan keadaan nak kawal Rafif datang dekat lagi. Aku payah nk snap setiap kali gam. hehe) Kain ni lebihan kain aku buat untuk lapik oven aritu. Aku beli kat Nagoya Tesco. Semeter rm2 je ko! aku beli la dua meter. Tak payah beriya nak beli yang mahal2 eh. Cuma tak proper lah aku letak cover die tanpa jahit kelim tepi dlu. Nama dia HAM tu kan. Sebab aku malas nak g godek mesin jahit. huhu. 

Nak letak hanger je sebenarnya. hehe!
More proper than before. I love it! :)


Mandi manda di Water World Icity

                                                              Assalamualaikum

Haa, dah brape hari aku tak update blog. Gitulah. Kalau sempat dan banyak masa tu kemain update aje. Klau dah takde masa tekejar2 sume benda asyik lah tak sempat nak update. Blog walking pon yang mane sempat aje lah. Ahad lepas aku pegi "school" Rafif. Nanti aku update satgi. Ni nak cerita smlm aku g mandi manda kt water world icity tu. 

Dah lama dok terfikir nak bawak Rafif main air. Saje je. Sebab adik aku ada kat sini kan. Kalau nak tunggu laki aku free, ntah ble lah. Weekend pon asyik keje je. Dah sebulan weekend keje kot bang oi. Aptb! 

So, aku google lah org cite pegi water world ni. Ada lah satu blog tu aku bukak, beriya die cite best so aku pon exicted ni nak pegi. Aku tgk die tulis tiket sorang rm20 je. Pastu die kate lagi klau beli online jadi rm10. Aku pon semangat ni bkk web die nak beli pastu aku tengok harga die rm17 pulak. Hurm. Aku takot kang aku byr online die nk suh print bagai aku takde printer. Aku cakap xpelah. Klau setakat rm3 tu pejam mata la. Sekali smp sane. Harga die rm30 pulakk sorang. Ni yang rase nyesal tak sudah ni. Lol. 

Masuk jela. Aku sewa gak la locker die. Rm5 je. Boleh nk bukak tutup brape kali pon. Ok la tu. 

       

Mesti lah aku dok main kawasan kanak2 je kan. Haha. Rafif suke letteww. Tapi yang aku pelik kolam kanak2 ni air die kemain sejuk. Apekehel nye ntah! Rafif menjerit jugak la memula tu. Lepas tu dah okay. 

       
Yg slide ni jelah aku naik berkali2. Rafif menjerit takot. Lol. Hape la awak ni Rafif. Best woo. Kuikuikui.

       

Semalam tu takde la panas sgt. Die macam mendung2 sikit. So okay la nk berendam lama sikit. Ni kawasan pantai die. Pantai la sgt. Wakaka. Kat sini pelampung sume free. Ko amek je mane2. 

       

Bagi aku okay jugak la water world ni. Kalau beli online mesti aku rase lagi berbaloi. Nak2 pegi time hari biasa. Orang tak ramai. Ko boleh nak naik tornedo yang besar giler tu berulang kali. Sebab takde org. Aku smp dalam pkl 12 gitu. Ke petang sikit dah ramai org. Tp still ok la. Tak pack. 

      

Kat sini kolam kanak2 ni air die hampir lutut aku tau. So kiranya tak boleh lepas Rafif gitu la. Kena sentiasa dok dekat die. Klau die jatuh boleh lemas! Huhu

Pukul 3 gitu aku dah keluar sbb tak solat zohor lagi. Aku pegi surau die ada sediakan. Toilet die pon okay. Locker pon banyak. Tapi aku bayang klau weekend atau public holiday sesak jugak la. Sbb tempat die takde la sebesar sunway lagoon tu. Die ada la beberapa ride yg okay. Tapi aku smlm g dgn adik aku, Rafif. Jadi ktorang x ley la nak naik ride2 tu, sape nak jaga Rafif kan. Hehe. Tak kan nak tinggal dekat safety guard kot. Hahaha. 

So klau korang nak g beli la tix online. Dua hari sebelum abang kaunter cakap. Lagi murah. Pastu pssttt. Bawak la makanan dari rumah. Sembunyi dalam beg. Die cek gitu2 je. Ko letak bawah baju. Lol. Pandai x aku ngajar? Sbb aku smlm x bawak makanan. So beli kat sane. Mahal sgtt. Nuget bodo org jual singgit ko jual 3.50 puii.. 

Eh itu jela nak cite. 
Daa! 








Friday, November 8, 2013

Clearance sale sempena tahun baru islam. :)

Assalamualaikum semua ;)

*this is a sticky post*

Sempena Maal Hijrah selasa lepas aku nak buat clearance sale untuk clear sume stock2 yang ada sekarang ni. Stock2 ni bukan la stock lama pon. Cuma aku nak kasi clear sebelum stock baru. InsyaAllah klau takde halangan lah. Dan sementara adik aku ada kat sini nak tolong aku pegi ngepost. Jagakan Rafif. 

Jadi aku nak clear kasi murah2 je sume yang ada. Harini aku clearkan shawl je dulu ye.


Ikut code ni.  Shawl quality chiffon-halfmoon at end cut
RM10 only!

RM10 ONLY!

RM10 ONLY!

RM10 ONLY!

Shawl beaded ni RM12 ONLY!

CODE: CS01. COTTON SHAWL.
RM10 ONLY!
CODE: CS02
RM10 ONLY! 
Shawl lycra. Shawl ni sgt bagus untuk orang yang takde masa nak iron2. 
sebab die tak senang kedut. dan sesuai untuk pegi travel, jimat masa.

CODE: CS03
RM10 ONLY!

CODE: CS04
RM10 ONLY!

CODE: CS05
RM10 ONLY!
CODE: CS06
RM10 ONLY!
CODE: CS07
RM10 ONLY!
COTTON WIDE SHAWL.
CODE: CS08
RM10 ONLY!
COTTON WIDE SHAWL. 
CODE: CS09
RM15 ONLY!
HALFMOON BUNGA TIMBUL

CODE: CS10
RM15 ONLY!
HALFMOON BUNGA TIMBUL

CODE: CS11
RM15 ONLY!
HALFMOON
CODE: CS12
RM15 ONLY!
HALFMOON 
*Untuk order; boleh sms aje - 0102214895