Monday, December 16, 2013

Cuti-cuti Malaysia: Langkawi

Assalamualaikum

Malam ni ada masa sikit mak update blog. Sementara Rafif tdo. Ok lets start! Plan nak pegi. Langkawi ni dah lama and suppose my sil joint sama. Dia yg utama kena ada sebenarnya. Ikut plan nye lah. Alih2 die tak dapat balik awal. (She is doctor wannabe) so plan tetap diteruskan sebab waktu tu rasanya husband dah booked hotel. Plan asal nak pegi dgn kereta. I on je. Tp hubs fikir kang nnt same je kena gak sewa kereta kat Langkawi kan. Alih2 a few days dah nak pegi die booked ticket flight. I lagiii lah suke. Hahaha! Tak payah aku nak bergaduh bertumbuk dgn Rafif dalam kete lama2 kan. 

Mari lah kite tengok map. Langkawi. 
      
Ni aku snap dr pemplete ape ntah. Hahahaha. Aku stay dua malam kat pantai cenang. Eh tak nampak ek. Kan ada aku bulatkan tu. Hentam jela wei,. Waktu aku nak pegi tu kan. Excited gak la sebab aku tak pernah smp Langkawi. Darat la sikit. Kahh. London paris dah smp kan. Langkawi sikit punya dekat tak pernah sampai. Mak aku gtau dlu die pernah pegi. Orang Langkawi baik2, skali mmg betul. Sepanjang aku kat sana, aku jumpa orang yg baik2 je. Mungkin sbb aku baik kot. Puiii. 

Eh2 nak cite pasal hotel ni. Aku stay kat Best Star Resort. Dekat pantai cenang. Masa otw nak smp resort tu, aku dok tengok jalan2 meriah sgt sepanjang perjalanan tu. Mostly mmg foreigner ramai. Bikini je uolls berjalan kaki. Feeling2 mcm kat gold coast. Hahaha. 

                                    
Ni la resort tu, bilik studio room. Tp amek connected room. Dgn pil. Tengok sebok aje budak kecik tu. Harga per night rm150++. Affordable. Aku dok tingkat bawah je takyah nak panjat tangga. Sebab die ada dua tingkat je. Ada pantai die la. Dah kate dok pantai cenang kan. 

       
Pantai die cantikkk. Dan bersih. A wayyyy better than pd. And maybe cherating. Tett. Cherating dah jatuh ke tangga ke dua. Kikiki. Masa nak landing lagi aku tengok air die biru2. Kan die pulau. Mmg cantik la. 

                                    
Tapi Langkawi ni panas weiii. Mmg terik sgt panasnye. Silau2 mata. And die sunset. Cherating sun rise. Klau nak mandi petang mmg terik gak la panasnye. Hari pertama aku smp dah lewat, so balik hotel tu pegi pantai rehat kejap aku nak pegi Kuah terus. Nak settle bab shopping. 

                                   
Aku shopping takde la banyak sgt pon. Aku tak ingin lagi nak tambah koleksi corelle aku. Cukup lah satu set je dlu. Tapi aku teringin nak ada satu pon takpe periuk visions. Alhamdulillah, permintaan di tunaikan. Terima kasih suami! Aku pergi Haji Ismail Group je. Tak pergi pon Idaman Suri tu. Aku tanya orang hotel. Die kate same je. Aku malas nk survey banyak2. Yg sempat aku beli. Periuk visions, mangkuk skali dgn tutup kaca tu, sudu garfu, sudip la. Aku punya visions tu je yg aku pilih. Yang lain sume husband aku yg rembat. Eh! Dia lak lebih2. 


The next day, aku plan nak naik cable car. Aku tak kira! Aku nak gak. Lol. Ni sebab mak aku la cite die pegi dlu naik cable car. Skali aku smp ramai glerrrr org beratur. Dengar cite orang yg jaga tu, beratur beli tiket dalam setengah jam. Pastu masuk check in pertama dalam sejam lebih. Masuk check in kedua atas sejam lebih. T_____T

Tapi naseb baik ada yg fast lane tu. Tapi bayar lah rm99/person. Sebab nak naik gak dan malas beratur, bayar jugak la. Hehehe. Klau tak, ngamuk la Rafif. Dah la panas. So korang kena pegi awal pagi tau. 

       
Sepanjang naik tu seram2 sikit la. Hahaha. Gayat jugak wei. Tapi sebab nak tengok view yg cantik tu ku redhoo je. 

      
A very breathtaking view. And sejukkk. Besttt. Sayuppp je mata memandang. 

     
Nak jugak mak ayah. Kena gilir2 amek gambar. Tokwan dgn Maktok Rafif tak naik sebab Maktok gayatt. Hehhe. Waktu turun tu, aku dengar ada pakcik tu call sape ntah. Haa. Lame dah tunggu ni. Tny orang tu die kate dua jam lagi. Kesiannyeee. Ramai sgt dok tunggu giliran kat bawah tu. 

                                    
Lepas tu ktorang terus gerak ke Makam Mahsuri, dapat tengok Makam dgn Rumah. Pastu ada telaga, rumah jiran2 Mahsuri. Lol. Aku tak tau la. Tapi ada la a few rumah. Rafif setiap tangga rumah pon die panjat. Kedai souvenir pon panjatt. Bertabahlah wahai hati. 

     
Budak darat jumpa ketuk padi. Aku pon darat. Hahaha. Sini masuk rm7 je. 

Lepas melawat2 ni aku dah flat sbb main kejar dgn Rafif. Aku terus balik hotel. Tapi husband dgn mil pegi lagi HIG sbb mil nak beli sudu mcm aku beli. Hehhe. Mmg rambang mata. Murah2 yg berkualiti. Bukan nipis punya sudu. 

Petang dah aku mandi pantai je. Enjoy the nature. 

      

Malam tu aku keluar makan kedai depan. Jalan2 tengok kedai. Teringin nk masuk refrexology. Murah je. Rm38 selama 45 minit. Tp bila ku fikir rafif malam2 nk tdo dah. Demimu nakkkkk!!

Pagi td bgn breakfast, terus gerak ke airport dah. Kejap sgt masa melawat Langkawi. Its a must visit place for me! Lets go holidayyyy.....






9 comments:

S.n.Fariza said...

bestnya mimi :)

dalila said...

wahh..bestnye..
sy pun br blk langkawi bln 10 aritu..
xpuas rase pegi..
rase nak pegi lg..
tggu airasia wat promotion lg..

Nurul Izayani said...

Bertambah excited bila baca entry mimi ni!

Cik Puan Rara said...

lah mi! kejap je ke pegi.x beli cekelat cekelat ke? eh maham mahsuri tu.dulu aku g xyah bayar taw,masa tu aku kecik lg lah.haaha

mrs kayrul said...

nie yg wat aku x sabar nak g langkawi jugak///aku g bulan 4 tahun depan....

LaLa LaTiF said...

huwaa...bestnye masa naik kabel car tu xde kabus...masa sy ari tu kabus tebal..xdpt pun nak tgok pemandangan...wuwuwu..

Umi Qi said...

Mimi!
Best laa pi langkawi...nak pi lg masuk kali ke 6 hahahah...yg ptg gambar dibawah sekali tuh plg cantik...sunset with baby! wauuuuuuuuuu

Liyana said...

bestnye mimi! eh shawl kita sama haha

Esyah Azman said...

Sis..follow u :)