Friday, October 14, 2016

Itinerary dan bajet bercuti di New Zealand / Melbourne


Assalamualaikum

Fuhhhhh fuhhhhhhh!!! Tiup habuk. Lols. Hahaha byk bulan ye mak tak update blog. Mak pon lupa dah nak ni acah2 blogger. Kahkahkah. Tapi takpe harini mak update dan mak pasti entry ni akan jadi "HIT" Bahaha. Sambil menyahut seruan admin gojes utk suruh update. Kikiki. 

Okay ni itenerary huduh2 percutian ituhari. Selama 10 hari klau ikutkan. Total semua hari la. Tp err. Korang tgk la sendiri. Ni pon naseb baik je mak update haha. 

31hb august 
Kul - Melb
Flight 10am. Kul - melb amek masa +- 8 jam flight.

1hb september
Sampai melb 8am. Waktu sana.
- Strolling around melb city je seharian sementara tunggu flight ke christchurch pulak malam. 
- Pegi park dekat melb museum
- pegi spencer outlet 
- lunch di Biryani rice (halal indian restaurant)

2hb september
12.15am flight ke christchurch
Mel - cc amek masa 3 jam 45 min
Sampai sana +- 6am waktu nz
- Tunggu pukul 8 utk org caravan datang pickup.
- 8am naik van pegi amek caravan
- 10 am siap amek caravan. Setting2 barang. 
- 11 am Terus menuju ke tekapo
- 12 pm singgah pegi park n save beli beras, teloq, minyak. 
- 3 pm stop by kt mt hutt layan scenary lembu susu. Lol dgn stop by masak solat apa semua.
-sambung perjalanan ke tekapo smp lake tekapo holiday park tak ingat tp dah malam. Mmg agak jauh dr cc ke tekapo.

3hb september
-6am mandi solat makan
-9am turun bergambar kt lake tekapo
-11am pegi church of good shepard
Teruskan perjalanan ke wanaka.
Singgah puzzle world
Singgah wanaka town
Sampai wanaka holiday park

4hb september
-6am mandi solat makan
Teruskan perjanalan ke queenstown
Smp queenstown agak awal pegi queenstown city. 
Singgah souvenir shop
Singgah nzone skydive
Check in top10 holiday park

5hb september
-10pg pegi nzone skydive nk buat skydive tp weather tak mengizinkan kami tunggu smp 12pm still tak boleh buat. So berangkat ke queenstown city balik 
-naik cruise pusing lake wakatipu 
-souvenir shop lagi
(Plan asal kami nk turun lagi ke te anau tapi memikirkan perjalanan dari te anau nk patah balik christchurch amek masa 8 jam driving (klau driving kereta. Pls expect more delay klau driving caravan) so kami naik balik ke tekapo) tak pegi te anau.
Mlm check in balik lake tekapo holiday park. 
Sempat singgah church of good shepard balik sbb konon2 sempat nk milky way (bintang2 yg cantik. Ada masa2 dia je keluar)
Check in lake tekapo holiday park balik.

6hb september
Tekapo - christchurch balik
Pusing town christchurch.
Jalan2 regent street tgk kedai2 dia.
Pegi market dia beli souvenir (tak habis2.lol)
Pegi celebrate birthday kt strawberry fare.
Mlm check in christchurch top10holiday park.

7hb september
Hari pulangkan caravan
Pusing2 christchurch isi minyak balik. Isi gas balik. (Byk keje hari last) 
Pegi international antarctic centre kt kawasan2 epot je.
Pulangkan caravan.
Pegi epot tunggu flight ke melb balik
Flight pkl 8pm
Smp melb 10pm waktu oz
Dari epot naik sky bus ke spencer street 
12 mid night. Check in apartment

8hb september
Naik cab ke brighton beach (australian boxes beach house) 
Shopping at melb city (last minute shopping souvenir dgn baju bajan. Hnm murahh)

9hb september
Sewa kereta depan apartment budget car rental. 
-Driving dlm sejam ke puffing billy. Ketapi steam yg masih ada. Amek masa dlm 2 jam pusing2
-dari puffing billy ke tesselar tulip festival. 

10hb september 
Filght ke kul pkl 9am

End of holiday~

Untuk bajet pulak ni mak share bajet mak pegi 3 org. Padahal pegi 5 org nz tp jd 6 org melb. Eh susah la nk cakap. Tp ni senang bajet utk 2 org tua dan seorang kanak2 riang smp pening kepala mak. Andd... mak nak warning/inform ini BUKAN PERCUTIAN BAJET. Lol. Taktau nak bajet kot mana lg. Hahaha. Tp jgn la cakap mak riak takburr pulak cakap gitu. Mmg gitu jela bajetnya. Dah nk buat cemane. Actually harga flight boleh dapat murah lagi sbb kitorang beli yg premium flex. (Bukan flatbed okay) ini hanya tiket yh available utk tukar tarikh. Sbb husband die keje tak menentu so die pilih yg premium flex. Klau korang booking yg promo murah la sikit. Kot. X tau lah haha. Tp tiket ke christchurch tu mmg itu ler regenya. 

Tp klau mak tolak harga tiket flight, tolak duit cash yg dibawa. Bahagi 3. Bahagi lak berapa hari mak pegi mesti mak masuk ohbulan ohmatahari sbb percutian mak murah. Wakaka. Opss jgn terasa. Kikiki.





6 comments:

CikNaa said...

cantik sangat gambar!

safurara said...

lumsum terus 10 hari punya iti mak??? ok, we want more, we want more! hahaha. eh betullah, skrg sume nk viral pasal percutian bajet, poyo je, aku g langkawi pun habis bape K ntah, mcm mana korg bajet2 ni?

Chekgu Azrine said...

Ok.fine.blm mampu lagi nk bwk family dtg sini..tggu la anak2 beso..mak gaji banyak skt...hahahahaha...krik.krik

anez zamri said...

Hahhahahaahahahahahha adoii ngekek aku baca entry ko ni la

Hafizah said...

Bestnyer wei..teringin aku nk g nz. Moge one day ade rezeki. Amin...

mrs kayrul said...

Best baca entry ko g obersea...gambar ko update ig pun cantik2