Friday, December 2, 2011

Penyakit orang pregnant

Assalamualaikum

semalam 1 Dec kan? bersamaan lah 10 minggu dah kandungan ni. ceria je saya menyambut december. bulan terakhir tahun yang penuh bermakna. :) dan semalam catat rekod saya tak muntah! yeay~ tp loya tetap ada. tak pe lah. beransur baik la tu. tp semalam 3 penyakit sekali datang

al-kisahnya, kawan office ni bawak kurma, kismis, kacang2 pegi office sbb mak dia baru balik mekah. saya mmg suke makan sume2 tu. dan tengah2 makan kacang. tetiba. gigi goyangggg. aaaaaaaaa! gigi saya goyang. ok. saya admit yang saya kurang menjaga gigi time2 kecik dlu. makan bedal yang manis2 aje. pastu gigi mula la rongak. hehehe. dan before kawen saya dah cabut 2 gigi geraham saya. nampak tak kat situ betapa saya tak jaga gigi saya? T_T satu tahun 2007 dan satu 2008. sedih gigi takde. tapi lagi sedih klau dok sakittt je.


time gigi saya goyang2 tu. saya terus sms husben. cakap nk pegi cabut lah. die kate ok. then tetiba saya fikir nk google jap la. after google, satu lagi ilmu saya belajar TAK BOLEH CABUT GIGI KETIKA HAMIL. esp hamil bwh dari 4 bulan. klau lepas tu kena g jumpa doctor dlu dapatkan nasihat. fuh! naseb baik saya google. sape nak tau bahaya cabut gigi time hamil. gi google sendiri. heheh. byk forum2 yang saya baca cakap tak boleh klau belum smp 4 bulan. boleh membawa kepada kecacatan bayi atau keguguran. ;( ngeri tau baca. tapi tak pe, at least saya dapat lagi 1 ilmu. saya tau saya ni kurang kalsium sbb tulang2 saya ni berbunyi mengalahkan lagu dangdut klau time solat. hehe. saya perasan mostly my family members mmg camtu. baik dari atok, ayah, mak, kakak. hurmmm...klau time solat berjemaah tu. haa. macam tengah konsert lah tulang temulang. hehe. saya terfikir nak beli anlene. tp bila google ada orang cakap anlene tak berapa bagus untuk orang mengandung. pulakkk!! tak pe, ni saya nk pegi tny doctor sendiri. *nanti akan di update kat sini*

ok. petang smlm dalam pukul 2 atau 3. saya perasan mata belah kanan ada sikit bengkak. tak tahu lah sbb ape. tak rase sakit. tapi skrg dah beransur ok dah.

then, smlm tengah tdo. ok. nak tny. sape yang tdo malam tak selesa sangat bila nk pusing2? angkat keyboard!! hehehe. smlm saya tdo, then nak pusing. skali KREMMM!! krem pulak dekat belakang blah kanan. T_T adoi. nak urut susah. kejut husben die pulak dah mengantok sangat. kesian pulak. naseb baik dengan sendiri. hurmm...lepas ni saya nk pegi amek pil kalsium lah. 

korang2, ada masalah sama tak macam saya??

10 comments:

Natasha Farina Arifin said...

gigi sakit tuh memang biasa..especially for pregnant women..kita dah kena aritu..time 5 months...adess sakit giles..dah le taleh mkn ubat ape pon..last2 buat cara tradisional pon tak jalan...tetiba jek mama kite suh beli goyok tampal kat pipi..ha! baru okeh sikit..hehehehe

Cik Puan Mimi said...

kan?? saket btol time goyang2..tp mls nk sebok2 ngn gigi tu..hehe.buat x tau je..sbb dah tau x boleh cabut ke ape..waaa

~ NANA ~ said...

mimi, time pregnant ni lagi la kna mkn byk calcium tau...beli je pil calcium & jgn lupa minum susu....hehe

btw nana pon tiap2 mlm tdo x selesa...pusing sana x kena, pusing sini pon x kena...pernah nangis sorg2 sbb susah sgt nk tdo n jumpa position yg betol...huhu

ciksuen said...

org kate kalu sakit gigi time pregnant mmg normal..sbb kalsium da di share ngan baby..alkesahnyela~ kite pon kurang pasti..

PUAN SUE said...

su pun kena jugak hari tu...xingt mase bape bulan..xboleh nak makan.,bengkak sangat2,,nk ckp pun xleh

chika said...

Aku biase gok skt gg nie tp perot aku penuh ngan mende laen..how? Hee..

Cik Puan Mimi said...

cik sue; tula..bby tarik byk sgt calcium kte ni..heheeh

puan sue; same lah.aritu naseb kejap je sakit..pastu skrg ni ok dah

ika; mu meme kena benda lain la dlu ada..klau ada mace aku ni..pelik lah pulok..hehe

Rina Lia (◕‿◕)✿ said...

hehe..mimi..comel..bunyi lagu dngdut ye kihkih..

smoge penat lelah mimi mngandung berbaloi ble mimi tgk muke baby yg cute :)

sweetlavender86 said...

mimi nnti pegi check up mintak la kalsium kt doc.xpun pegi je farmasi beli calcium.akak klu time pregnant mmg kene amek calcium yg extra kuat tu nama OBICAL.sbb akak klu x amek calcium nnti every time berus gigi mesti berdrh.lgipun mommy kene kongsi kalsium dgn baby.time2 pregnant ni mmg kene jage sket zat2.mcm kalsium klu x ckup tu yg rmai ibu2 gigi cepat tertnggal sbb xkup clacium.hehe.mcm susu klu mimi nk beli enfa mama pun ok n sedap.akak klu susu anmum xlalu.xsedap.actually fresh milk pun ok jgak minum hari2 doc ckp.hehe

ketikketok said...

Jika anda telah disahkan mempunyai fibroid,cyst dan dinasihatkan membuat pembedahan..makanlah SALAMON selama 1-2 minggu. Selepas itu buatlah pemeriksaan semula di klinik.