Monday, August 4, 2014

Review Birthday Rafif

Assalamualaikum

Cak cak cak! Sebelum aku kena kick dr group2 mak blogger baik mak update blog sekepam dua. Haha! Sorry ya mak update birthday punya cerita pulak time raya ni. Mihmihmih. 

Okay pendek cite. Ramai sebenarnya tny mak beli kt mane tu, tempah kt mane ni, katering sape, khemah sape. Jadi mmg tujuan nk berkongsi lah dengan sesape saje nk buat event birthday party. Hehe. 
Planning mmg baik punya sebulan awal tu dah siap booking catering, khemah, cake. Punyalah semangat! Bukan apa, takot sume pon fully booked tak ke nganga je. Ok biar gambar pulak berbicara. 


Okay boleh tgk sini semua contact number utk event birthday party rafif tu. Hehe. Senang cite! Catering tu boleh call je. Tny quot harga. Masa mula2 boy tu dah listkan dekat mak yg makanan sume dan harga. Mula2 die quot rm10/head. Tp husband die mintak tukar dgn mee kari. Jadi rm11/head. Pastu mak pulak ngada2 tmbh teh tarik hehe. Last2 confirm rm12/head. Dan mak order utk 100 pax je. Catering ni based andalas klang ni je. Taman sebelah je. Haha. 

List makanan.
Mee kari
Nasi goreng cina
Kentang goreng
Nugget
Buah 2 jenis
Kuih
Air cordial
Teh tarik
*rasa mcm ada 1 lg tp lupa dah menu*
Harga rm12/head. Okay la kan? Sume pon cakap sedap. Alhamdulillah. 
Itu yg kite nak dengar as tuan rumah. Serve makan sedap2. 

Ok next! Khemah! Ni sebenarnya boy tu yg tukang cari. Mak ok je. Wakaka! Tp review mmg terbaik! 

 Ni hari die pasang khemah. Sehari sebelum majlis pepagi dah settle. Budak2 khemah datang sume ontime! Pasang pon kemas je. Lapik meja siap ada plastik dan centre piece bunga. Hehe. Mak order khemah 1. Meja bulat 4, kerusi 40, 2 meja catering dan dua kipas industri. Meja catering tu 1 utk letak mknn catering lah. Satu lagi utk candy buffet dan doorgift. Tp dua2 letak bawah porch tepi rumah tu. Harga utk sume2 tu rm500. Bg mak ok je harga tu. Sebab bila kite tgk service dia ok. Barang2 pon ok. Berbaloi lah rasanya. Kipas atas dah ada bawah khemah, tp tmbh lagi 2 kipas takot tetamu mak kepanasan. Tp mmg panas aritu. Naseb baik! 

Ok next candy buffet. Dari pelangi manis. Boleh check fb. Masa tgh cari candy buffet tu, mak nak yg die datang bawak barang skali dgn bekas2, sekali deco bagai. Senang kan. Sebab ada yg kite beli barang je. Bekas kena sediakn sendiri. Mane lah mak ada bekas cantik2 camtu. Haha. Okay la amek package yg rm300. 


Ape ntah pakej2 makanan dia. Hihihi. Mak lupa dah. Boleh tgk kt fb dia ye. 

 Dia bagi sekali board besar ni. Boleh la utk deco2 kan? 

Cake! Ok cake pulak dr Sedap sedap belaka. Mmg sedap! Wakaka. Design mak google je cake pocoyo kt internet. Pastu tunjuk je kat aunty. Nnt aunty buatkan. Saje order cake fondant. Barulah ada seketul pocoyo atas tu kan. Haha. 


Ni cake pelangi. Rege rm150. Terpaling murah dah kot. Dan yg pasti rasa dia sedappp!! Berbaloi baloi! 

Ok next ape ek? Tambahan makanan yg ada mcm biasa apam polkadot dgn maksu, lasagna dgn kak ami. 


Eh aah! Mak ada order la yg deco2 bagai tu dengan gifts comel 4 u. Mcm cucuk2 tu. Haha! Lagi ada la mak order sticker lah board stand lah. Ape ntah! Lupa dah. 

 Haa sticker ni! Ada lagi sticker utk air mineral. Ni doorgift yg termampu mak sediakan dgn kurma satu tupperware kecik. Siap ikat riben utk efek cute! Ko rase? Hahaha. Dalam doorgift ni ada airmineral jugak, dgn pocoyo coloring book. Mak DIY je. Smp habis ink printer okay! Kena pegi beli baru ni. Dan apam satu set dalam bekas. Mmg dah siap packing. Maksu buat satu set gitu rm2.20. Pastu ada biskut aiskrim tu. Mak packing kecik2. Hehe. Rajin nau! Klau ada bajet lebih nk je mak order gula2 kapas lah! Popcorn lah! Tp bajet dah habis! Wakaak. Ni mak bajet satu doorgift habiskan dalam rm5 tp buat utk 50 pax je. Alhamdulillah cukup. Siap sape ntah amek byk giler 8 pax utk dia je. Bahaha. Identiti tak dikenali. Lol. Sempat postkan satu utk admin gojes dalam pantang hehehe. Hi mak leenda! 

Air mineral ni pon beli order ikut phone je. Kang die hantor. Hehe. Yg kelakar sticker lagi mahal dr air mineral. Hahaha! Air dalam 30sen je. Sticker 70sen! Mihmihmih


Macam yg belon2, helium gas bagai tu beli online jugak! Hahaha! Dasar suke beli online. Byk gak deco yg beli online. Mihmihmih. 

Tunggu malam sebelum majlis. Gigih la laki bini siapkan preparation 

Sambil berperang dgn birthday boy! Sebok ajee lah budak tu. Aduii mmg penat tau. Rase mcm next sambut hari jadi 10 tahun lagi lah! Hahaha

Baju dia dah lama beli. Tshirt biasa je sbb tau dah klau ari panas kesian dia nk pakai kemeja bagai. Tp mak jahit no 2 dekat baju. 


Gigih ko! Pkl 2 tdo jahit no 2 tu je! Sobs! 

Majlis start pkl 2 sebenarnya. Tp ada family datang awal sbb dalam rumah buat majlis doa selamat. Mil rajin bawak nasi kandaq jamu2 family. Huhu. Mmg huru hara lah dalam rumah. Mula2 mmg feeling2 mak x nak usik dalam umh konon x nk mengemas beriya sgt lah. Sekali! Dua hari ngemas rumah. Wakaak. Bilik rafif siap ada bedak byk giler tumpah. Sape main ntah ler labuu. 

Tp alhamdulillah yg ditunggu2 tetamu sume datang. Dan ada jugak yg sesat. Mintak ampun semua! 

Geng gojes yg super havoc! Seriusly masa nk buat birthday party tu org pertama terfikir nk invite mmg gojes jela. Sbb bg aku kan? Aku lebih menghargai org yg sentiasa dekat dgn aku. Sape lg klau bukan geng gojes. Org lain tu yg mane aku ingat aku invite jugak. Jgn lah kecik hati ke apa. Sbb aku buat kecil2an je. Tak sangka ramai geng gojes dapat datang. Boleh lah kite kenal2 yg mane x kenal lagi tu. Tp tak terlayan sgt sbb masa pkl 3-4 tu pack org! Naseb lah laman luas. Ada jugak yg berdiri dlu. Sorry lah sgt2 ye. 


Props utk photobooth! Senang je buat ni. Percayalah. Download je app line camera. Dalam tu mcm2 boleh buat. Perlu kreatif sikit je. Rafif punya invitation pon buat guna apps je. Canggih btol skrg!


Utk photographer mak tny kak eja owner pelangi manis tu. Ada x photographer murah2 utk birthday party. Bajet mak 200 je. Hahaha! Tp naseb lah ada Hafiz. Baik sgt. Ikut je kami dok posing2, gambar die snap pon cantik2. Atleast kite bayar sikit utk kenangan di masa tua. Masa rafif first birthday takpe lah buat kt kg kelate nun ramai yg nak tolong petik amek gambo. Sini nk mintak tolong sapeee? Hire jela photographer. 

Bff! Dr uniten sampai sekarang. Alhamdulilah. 

Family! Tq for coming! :) 

Family baba. Rafif ada 3 atok 3 nenek ye. Hehe meriah! 

Kemain rafif suke sgt cake dia! Sbb tak habis2 nk kerat kepala pocoyo! T_T

Itu jelah kot! Panjang berjela dah ni. Ikhlas dr kami 3 org. Mintak maaf klau ada terkurang ape benda ya. Yang mane yg kurang dtg dr kami. Yg baik dr Allah swt. 

11 comments:

DYatie said...

Finally. Hehehe. Alhamdulillah Yatie pun tumpang gembira sebab at last yatie dapat jumpa ramai gojes d alam nyata. Heeee.

Chekgu Azrine said...

Semua akk sukala..hehe..ttba!!
Sorila sis xdpt nk hadirkan diri..
Mklmla akk kalau jauh2 sayang sgt hubs akk nk lepas kan akk tau..kikiki
Takpe..ada rezki kita jmpa ye sis

Cik Puan Mimi said...

Aah yatie! Klau x, x merasa kite jmp alam realitit. Hehehee

Cik Puan Mimi said...

Aah takde rezeki lg nk jmp kak rine yg super cantik muda remaja ni. InsyaAllah one fine day.

as ♥ Leenda said...

haaaiiiii...
*lambailambaialamissuniverse*

hehhe..
mekasih sudi pos satu doorgift utk mak enchek yg tgh pantang ni..
asyraf suke betul bukak je beg doorgift tu dok pocoyo pocoyo..
dgn apam2 comel lote tu..berebut rebut nk makan..huhu

LisaLisut said...

gigih betul la mimi ni. kagum gilaaaaaaaaaaaaaaaa. i hanya mampu plan dlm otak tp lps tu zzzzzzzzz. malas ya rabbi hahaha. malas tu xdpt ditolong. jadi la event planner mimi. heeeeeeeee.

anyway. happy belated bday Rafif. sorry ye xdpt dtg huhu

Nadya Zahid said...

meriahnye bdy ur son! :)
deco lawa2..

Mama Bard said...

wow sukanya tengok birthday party ni..meriah!.. =)

Julia Johari said...

cantik dan meriah besday bujang rafif ni tau...yeyyy

aishah nin said...

Meriahnye. Be a good boy Rafif :)

Syakirin said...

Salam, boleh bagi contact utk order air mineral