Tuesday, December 20, 2011

Cara menghilangkan morning sickness

Assalamualaikum

cara nak kurangkan rasa morning sickness version mimi. haha. boleh pulak buat version sendiri kan. ni dari sudut penyelidikan saya lah. sepanjang pregnant ni. so far, Alhamdulillah dah masuk 12 weeks dah tak muntah. loya pon rasa sikit2 je.

1. jangan makan banyak sangat at the same time. lepas makan nasi ko bantai pulak roti. mmg loya dan muntah. huhu. sakit tekak tau muntah. *pengalaman sendiri sbb makan banyak* T_T

2. jangan terus gosok gigi lepas makan. hehe. ini mmg betul2 terjadi la dekat saya. lepas makan saya g gosok gigi sbb nk tidur malam dah. pastu terus muntahhh. weekk.

3. instead of minum air kosong. sbb orang pregnant ni mmg kena minum air banyak. minum lah air suam kosong. jangan air sejuk taw. sbb mmg senang rase loya. klau minum air suam hilang sikit rase loya.

4. klau kajian saya, jangan makan asam. kuang3. orang kate nk hilang loya makan asam. saya bila makan asam. lagi loya. pastu husband gtau asam ada bahan2 yang boleh buat badan kita banyak angin. so klau masuk angin. idok ke senang muntah? hurm. saya try tak makan. mmg kurang sikit. klau rasa loya2 tu try makan kismis. rase manis2 dia sedapp. saya beli kismis minda HPA. sedap!

5. last, saya tak tahu la di mana betul ke tidak ni. ada kakak office ni gtau, nk kurangkan morning sickness ni senang je. baca selawat 3x, pastu try bercommunicate dengan anak kita. cakap la dekat dia. jangan bagi kita sakit. jangan bagi kita penat. pastu tangan kita usap2 perut kita. selalu buat camtu. saya buat Alhamdulillah. betul2 terjadi. itu semua kuasa Allah. :)

Alhamdulillah. skrg dah tak muntah. saya muntah dari weeks 6 ke weeks 10. sebulan je rasa teruk muntah. mmg seksa. mintak2 dah takde rasa.

*orang2 kata. klau kita morning sickness ni bagus sebenarnya. janin kita dalam keadaan yang baik* wallahualam.

5 comments:

ciksuen said...

alhamdulillah,,zaman morning sickness kite da sepi2 berlalu..muntah2 da xde..loya2 je smpai skg ade lg..tp xteruk sgt la..

Cik Puan Mimi said...

Alhamdulillah.same la kita. :)

eMaH SoMeL said...

setuju ngn cik pn mimi..tpi mmg normal morning sickness salunya hilang ble masuk week 11 or 12 onwards..emah bru week 11..Alhmdllah selera mkn dh ok blk..muntah2 pn jarang..

Syima Syaz said...

alhamdulillah takde morning sickness walaupun lepas demam yang teruk n lama.
kalau pagi2 batuk2 teruk mmg rasa nak muntah jugak...tp saya potong skit asam kulit limau n bagi rasa kat lidah.hilang dah rasa nak muntah tu. sikit je lah potong guna kuku...

sweetlavender86 said...

penat kn morning sickness.akak mase preggy adam dulu pun slalu morning sickness.tapi lagi bnyak nightsickness.asal mlm nk tdo je mesti muntah.kdg2 tgh tdo bleh melompat dri katil sbb nk muntah.kali ni pregnant alhamdulillah xmuntah langsung.tapi anak sgt aktif smpai sakit2 bile die gerak.