Thursday, January 19, 2012

Panggilan nama kami.

Assalamualaikum

dah berapa hari tak update. life agak busy skrg. kerja pon banyak dan memeningkan. hais. takpe. itulah lumrah orang bekerja. *tak sabar nak dok rumahhh*. ok. back to topic asal sebelum saya membebel dengan lebih jauh. hehehe. topic saya arini tentang panggilan ibu bapa. =)

act, when u get pregnant. alottt of things comes out of your head. salah satu benda terpenting nenamakan baby. dan panggilan baby untuk kami. awww. *berdoa dapat bercakap cepat. hehe*. sbb ni kan anak pertama. so kita fikir panggilan ni. sekali je seumur hidup. ke ada org berubah2? hehe. so saya terfikir dan terfikir. kami nak jadi mama-papa kah! mummy-daddy kah! emak-ayah kah! ummi-abi kah! bonda-ayahnda kah! bla bla bla. banyak kott. tak terlist pair ni. hehe.

saya ni klau boleh. tak nak lain2 pair. maksudnya. klau mama mesti dengan papa. sbb syerasyi bersama lah katekan. klau mummy mesti dengan daddy. so on, so on. and then at first saya terfikir nak amek panggilan mummy-daddy since my name kan mimi. so mami dengan mimi tak jauh beza. wahh. kelas ko jah! *tetiba* boleh pulak fikir camtu. then when i think my kids will call my husband daddy. saya risau. sbb nye? sbb daddy macam untuk panggilan orang kaya2? hahaha. *imagine my kids will call my husband, "daddy, nk iphone! nk ipad! nak PS"* pitammm!! so cancel. haha. mmg sebab saya fikir panggilan daddy ni orang kaya2. lol. kami ni mane lah kaya pong. bersederhana je. *my 2sense jelah kan*

then mama-papa, mmg reject awal2. sbb? my sist dah guna. wahh! alasan tak munasabah. saya risau klau balik kampung. anak2 kami (adik beradik saya) akan confuse bila semuanya mama-papa. hahaha. diorang confuse. eh mana mama saya? nama papa saya? ekeke. so tak boleh. then lepas after all saya malas nk fikir. saya kate tunggu jela smp seru nak panggil apa kan.

akhirnya seru yang ditunggu smp jugak. eceh ayat. saya nk panggilan yang biasa dan simple. dann saya suke panggilan ayah since saya call my dad is ayah. then one day ni. my husband pegang perut dan panggil baby dalam perut pastu bahasakan diri dia ayah. i was shock. yes! u are absolutely ayahhh!! sepadannn. hahah. boleh ke? itu lah namanya seru dah sampai. LOL. saya rasa ayah ni seorang bapa yang tegas tp baik dengan anak2. ok. ayah dah di pilih. cop! *bila tengok iklan OREO comell je budak tu panggil ayah dia. "ayah, boleh bukakan oreo ini untuk saya?"* then next thing yang perlu fikir ialah panggilan saya!!

ok. memandangkan panggilan mestilah selari, ayah sesuai untuk emak atau ibu. fikir fikir fikir. saya pilih ibu!! sebab? bila anak saya nakal2. saya pasang lagu sudirman "ayah dan ibu....ayah dan ibuuu..itulah permulaan kami...." boleh? hahah. bagi anak insaf sikit. kuang3. dan baby kan mesti die boleh sebut "air" dan "abu" dlu. abu dengan ibu kan nak dekat2. so berharap bby dapat panggil ibu secepat mungkin dari ayah. lol. (berlumba pulak)

dan selesai lah pencarian panggilan nama kami. Alhamdulillah. harap2 bby dengar cakap ibu dengan ayah tau. jadi anak yang baik. =)

Ayah dan Ibu! =)

8 comments:

~ NANA ~ said...

nana maybe nk suh panggil papa mama je...hihi

ciksuen said...

i skg masih dok memilih-milih lg..mcm2 name ktorg gune utk ckp ngan baby..sat mummy, sat mama, sat ibu, sat mak, sat ayah, sat abah, sat papa, sat daddy..mcm2 sat la..keke

Cik Puan Mimi said...

nana; xpe amek mama papa best gak

cik suen; hehee..macam2 panggilan ek. xpe.ada masa lagi fikir.

CikNaa said...

lembut je panggilan ibu tu.. kalo nak marah tetibe anak panggil ...ibu.. fuuuhh terasa hlg perasaan amarah tu.. tp lembut sgt utk ciknaa..[ai ni garang kot] hahaha.. we lbh prefer guna mama-papa :D

PUAN SUE said...

hehe..sweet2..su pulak umie n walid..hehhe..

CikPuan Fara said...

eh, samalah.. kte pun plan nk dipanggil ibu & ayah.. sbb lembut je n very kemelayuan hikhiks..

Cik Puan Nor said...

sama plak kita ni panggilan ibu & ayah..adik beradik kat kampung cakap tak sesuai bile Nor bahasakn IBU & AYAH..dorg ckp panggilan dulu2 x de klas..tapi bagi Nor ibu & ayah tu ada meaning die tersendiri..kemelayuan & lebih kepada sopan & santun..umi & walid pun ok jugak..huhu

Rina Lia (◕‿◕)✿ said...

mimi comelll sangat haha..rina pn rasa ayah n ibu sesuai dengan mimi dan ewok..nape ehh, nampak cam sesuai lahhh

rina pn plan nak ayah ibu. macam sgt "family" kann

ehh lom kawin da pk ke situ :P