Thursday, August 20, 2015

Progress cat rumah

NiAssalamualaikum

Semalam ke rumah lagi sebab nk terangkan toilet bowl. Smlm ptg toilet bowl dgn sinki dah sampai rumah. So takot tukang rumah tu x tau nak pasang kt mane. Kang main hentam pulak die pasang. Skali mmg btol die hentam aje hahaha.

Aku ni x tau rumah tu dah cat habis bhgn dalam. Ingtkan baru undercoat. Rupanya dah siap yg bhgn dalam. Weee! Cepat jugak la buat keje sbb die start buat sabtu lepas. Bhgn dalam same je dgn luar. 1 lapis undercoat, 2 lapis cat. 

Masa smp tengok dalam rumah nampak ikut tingkap pinknyeee! Oh em gii. Haha sbb malam. Pastu tukang tu mmg dok situ. Die bukak downlight living room tu color kuning. Lagi nampak pink! Haha. 


Aku mmg pilih color ni. Husband pon takde kata pape, jd on je. Pink kan warna  lembut aku mmg sukeee~~ itu pon aku dah pilih color yg lembut dr chart. Buatnye aku pilih pinkkk lagi. Tak ke dah jd hello kitty town pulak rumah aku. Hahaha. 

Dining area ni downlight bercampur. Ada kuning ada putih. Haha. Dr owner lama. Bila tengok2 balik eh takde lah pink mana pon. Maybe sbb depan lampu kuning jd nampak lagi lah kepinkan ( ada ke ayat ni) dinding tu. 

Jom kita tengok before and after:

Dari orange jigga ke pink! Yeay! Grill tu nanti cat putih saje. 

Haa bab tangga ni. Bila die cat pink tu kan. Jd sama color dgn tiles tangga! Hahah. Dah sekata je warna die. 

Ni dari pandangan family area atas. Rasanya owner lama ni die cat sendiri kot. Nampak tak sekata color cat. Tu tgk sebok la rafif nk turun pulak. Saboo jelaa. So far, aku puas hati hasil cat dia. Bila aku masuk rumah tu pon x berbau sgt cat tu. Takde la pening dgn bau cat kan. 

Gambar rafif kt atas tu family area. Tempat lenjan tengok tv! Bahaha. Cuba tengok yg gambar bawah, takde lah nampak pink sgt pon kan? Sbb family area ni lampu kalimantan putih biasa tu je. So btol lah. Mata aku tak kero >.<

Sorry yg ni gambar x kena pulak. Pening pulak lepas ni mikirkan langsir. Rumah ni pelik. Dah ada sliding 3 pintu, ada lg tingkap, baru pintu. Banyak ler nk kena potong kain ni. Huwaa. 

Ni dr family area, ops ternampak bilik tetamu. Color purple! Diorng ni malam2 pon ngecat. Patut lah laju je buat keje. Sofar tengok hasil kerja okay dan cepat. Tu dok cat pintu, pintu asal color grey gelap. Semua tukar putih. Bilik sebelah tu bilik rafif. Yg kelakor kisahnye. Aku nk cat hitam putih bilik tu sbb tengok rumah nani idayu tu cantik giler cat hitam putih. Aku lmbt pulak bgtau yg dinding hitamnye satu je. Die cat hitam seluruh bilik! Hahaha. Tp dia dah betulkan dah. Phew! Orang yg cat ni sub kepada kontraktor aku dok deal la. Orang acheh. Ckp pon slang2 org sana la kan. 

Nnt aku tunjuk yg dalam2 bilik pulak. Bilik air pon smlm dah siap 2 toilet pasang tiles. Hmm agak cepat la die buat keje. Tp keje masih banyak. Cat luar rumah blom lg. Suiz tak habis tukar lagi, lampu tak pasang semua lagi. Go go go! Hehe

Okay bai! 

10 comments:

LisaLisut said...

Bestnye mimi! Suka baca progress bab umah hihu.. Besarla rumah ni. Untungnyaaa u dpt rumah besar. Xksh la subsale pn aslkn mesra poket byr bulan2 haha. Keep updating.

Hamelia Hamid said...

Comel pink!

Allene typicalmommy said...

mimi... mana 1 bilik jahit nnt...

Hafizah said...

Besaqnyer rmh mimi... area kapar ke? Dktla gn rumah iols...lagi best sbb ade sliding door pastu tgkp plak.mst terang rumah. Daku ade tgkp je..😭

nadiah hanum said...

Besar rumah ni mimi...lepas ni share pulak bab deco2 rumah baru ni yer...

cik hani said...

Area kapar rumah teres sub sale masih banyak yang design besar. bukaan rumah 22 kaki. sebab rumah moden sekarang bukaan 20 kaki.

ziana eunos said...

cantik color dia ^_^

SweetLikeWhat said...

terbaikkk lahhh..aku suka color tu..sesuai lah tuk ko yang lemah lembut wei

ameris said...

tak sabar nak tunggu deco2 umah baru mimi lak...

Sariza said...

Salam. Sis, bole sy tau code cat pink ni?