Saturday, August 4, 2012

My little iqi: tidur

Tajuk tak nak la pelik kan. Huhu. Arini dah 39 hari pantang. Goshh!! Cepat lah habes. I dont like berpantang at all. Benci ada lah. Ewah. For now, still enjoying being a mother. Hari2 perkara paling best buat kiss iqi. Hehe. Best sbb pipi gomuk.

Ok. Nak cite lah kan. After a month. Little iqi pegi kk utk cucuk sebulan. Kan saya x pernah g kk even skali pon time pregnant kan. Sbb mmg dah decided nak delivere private. So langsung x jejakkan kaki pegi kk. After balik kampung, mak dah pesan kt ayah pegi report kt kk. So mmg ada nurse kk dtg rumah. Lepas sebulan g cucuk. Macam best la pulak kk ni. Much more detail la die check iqi. Smp meraung2 anak aku kt kk tu lama sgt. At least my husband satisfied okay la. Bila sudah cucuk nurse pesan yg ada dah tulis dalam buku tu la. Then, die tekankan bab tidur.
Klau boleh jangan tidurkan baby dalam buai. - tettt!! Iqi dah 2 minggu lebih tdo dalam buai.
Tidur telentang adalah yg paling bagus. Jangan tidurkan dengan cara meniarap - tettt!! Iqi all the time tdo meniarap. Tp iqi very good boy die pandai angkat kepala tukar position sendiri. Klau lenguh sebelah kanan. Tukar kiri plak. Kadang2 iqi meniarap angkat kepala lama macam budak besar je. Ellow. Baru sebulan lebih nak macam budak besar dah. Huhu

Pasal tdo dalam buai. Orang kate jgn ajar anak tdo dalam buai. Macam2 la. Susah nk travel la. Ape la. For us, what ever that make him comfortable dan paling penting tak menanges. We do it! Husband belikan buai skali ngn motor die la. Takde la i nak tunggu je die kat situ.
Tidur meniarap ni plak i yg start. Bila die menanges gler2, i terlangkup kt tangan ni kan. Die senyap. Smp tertdo atas peha. Bila i tdokan meniarap mmg lama die tdo. 2 jam. Lamaa dah tu. Biasa sejam lebih sikit je dah bgn. Mak risau takot kepala die bulattt. Hahah. Org kelate panggil butuk. I dont care jugak! Dari letak tdo telentang tp terjaga2 every 2 minutes. Camane tu. Baby kan perlukan tdo yg secukupnya. Huhu.

Raya ni insyaAllah i balik kg atok husband kt kedah. Malam raya tdo rumah tok baba. Next day kte check in hotel. Agak2 kena bawak x buai? Haha. Biar la husband bertukar jadi buai. I dah penat goyang badan ni dodoikan iqi. Sbb iqi x kan tdo dalam buai sewenang wenangnga klau mata die terbukak luas. Kena dodoi peluk2 dlu. I nak rehat!! Huhu.

Copp!! Apsal gambar akan terbalik bila update guna note ni!! Argghh.



12 comments:

~ NANA ~ said...

haha comel giler tido tonggeng gitu

Rina Lia (◕‿◕)✿ said...

Tomeyyy mcm kempompongg gerammmnye saya!

The Teal Flat Shoes said...

comel sgt2!o

~~PurPle LiLyth~~ said...

ala kiut sgt die tido......

norhidana said...

comei.... sebenarneyr dik, bby tido meniarap tu bgs tau utk pernafasan dia... masa anak akak msk wad sbb masalah jantung dia, ada sorang paed nih nmpak aiyan tido meniarap n dia bgtau itu bgs utk bdk tu, cume kadang2 ada doc yg ckp tak elok... tp sebenarnyer itu sgt bgs

Miss Sunshine said...

ade yg kata.. baby elok tidur meniarap...

With Julia said...

mimi...yg penting ur baby selesa dgn cara dia tersendiri kan...cute sgt2 cara dia tido ngan pipi debammmmm ehhehe muahxxx :)

Mommy_Cha said...

momy cha sokmo bagi mikha tido meniarap. baru lama sket tido. kalo terlentang jap2 jer terjaga...hadoiyai!

Cik Puan Mimi said...

Tula. I mmg biarkan aje iqi tdo meniarap. Huhu.

cikpingu said...

pndinye iqi tido cmtu... dhia.. xpnh.. klu die meniarap time tido.. alamatnye mmg xtido la.. kjp2 angkt kple n mule la bbunyik2..

sweetlavender86 said...

ade yg ckp xbgus tido meniarap.tapi anak akak bile tido meniarap bru die tdo lame.klu takkk nan hado.satu keje xdpt buatt.haha..tapi klu bdk dah pndai angkat kepala xde mslh.die dah pndai nk adjust kepala die mcm mane.so far alhmdulillah.mcm akak xajar tdo buai sbb kt nursery bwh jkm diorg mmg dibenarkn ade buai.so awal2 lgi nursery dh pesan xleh ajar bby tdo buai.heeeehe.gune bouncer je.

LisaLisut said...

aiyaaaaaaaaaa i br lps bc entry2 u yg lama2 ni. sama la cara iqi n hannah tdo. sbb tido meniarap tu yg lena. masa dia kuning pn tdo bwh lampu pn nurse n doc tdokan cmtu.org kata tdo ala anak mat salleh gitu hahaha. i rasa nk introduce dgn bouncer tp xbeli lg.nk introduce buai tp i pk spoloh kali.nt if kat nursery buai kat rumah kene ade buai jgk.dh kene beli 2 huhuhu..