Friday, May 31, 2013

Rafif 11mo and outing

Assalamualaikum.

Skrg tajuk mmg dua sekaligus. Senang. Jimat masa. Hahaha. Rafif dah turn 11mo 27hb aritu. Alhamdulillah. What can i say. Ceh cakap omputis. Haha. Yelah. Ape lagi kite sebagai ibu nak mintak. Hanya kebahagiaan anak dan kesihatan die okay. Cukup la tu. Besar tu kan. Tak kan nak expect lebih2 kot. Huhu. Perkembangan Rafif terbaru. Lepas cucuk pneumoccocal tu. Tak demam. Tp selsema. Sedih tgk. Yg best. I ada penyedut hingus pegion tu. Alhamdulillah mmg sonang kijo lah. Skrg dah pandai joget! T_T. Kenape nak. Kenape berjoget dlu ko pandai. Hahaha. Bila dgr lagu je kt bbytv die tu. Terus bergerak perut. Haha. Xpe. Good boy!

Rasenye xde beza dgn 10mo punya perkembangan. Berjalan tu dua tiga tapak boleh la. Itu pon den paksa. Kejammm. Haha. Berat baru 7.3kg. Wiwiw. Halusss.

Oklah. Next lah. Cite outing. Okay Rafif ni kan x pernah pegi day care. Taska. Babysitter. Whatnot. So dlu time die kecik2. Ada la mulut yg x sedap di dengar cakap. "hurm. Klau hari2 berkepit celah ketiak mak. Takot orang la nanti". Choiii sgt. Rafif tak mcm tu okay. Walaupon die x pernah duduk ngn org lain. So far die x takot org. Sengih2 ada lah. Masa die 0-6mo. I mmg takot nak bawak die keluar. Tak keluar rumah la klau husband keje. Tak brani. Lepas i start bisnes tu. Nak tak nak. Kena pegi ngepost. And Rafif behave sgt. Walaupon buas. Die takde la over mengamok. Ok je.

Skrg ni memandangkan die dah boleh memanjat. Merangkak pon laju gler. So i byk bawak pegi main kt mall. Bg die feel sikit ramai kawan. Sebelum ni klau die tgk satu benda mcm mainan masuk syiling tu tak berkedip mata. I bg la rase main. Kesian pulak tgk je. Bg die seronok sikit.



Klau yg ada stering mcm gini. Lagi lah die suke. Huhu. So far klau benda tu brenti. I terus cakap. Ok esok kita main lagin kite balik dlu ek. Pastu arini i gedik pegi masukkan die tempat kids main yg dalam jusco tu. Agaknye suke sgt. Bila i angkat nk balik letak dalam stroller. Menangis. Hahaah. Nk main lg la tu.





Sukenyeee. Lepas ni klau boleh bercakap agaknye cakap je nakk nakk nakk kan? Itu la pepandai je ibu. Hahaha. Takpe. Anak aktif bagus. Minda die nk berkembang lg tu.


Klau kt tesco. Rafif siap ada kad weh. Arked game. Tp balik2 main kereta bunyi tu je. Kahh. Haha. Nk main ape lg. Tak kan nak main lumba kete. Haha. I dgn husband suke gler kot maduk arked kt alamanda. Dlu time belaja. Siao buat highscore penjaring terbanyak main basketball yg baling2 bola tu. I dlu pemain netball skolah. Aktif tau dlu. Skrg je mcm badak. Hahaha. So klau rafif suke main tu jgn heran la. Mane tumpahnye kuah klau idok ke nasi. Gituuww.

Tp dalam alang2 bawak keluar tu. I make sure jugak la tak pergi tempat crowded. Mcm dlu i tgu post office bukak. Sbb i suke pegi tesco pagi. Bila fikir Rafif terdedah dgn org ramai. I prgi tghari sikit. Dalam pkl 11 lebih. Waktu tu org ramai di post office tu. Tp i jalan2 la masuk tesco dlu. Beli barang sikit. Pastu tgk no dah nak dekat2 pegi balik post office. Susah mmg susah. Bawak anak kecik. Angkat brg lg. Tp tulah. Dah suke meniaga.

Bila ada Rafif ni. I banyakkk sgt belajar utk jadi ibu yg hebat. Skrg ni hujung mgu ktorang husband dah rilek. Tak payah cari brg masak. Sbb i dah boleh pegi sendiri beli dgn Rafif. Lagipon beli hari weekend sume dah x fresh. klau pegi pagi isnin ke mmg fresh. Itu untung dok rumah. Tapi hati kena kental wa cakap lu. Bukan senang nk handle anak. Dgn shopping lg. Orang selalu tegur i. Akak sorang ke? Mata cari laki den. Mesti igt den ibu tunggal. Sedihh. Sbb tu la. Perempuan boleh jaga anak susah mane pon. Laki? Mesti kawen lain!. Eh. Lari tajuk dah ni. Hahaha.

K lah. Baii

5 comments:

e.t.t.y said...

1. berat umar 7.4. samo yo deme ni...

2. aku pun suka main bola tu ng laki aku...tp mestilah aku kalah...

CikNaa said...

serius rafif sgt kiut! geram nengoknye..

ctmah said...

hi aaron rafif..bila nak ngedate lg ni =)

Cik Puan Mimi said...

Hahah. Aku menang weh

Shakina Farhan said...

hahaha..so true..actually takut jugak kl anak2 yg xgi babycare babysitter ni takut dgn org..nsib baik shahadah pun mcm rafif xtkut org..siap bleh org dukung2..