Friday, November 16, 2012

Tips untuk elak baby tido berbuai. apabila sudah terjebak dengan buai. lol

Assalamualaikum

Rafif mmg start tidur buai since he was 3weeks. Seperti yg korang tau Rafif ni susah utk dijaga. Maka pak nye kesian dekat mak asyik nk berdodoi je. Patah pinggang. Maka pak belikan buai dengan skali moto auto tu. Mak bukan main gembiranya sbb tak perlu dodoi sgt kan.

Waktu tu mak ingat bley la tdo bawah jugak. Sesekali je nak buai. Tp nan hado. Bila die dah sedap berayun. Mane nk yg bawah ni kan. Maka mak ayunkan aje si anak. Tp mak risau sbb ape. Susah nk kemana2. X nak tdo bawah. Mmg nk berbuai all time.

Ingat waktu raya aritu time tu rafif belum masuk 2 bulan. Kte balik kedah. Dengan buai pon check in hotel tau.

Tp last2 i berjaya tidurkan die kat bawah. Dengan syarat time die ngantok tu. I susukan sambil baring. Dan kain bedung dah get ready kt bawah die. Hehe. Bila die dah terlena. Terus bedung kemas2. Tepuk sikit. Mesti die akan lena. Cuba lah. *ala2 resipi plak*

Tapi kena ingt klau kita asyik susukan sambil baring nanti die x nak kite susukan beriba. Mesti nk baring. Ramai org jadi camtu. So kena buat dua2. Nanti nk g mall camne klau nk susukan baring. Xkan nk terbaring tgh org lalu lalang.

Published with Blogger-droid v2.0.6

14 comments:

MimahAjil said...

baby yang dh start berbuai ni mmg susah sket nk tido bwh unless dia teramat sgt mengantok...macam anak saya Hasif tido bawah dengan syarat bagi "upah" nen baru dia nak tido...kalau tak jgn harap...

fifi tiez said...

Confirm lena ke bby tdo buai ni?

Aeen said...

anak i pun berbuai since dy 1 bulan lebih..malam mmg i letak dy ats tilam la..apa i buat..biar dy lena dlm buai dlu...dah lena baru angkat dy letak tilam..kalau x berangkat..mmg stiap mase la dy nak berbuaikan..hehe

Syima Syaz said...

haa... gini kekdah nya Aisya. tido malam sampai bising2 ajak mak dia masuk bilik sbb dia nak tido sambil nyusu baring. tapi kalau bernasib baik, dlm pukul 8-9mlm mcm tu dia dah tido tanpa berbaring n menyusu...just angkat je n sambung tido atas katil. tp sgt limited edition

Shakina Farhan said...

shahadah chinta xmau kena bedung..rasa nak beli buai gak..dah bergegar rasa badan ni jadi manusia buai..sofa pun dah berlekuk..hahaha

LisaLisut said...

betul.sgt btul la tips tu haha.tp so far hannah nyusu baring ke riba ke sama je,mmg lama2 dia lelap. satu lg cara lps nyusu baring ke apa if dia xnk lelap sumbat puting(if dh intro puting la kan) n goyang skit trus lelap.n trus ltk dlm cot. huhu. smpi arini husband i msh nekad xnk berbuai.dia sanggup dodoi malam kul 10 silakann hahah

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

dulu anak buah saya pun nak berbuai je,, tapi masa berlalu sekarang dia dah tak kisah tidur ada buai ke tak janji mak dia susukan badan..

Gadis said...

Alhamdullillah Darwisy walaupun tido berbuai..bile pgi umah org dier boleh tido bawah mcm biasa...lega sgt2...
kat umah je nk tido buai..
tapi time siang je nak buai..bile malam..tido sebelah mamanyer atas katil mcm biasa...=)

Fara Fadzil said...

haha..tergelak sorang saya bila imagine camnerlaa kalau menyusu sambil baring kat mall..hihihi
anyway, my son pun mmg tdo tak berbuai..mana2 bole tido..atas papan keras pun bole..n dek kerana selalu susukan dia sambil baring beralaskan lengang..skrg nih xyah bantal pun dia boleh tdo..so takde masalah bantal busuk..hehe

Cheyan said...

Hehehe..Alya pun sometime tido dlm buai tapi siang la..kalau malam susukan dia..then dia dah tertido..hehehe..so bole letak dlm crib or tido sebelah mommy dia..

Dils said...

Hehe. Comel betul gambar tu.

Tapi betul la. Lagi pon saya rase buai ni kenkadang macam phase gak2. Nanti2 lama die outgrow. Huhu. Sabar aje la kan.

Yg anak saya pon berbuai, tapi bole dah jugak sekarang tidur bawah, tapi kena puting. Dan tepuk2 sikit , nyanyi ke. Tak penah berjaya lagi die tidur sendiri dalam stroller setakat ni. Huhu.. sume mende kecik2 ni sebelum ade anak rase macam remeh temeh, sekarang ni haa.. semua mende nak kena consider untuk keselesaan anak.

aTy _faRed~ said...

anak aty dulu pon berbuai..sampai masuk 3 bulan hantar kat bs..bs tu ajar die tidur bawah..huhu...elok gak..sejak dari tu die tak pernah tidor buai dah..tak tau macamane die buat..:)

fuza said...

anak kita sebaya..tp anak awak nampak debab betul..saya pun tak ajar buai sbb tak nak ke mana2 dgn buai. susu berbaring tu time dia nak tido malam je ajar camtu...time lain dia kureng sbb mata dia suka melilau time susu. sila singgah blog saya..baru nak belajar http://gugugagafamily.blogspot.com. Tq!

leeza said...

umar pon tido berbuai tp siang je.. mlm tido dgn sy sebb sy nyusukan baring if x susah beno nak tido..