Thursday, May 5, 2016

Rafif's Milestone

Assalamualaikum


Lama dah tak update pasal anak bujang kesayangan. Next month he will turn 4 years dah! amagadd. cepatnya masa wei. 27 Jun genap lah 4 tahun. Masih single (means anak tunggal bukan single married. duhh) Hmm, kesiannya Rafif mak dia tak tau nak update apa pasal dia. hahaha >.<" Okay lets start with school! yeah. School is a good topic. -___-

School

Uuu, budak tu mmg suke sangat school. Suke pegi school. Setakat ni dia ponteng 2 hari je kot. Itu sebab Chinese new year aritu balik kg. So cuti lah seminggu. Padahal da start school. Hehehe. Pukul 10 am tu dah ajak. Ibu, lets go to school. Kau rasa?? kelas yang pagi pon belum habis. Hahaha. So dia tak pernah ada drama nangis nak pegi. Agaknye seronok school ramai kawan. Balik rumah friends ibu je. hehe.

Little Boy, Rafif

Gambar ni masa dia pegi lawatan ke petrosains and menara kl. Kerlas tadika skrg dia punya trip. Fuu. Naik 2 bas haritu pegi. Mak tunggu sampai die naik bas, mak panggil2 rafifff rafifff. dia boleh buat derkk je panjat tangga bas. Hahahaa! punya lah semangat naik bas tak tengok dah mak kt belakang.

Dari segi perkembangan belajar tu dia dah boleh la baca sikit2. memula mmg tak expect pape since he just 4 kan. not even 4 yet. Tapi bila die menunjukkan perkembangan positif dah boleh baca ayat2, esp huruf vocal A. so mak assume genius aulad ni sesuai la dengan Rafif. dia pon pegi kelas enjoy walaupon kadang terkencing depan toilet. boys biasa lah. Never mind sbb school tu ada Kak Yus. Pembantu yang akan clean up all the mess. hihi. Rafif pon dah terbiasa panggil Kak Yus. lol. itu mak cik lah. Teacher class dia skrg tgh pregnant and due is coming very soon I think. So mak berharap Teacher tu still sabar la dengan kerenah Rafif. hehehe

Diaper Free

Haaa bab ni, hmm. Siang tu lepas la. Memang dah tak perlu pakai pampers pon kan. Cumanya malam mak still tak gigih nk kejutkan die bangun pegi toilet. hahaha. my bad. Memang malasss sangat2. Aduhaii. Kadang dia tak kencing pon. Malam bila dia dah tdo baru pakaikan pampers. Kalau pakaikan awal2, dia tak nak. huuu


Sleeping

Rafif dah lama tidur sendiri sorang2 dalam bilik dia. Since kami pindah rumah ni. HUbs decided to beli katil king utk master bedroom which is our room lah. Then, katil lama tu kami pindahkan ke bilik Rafif. Settle masalah.kahkahkah. So since kami pindah and beli katil tu dia terus tidur dalam bilik dia. Tapi mak sikit2 hati tisu,
"boleh ke bang dia tdo sorang?"
"alamak nnt dia sejuk ekon kuat"
"nanti die meracau cari ibu pastu turun smp ke bawah camne?"

and persoalan tu ditepis oleh laki ku. lol.
"he will be fineeee"

"okay fineeeee. will see"

Skali smp ke pagi die tdo elok je. kahkahkah. Drama betul mak ni.

Anak yang baik. Bila nak tdo tu je dia suruh bacakan doa budak pandai. Semoga jadi budak pandai Rafif. amin.


Makan sendiri

Haha, ini pon menjadi isu kepada kami tau. kikiki. Sebelum ni Rafif ni mmg makan bersuapp aje. Sampai tahun ni bulan brape ntah. Mak cakap "no enough, this is the time u have to eat by urself". "ibu taknak suap lagi" tapi macam biasa la wei. Alasan Rafif penat la. Rafif ngantok la. itu biasaaa. Tapi apa yang buat die Berjaya makan sendiri tu kami cuba untuk sogok dia. lol. I know this is not right, but we don't have a choice. Aku malas nk suap dia since nasi aku selalu sejuk sbb bg die makan dlu. hahaha. So kami sogok,
"Kalau Rafif makan sendiri, ayah belikan toys"
"Makan sendiri baru ayah bawak pegi tgk Thomas"
Thomas kt johor nun. Mampuih jauh nau. -__-
then puji2 dia.
"Rafif makan sendiri la, baru big boy"
"Budak pandai mmg makan sendiri tau. use your spoon"
and so on punya sogok and idea mak bg. hahaha

Until now die mmg makan sendiri. Tapi mak mesti ada kt tepi nak tolong cubit lauk ke telur ke.
hmmmm. but its okay! still have improvement. lol

all time fav. Kalau keluar dengan hubs aku benci tengok kedai ni! hahahah. no! I don't wanna eat at ciken rice pls. take me somewhere else.! hellppp!! 3 tahun dah wei jemu aku dok ngadap ciken riceee aje. hahahaha

Social life

Rafif suke berkawan. Memang suke sangat. And Alhamdulillah dia mmg suke beramah mesra dengan sedara mara. Kalau bawak die kenduri dia boleh je pegi kawan dengan kakak2, abang2 lain. dengan makcik yg suke melayan die. So mak free! phew. boleh makan lauk kenduri dengan aman. kikiki.

Tapi dia ni more to kawan2 dengan kakak2. sbb die tak suke melasak. Kalau berebut barang pon die akan nangsi dan cakap itu rafif punyaaa. huwaa. itu jela. Hihihi. Yelah kt rumah sorg2, and almost the time main dengan ibu je. takkan la ibu nk ajak main wrestling pulak. haha

itu jela kot perkembangan Rafif 3 tahun 10 bulan.
ALHAMDULILLAH




5 comments:

norhidana miswan said...

alhamdulillah..... bgsnya rafif...
mcm dh dewasa gitu rafif nih

anak akak yg dh 5thn lbh pun pakai pampes lg heheheh...
tp kt tadika dia tak pakai dh... cuma kadang dia lupe nk bgtau dia nk kencing ke apa... itu balik sekolah pakai lg...

Liyana said...

good boy rafif. soon nak jadi abang yg baik pulak :D

hamelia sunita Hamid said...

good boy!

dagu tu sampai masuk dalam nasik sekali weh..hahaa

e.t.t.y said...

Aku malas nk suap dia since nasi aku selalu sejuk sbb bg die makan dlu.

hoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....

aku tergelak part ni tau.

ameris said...

big boy sangat dah ni. dah boleh pegang title abang.
tanya ibu bila nak bagi rafif adik...