Friday, September 25, 2015

Membina Komuniti Ceria dengan Play-Doh

Assalamualaikum

Klau cerita pasal PlayDoh ni memang ramai yang tau kan? Jarang orang tak tau apa itu PlayDoh. Ni nak cite sekarang PlayDoh dalam perancangan untuk mencipta Malaysia Book of Record! Di mana? Di One Utama Shopping Complex. Bila? Esok! 26hb september 2015. Korang boleh pegi OU utk sama2 memeriahkan event ni okay! Untung2 menang hadiah PlayDoh tau~ 

Okay berbalik cite pasal PlayDoh dan Rafif. Actually, dari Rafif umur berapa tahun lagi memang aku dah belikan die PlayDoh ni atas sebab nak suruh die berimeginasi dan be creative orang cakap. Dengan PlayDoh ni kite boleh cipta macam2, create macam. Budak2 confirm suke sebab texture die yang best dan color2 yang die ada tu semuanya ceria2. (Sebenarnya mak bapak pon suke main gak kan?. Hiks) 

Sebelum ni Rafif dah ada ice cream maker. Ya Allah suke sangat! Masa memula dlu mmg hari2 buat icecream yg tak boleh makan tu. Kikiki. 

And Alhamdulillah rezeki Rafif kite dapat free PlayDoh aritu. Dah la banyak giler color die bagi. Mmg menggentel la kitorang haritu. Hehe. Excited si kecik. Siap dgn pisau ikea tu potong2. Cantum2. Pastu gigih mak siapkan a few items yang bertemakan Malaysia! Yg pertama terlintas of course bendera Malaysia! 



Rafif tengok tu "flag! Flag!, nak amek ibu". Apo ingat bole angkat ke? Heheh. Tgk la imeginasi budak2 ni kan? Tak terjangkau dek akal kita. Diorng ni sebenarnya sgt2 creative. But in their own way. Aku pernah baca articel about parenting. Dalam umur die yg masih kecil ni, die tak faham dan tak boleh digest apa yg kite suruh. Ada benda yg boleh, ada yg tak boleh. Tp dalam hal be creative ni, kite jangan paksa dia untuk buat tu buat ni. Maksudnya masa kita main dgn die tu, kite yang beriya "ok anak2, kite skrg buat tugu malaysia" tak ke haru budak tu. Biar diorang create apa yg die nak. Let say yang paling senang die nk buat snake, atau bila kite gelek PlayDoh tu jadi panjang kan, automatik die akan cakap "wow snakeee" and then kite terus iyakan "yes, this is snake. What color is your snake?" Kite tanya2, pastu puji pujian tu jangan lupa okay. "Pandainyee, cantiknyee" 

Kenapa kena camtu? Sebab kita tak membataskan apa yg die nak fikir. Klau die just nk gelek2, nak potong2, okay sgt2 dah tu. Atleast they have something to play. Instead of diorng langsung tak nak pegang disebabkan diorang geli! Yes jgn tak tau ye ada kids yg lemah motor skills, langsung tak nak pegang benda lembik2, kasar2. Die tak boleh accept benda2 camtu. Sbb tu dari kecik ni lah kite ajar diorng bermain PlayDoh! Atau any other option nak main kinetik sand (or just sand-which is very good). 

Sebelum anak jadi creative, ibu bapa yg kena BE CREATIVE dulu! 

Jangan lupa ye esok! MEMBINA KOMUNITI CERIA dengan PLAYDOH~ 

No comments: