Monday, June 3, 2013

Introducing new family member in our little crib

Assalamualaikum

Haa. Family member tauu. Yelah. Barang rumoh pong family member tau. They live among us. Eh creepy la pulak. Ekeke. Orang lain tahun ni sume dapat kunci rumah baru tau. Iolls je takk. Hoii. Ingat beli rumah mcm beli baju raya ke. Setiap tahun kena ada. Kahh. Seronok tgk orang lain sume dok rumah besar2. Paling best baca blog aty. Sbb die memberi inspirasi utk deco. Dah la hebat gler cat sendiri. Dengan ada anak kecik lagi. Klau aku dah huru hara dah bilik tu. Haha. Last2 jd bilik stor. Huhuhu.

So minggu lepas dah install aircond kt rumah. Hadiah anniversary. Haha. Terer sgt hadiah anni i. Sebijik aircond! Untuk ruang tamu. Kitorang dah nk keluar melilau cari aircond dah. Skali jiran sebelah ni tgh service aircond. Pastu malas nk pikir lebih kitorang booked je dgn cina tu. Dlu waktu keje kan. I perasan la. Sume aircond jenama york. Dan aircond ni sume lama2 dah. Berpuluh tahun. Ada cakap dgn husband. Klau nk install aircond nak brand york la. Mcm ye ye oo je tahan lama kan. Xpelah. Kite cuba dlu. Hehe. So dah install la aircond. Yiipie. Tp malam nk mgrb baru bukak. Klau siang pakai kipas je. Jangan nak manja sgt la rafif! Eh. Rafif pulak kena. Kahkahkah.



Aircond ni kena amek yg 1.5 la kan sbb hall. Klau bilik 1.0 okay dah. Itu pon risau takot x sejuk mana sbb xde sekatan utk ke dapur tu. Ni i beli dgn harga rm1300. Jangan cakap mahal ke apa. Aku cepuk kang. Haha.

Okay. Nak jadikan cerita. Kitorang ni ye ye oo je plan saving saving for london! Tp hahampeh. Husband lagi lah. Klau jd menteri kewangan fail dah. Kahkahkah. I x tau. X pernah nak amek tau duit die ada brape byk. Klau die mcm gatal tgn nk belanja2 tu. Ada la tu rezeki lebih. Sbb iolls tukang belanja barang dapur je. Balik2 pegi beli ikan. Sobss. Itu je mampu uolls. Klau makan pizza terus hubs blanja. Hahah. Haa kelaut dah cite aku. Ha. Kitorang ni dah dua tahun kawen x pernah beli sofa. Kerusi kayu kegemaran i tu pemberian mak mertua. Dr rumah lama die. Dari dok letak kt luar rumah sbb die dah beli sofa baru. Jadi bila i kawen. Sofa tu hubs amek lah. Dlu dok puchong mmg takde mood pon nk lelawa rumah. X tau kenape. Pastu bila pindah klang kitorang rajin pegi spray putih. Siap tukar sarung kusyen baru. Hehe. Total kitorang spray and tukar baru habis la dalam 300 lebih. Upah jahit tu mahal.

Nak jadikan cite. Bila benda lama ni senang reput la. Dah la kayu. Hubs lah pegi sebut kerusi ni x boleh baring lama2 lah sakit badan. X selesa lah. Sekali dua tiga hari lepas tu patah!!! Haa. Kan dah majuk. Terus patah weh. Yg kayu belakang tu. Dah la yg kusi 3 tu. Huu. Xpelah. Xnak beli lagi konon nk saving utk london lah. Haha. Kemain kedekut kan. Pastu x tahan la. Pegi jela order sofa baru. Same jugak. Lepas london nak beli jugak. Duit jugak tu. Bukannye beli lepas london dapat free. Haha


Kerusi kesayangan kuu. Dah tgl yg ni jela. Pastu x tau nk sumbat mana maklum lah. Ruang rumah luas sangat. Kahhh. Puii. Haha.


Bila fikir balik. Yang ni lah aku kena alihh. Klau rafif nak main bawak keluar balik. Sbb rafif mane ada playroom mcm aqilah. Eh? Jeles tau su deco playroom aqilah nomeii. Huwaa. Aku takde. Eh sape nak main ni. Anak ke mak??


Jadi lah macam ni kedudukan rumah. Tp sofa tu kira macam pembelian terbaik setakat ni. Utk barang rumah. I terfikir nak sofa yg boleh rilek2. Guling2. Yg boleh jadikan katil klau tetamu datang nk tdo kt luar ke. Boleh la tdo atas sofa je. Gitu. Pastu bila i survey sofa. Hah. Kitornag laki bini ni jenis malas tahap gaban nak survey mensurvey ni. Pegi dua kedai cukuo aa. Haha. Keluar pegi beli sofa pkl 8 mlm. Pukul 9 lebih tu siap dah beli. Hahaha. Bila i letak dah critiria ape i nak. Senang la. Kenape i pilih L shape. Sbb klau i beli yg jenis 3+2 @ 3+2+1 tu mane aku nak letak sume tuuu. Rumah luas sgt ni. Haha. So bila masuk celino furniture tu mula2 terbekenan sofa 3+2 tula. Ala. Rege lebih kurang je sume. Mmg 2k ke atas. Kira muroh dah tu. Tp bila duduk tu mcm kena duduk formal. Mcm kena duduk tegak je. Jadi cancel. Sbb tgk L shape ni mcm lebar dan luas lagi kerusi die. Oklah. Jgn tgk lama2 nnt pening. Order dan bayar lah. Dari harga rm2799. Dapat la rm2400 je. Okay la tu.




Nampak tak tu yang lorong masuk dapur tu. I plan klau rajin lahh. Nk jahitkan langsir utk tutup sikit. Tp tgk aircond tu sejuk je. X tau la mcm mane. Hahah. Stakat ni ini jela perkembangan rumoh. Walau teringin nak buat english style. Nampak nye terkuburlah hasrat tu. Dah gtau husband. I mmg suke sofa tu baldu. Tp x suke corak die. Yg blkg tu. Hubs kate xpe nnt cari kain mane suke jahit baru sarung die. Yeayyy!!

*perkembangan trip europe. Everything dah settle bab yg hotel. Kereta sewa. Eurotrain ke paris. Masuk disneyland. Masuk park. Flight ke scotland. Dah bayar. Skrg miskin lah duit xdo. Cuma smp skrg x dapat cari lagi coat utk i. Huwaa. Hubs dah beli jaket. Walaupon pegi waktu summer. Tp gue ni darah melayu wehn sejuk tak leh tahan. Nnt bila settle trip ni. I akan tulis perjalanan ktorang. Utk renungan di masa hadapan. Huhu. Even dlu tulis cincai pasal australia pon ramai gak pm tny lagi detail pasal trip gold coast. Tetiba rase terharu pulak ada org baca blog akuu. Tenkiuuu.

10 comments:

CikNaa said...

yeay rumoh dah sejuk!
sofa baru yer? tp sofa lame tu tetap berkenan dihati ciknaa.. suka juta2 kali :)

ctmah said...

alamak..bestnya p london p paris...i mampu kedip2 mata jelah..hihi!fm 1 =)

UMIE SUE said...

waa..bestnye ekon.jiran su pn dah psg ekon..huaaa...kami xmampu lg.su pki lg kerusi kayu tu..syg..cuma xcat putih lg.playroom aqilah biase2 aje la
rafif..hiho

~ NANA ~ said...

LOL tengok title ingtkan apa la ahli baru tu...

mimi & ewok pon boleh tido kat sofa L tu...haha

e.t.t.y said...

buat lah pinjaman coat dengan nana. hahahah

Aty_Fared said...

cantik nye sofa..!! pekenan..*tetibe

Cik Puan Rara said...

vahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh mst xsbr dh kan nk g.heee.best nya!

adianiez AIDA said...

hai. aida bw and tersinggah sini. da follow da pn mimi :-)

hall umah kita lebih kurang sama. aida pun letak air cond kat tempat yg sama mcm tu. pun amik 1.5hp. ok la. kalau musim yg panas giler mcm sekarang ni lambat skit sejuk nyer kan? ruang besar le kata kan...

ok tu je... frens ya?

nabila ashburn said...

Nak tnya beli mna ye sarung cushion kerusi kyu tu. Sush la nk cri yg kosong mcm tu

nabila ashburn said...

Nk tnya sarung cushion mcm tu beli kt mana ye. Kerusi kayu tu.. Sush jugk nk cri yg kosong