Friday, November 23, 2012

Perkongsian Jumaat. Flash card.

Assalamualaikum

Harini i nk kongsi satu benda yang penting untuk anak syurga kita. Early education. Org akan tny. Brape bulan? Boleh cakap as early as u can. Ok. Kita mulakan. Flash card ni satu denda yang mungkin di pandang gitu2 je oleh ibu bapa. Dulu pon i camtu jugak. Smp i tersedar bila u utube baby can read. I tgk baby from overseas ni parent diorng ajar anak dr kecik lagi. Padahal flash card tu just from paper yg buat sendiri je. Huuu.

So lepas i khatam baca blog kak watie. Baru i faham dan tau kegunaan flash card ni. Klau ada masa lebih kita buleh buat sendiri je. Sbb simple dimple je nak buat. Hanya perlukan a4 paper and marker pen. Everyone can do this. Yg i nk kongsikan dekat sini. Apa yg nak ditulis dekat kertas tu. I nk share words from little reader yg i beli. Mmg bagus sgt. Die ada action words, part of the body and common animals. Kenapa ayat2 ni je. Sbb ini ayat simple and daily used. Tak perlu mulakan dengan transportation, vegetables. Mulakan dgn ayat ni dlu.
Action words: clap wave kick point eat laugh
Part of the body: hair eye ear nose chin mouth
Common animals: horse duck pig dog cat bird

Cara utk tulis mestilah menggunakan tulisan seperti cikgu tadika. Tulisan doctor xmo. Kite nak mengajar doctor wannabe another 20 years. Hihi. Samaada guna huruf kecil atau huruf besar. Jgn campur aduk. Nanti confuse.

Cara utk apply dekat anak syurga kita x susah pon. Bg die duduk. Atau baring. Biasa i buat letak die atas riba i. Then i angkat card tu lebih kurang 2 jengkal dr pandangan mata die. Tp eye level kena sama dengan mata dia. I flip je card tu. First round i buat tak cakap pape. I flip flip flip. Lebih kurang sesaat kau datang. Eh. Salah. Satu card satu saat je. Sbb tulah di panggil flash card. Flash. Klau kita ambil gambar. Flash yg keluar tu sesaat je kan. Hihi. Second round i sebut sambil flip card. This one kena praktis sbb sebutan kena selari dengan card. Klau lari. Habis! Anak faham benda lain. Jadi kena careful. Third round i explain. It takes like 10 - 20 second each card. For example. Clap! Letak card. Tepuk depan dia. Jgn kuat sgt. Tekejut anak! Angkat card. Flip. Kick! Letak card. Pegang kaki die. Show kick. So die akan mengenal dgn menggunakan badan die je. Sbb tu lah perkataan yg simple je guna. Macam common animals. Like cat dog. Mane2 jumpa terus kita cakap. Dog! Sbb dog slalu lalu depan rumah i. Hehe. Gitu lah.

Flash card yg terbaik tak perlu gambar. Sbb apa? Sbb kita mengajar anak kita membaca. Org kata untuk mengenal. Ye betul untuk mengenal. Tetapi proses mengenal banyakkk lagi masa. Contoh: kita cakap. Rafif, stand up! Kita angkat die. Sbb die kan x reti bgn sendiri lagi. So die faham stand ni begini. Bangun. Untuk flash card. Bagus lagi klau kita focuskan untuk tujuan membaca.

Last year. I belikan flash card untuk Rania ank along i. Waktu tu xde ilmu lagi. Belikan flash card a for apple gitu la. B for ball. Ada gambar. Siap ada border cun lagi. Bila i apply dekat my niece. I flip card tu. Bila perhati mata dia. Dia tak tengok pon tulisan tu. Sbb gambar much more attractive kan. Tp bila i test. I cakap. Rania which one is umbrella. I letak dua card. Die pick btol. Tp mata die still tgk gambar. Bukan tulisan tu. Lebih bagus klau anak kita boleh membaca dengan mengenal tulisan dr gambar kan? Haa. Sbb tu la gambar tu later2 pon boleh ajar.

So mommies yg rajin boleh buat je. Klau nk beli pon make sure simple word and no picture. Hehehe. I pon tgh struggle ajar rafif ni. Anak kita mmg akan kalih sana. Kalih sini. Tp jgn give up. Flip je card tu smp lenguh. Hehe. And sebut je kuat2. Anddd... Jgn fikir. Dia x faham ni. No no. Sbb i pernah baca kt mane ntah. Dont think that ur baby cant understand bcos u r just underestimate ur baby.

Baby is genius!

Published with Blogger-droid v2.0.6

12 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

thanks sharing

Anna R. said...

Nice one! Thank you for sharing. Insyaallah nanti nak follow your steps. ;)

Cik Puan Ac said...

menarikkkk.....tunggu baby saya tahun depannn heheheeh.....

With Julia said...

Good infor! Thumsup my dear! i dh dpt idea utk train my 2 month baby...waaaaaaaaa bolehkan nak train wpun 2 bulan? best ye buat flash kad sndiri sbb i byk survey flash kad yg byk picture...hehhe :)

fifi tiez said...

Very good entry.baby i baru sbln lbh..awal sangatla pulak kan?tp i nak practice la benda ni..

Mommy_Cha said...

jom try test dulu eh?

Veelara said...

Thnx for sharing.suka sgt.......

Noli@Ibu Wafa said...

alhmdulillah..sgt berilmu..nnt nk stat ajar wafa la..wafa dh kenal macam2 dah....

salam kenal ;)

Anak Lebah Comot said...

nak try jugakk

UMIE SUE said...

tenkiu2..su pun dah pratik benda ni

nini said...

Well nini dah beli siap2 tuk future baby...hahaha,,.tapi yg satu tu salah beli phonics so dalam satu kad tu banyak words....aiseh....kena tulis sendiri la gamaknya nanti supaya bb boleh fokus...

nini said...

Well nini dah beli siap2 tuk future baby...hahaha,,.tapi yg satu tu salah beli phonics so dalam satu kad tu banyak words....aiseh....kena tulis sendiri la gamaknya nanti supaya bb boleh fokus...