Thursday, September 6, 2012

Im turning 25!

Assalamualaikum

today is my birthday. my 25 birthday. arini ada masa sikit nk menaip sbb bby asyik tidur je. ok. first of all. dalam entry ni saya dengan ini akan tukar panggilan nama bby. korang tau before this i panggil my baby iqi right? disebabkan ramai org yang question kenape iqi? ada yang dengar ricky la. ada yang dengar nicky la. hahaha. so i stick to Rafif. walaupon dalam perut lagi i called him iqi. so settle. nama panggilan je pon. bagus jugak ada 2 nama ni kan. hehe

alright. skrg dah 2 bulan lebih i tak bekerja. termasuk cuti bersalin 2 bulan. haa. mesti ada yang pelik kan. kenape suddenly je i resign. yes. i resign with 24hours notice. kena bayar gaji sebulan dekat company. sebab? RAFIF! yup. of course sebab die. i tak rasa sapa2 pon sanggup jaga die. act, i berkecil hati. never mind! lupakan jela. i mmg happy dapat jaga anak sendiri. tapiii. bukan senang tau nak jadi fulltime housewife ni. yang susah bila ada orang menanya. tak bosan ke dok rumah? takpe ke takde pendapatan tetap? cukup ke gaji husband?. arghh! fed up nak jawab. but im happy with my life now. boleh tengok anak setiap masa. 24 hours dengan dia. anak manja? biarkan! die masih bby. of course die nak attention kita. klau nak cite pasal duit. camni jela. "semakin besar periuk tu, semakin banyak la keraknya" yup. kami ada 2 bijik kereta, rumah, bil itu ini. insurans. mmg semua jadi tanggungan husband. tp die lagi suke i dok rumah jaga anak. Alhamdulillah. its not about money actually. Rafif bukan senang nak jaga dia. die mmg kerap menangis. or suke menangis. i donno. tapi pening tau nk menjaga die. skrg ni dah biasa dah bg i. cuma nk keluar pegi rumah org or pegi mall im not ready yet. i sanggup tunggu die besar sikit. kurang menangis. then we go out. takpe. klau amek masa berbulan2 i sanggup. amek masa bertahun pon i sanggup. sbb die my baby. im his mother. pengorbanan tu penting. before raya, my mil cakap bley tinggal Rafif dekat rumah dia. boleh i pegi shopping pon i tak sanggup. i terbayang anak i menangis tp i pegi suke hati shopping. no. not gonna happen in a million years. 

dia adalah anugerah paling terindah. hadiah hari lahir ke 25 yang paling bermakna. =)

im always be with you my teddy boy. =)

16 comments:

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 said...

bgus la.. if i jadi u pon i choose utk berhenti kerja. tp .. belom boleh lagi.. may b in3-4 years lg.. economy belom stabil.. hehe...

Khalisa Ridzuan said...

hppy bday Mimi. dh makin dkt cuti bsalin nk abis ni makin dupdap2 i nk g keje.mcm kesian gle je nk tgl anak kt nursery. husband i nk i jaga anak jd full timehouse wfe kalau bole tp... aaaa i byk komitmen.i hopeeeeee tetba allah kasi rezeki lebih kt suami so bole i quit.hehe. ala xyah dgr apa org kata. jd fulltimehousewife lg bermakna dan best hehe

fifi tiez said...

happy birthday dear!awak tua setahun dari sy.. :)

hana yoriee said...

jemah..besar pengorbanan u utk iqi. nnt dah besar kena bgtahu iqi cerita ni.

chop! dulu masa awal2 ingat nama iqi rafif rizqi. tu yg pggl iqi. tp rupanya rafif rifqi. eh, betulkan??hihi..

sekali lg, happy birthday jemah! jadi mak elok2 kat rumah tu k? pg td i dh setel deal ngan ur mil and fil..hahaha

Syima Syaz said...

happy b'day mimi..

mimi, ur case sama mcm my sis.anak dia (adib) mmg kuat nangis, ssh nak jaga skit.my mum jaga kan masa kakak i kerja, then my mum jadi kuruss... tapi kan...u jgn risau mimi, anak mcm ni insyaallah bila besar sgt menyenangkan u, sangat bijak.ada hikmah semua tu...

goodluck mimi.besar pengorbanan u..

Veelara said...

dear. Lorrr,cian u.i ingat u sebaya i.hahahaha.bukan sebab rupa ke apa....ntah apsal bleh ingt seumur ngn i....heheeheh

eh,u nk taw x...iman pn type yg lebih kurang gak.suke nangis...n mcm2 ragam gak.sbb tu i skg ni jobless...mmg susah gak nk handle kerenah die...which is i x pcaya org luar leh tahan ngn die melainkan me,his papa or my family jek y leh handle die....die slalu muak susu,kerap muntah dlm tdo..klu anta bs or nursery,xkan la org tu 24jam nk perhatikn die kn...

Tp bl die da msuk 2 bln lebih,slowly smua tu mcm da bkurang.sbb i bc info,bl msuk 3 bln je,ms tdo die pn akan lbih stabil...so insyaAllah rafif nnti akan ok

bsar pgorbanan u utk anak.dont wori apa org nk kata k...bia la bby mnja pn kan.klu kite mak die x manjakn die,hbis tu die nk mnja ngn sape lg,ye dak? 9 bln dlm perut kite...bkepit ngn kite....

Happy birthday mimi.
Dah mcm 1 entry aku tulis kt komen ni, hahaha.
Iman xmo tdo,meragam asik nk bdukung,tp sempat gak i tulis komen pjg2 ngn sblh tgn.hagagaagag

Nadya Zahid said...

mimi...i salute u coz pengorbanan u sangat besar untuk brenti keje...how i wish i cud resign n taking care of my babies...
tp disebabkan byk komitment + byk hutang,...i xboleh lagi brenti...
but deep inside my heart..i harap2 sgt husband dimurahkan rezki n dpt tanggung family sepenuhnye..so that i xpyh keje n jg babies at home!!

e.t.t.y said...

selamat hari lahir darling...semoga panjang umar, murahrezeki dan berbahagia dengan suami & anak ye...

baguslah...at least anak depan mata kita dia membesar. setiap perkembangan anak, ko yg tau dlu. ah aku jeles...

Hazz Nieza said...

Happy Birthday Mimi!! bestnya at 25 dah ada baby. he's super cute. ;)
My baby girl pun selalu nangis. Try jgk bwk dia kluar tp i always panic when she cries. dugaan & cabaran kann. hopefully by 3mth nanti dia better. ;)

aTy _faRed~ said...

Hepi besday mimi...:-) mude jer rase br 25 tahun..rase aty ni tua sgt lak...heheh...

Newqy..pasal jd surirumah tu..aty sokong!!! Eeerrr..aty pon br bertukar kerjaya jd suri rumah..br seminggu..heheh?.nak jg anak sendiri..semuanyer sanggup kan...:-)

Mrs Linda said...

Happy birthday mimi..
i pon ingat u sebaya i. hehe

mimi takpe. rezki allah nak bg ada.cm cpt or lambat. beruntung u ade baby. hi rafif ;)
nnti kita g london sesame k

cikpingu said...

hepi besday... :) comelnye rafif senyumm... selamat mnjadi surirumah tgga yg bajaya.. :)

sarahsayangjiman said...

Happy Birthday!!!
Sarah pon baru tender utk jaga baby. Hopefully rezeki anak2 kita ada kan.

Shakina Farhan said...

owh..kite sama jd ibu umo 25 & jd fulltime housewife!

Syima Syaz said...

jelesnya ramai yg jadi fulltime housewife....waaaaaa nak jugak!!

Pink Lavender said...

HAPPY BELATED!!!
SONOKNYER MUDA2 DAH ADA ANAK...=(

makneng follow sini
jemput follow makneng..=)