Monday, September 7, 2015

Kami dah pindah

Assalamualaikum

Harini dah 3 hari aku pindah ke #miewanlittlecrib. Penat masyaAllah. Kaki ni sikit lagi nak krem. Tambah kami mmg pindah dengan barang yang maha banyak tu kan. Lagi lah giler nak mengemas. 

Takde mood nak update blog tapi saje gagahkan diri sambil tunggu rafif dok main kt setia city ni. Hmmm. Mata pulak mengantuk. Penat sangat. Harini rehat kejap sebab dah pening sgt nak mengemas rumah tu. 

Kitchen cabinet pon aku x sempat nk cite  lebih. Aritu nk update blog tak sempat. Skrg so far alhamdulillah semua barang kami berjaya angkut ke rumah baru. Lori 5 tan 2 bijik kena sewa. Hahaha. Tp sebab aku dah banyak kali pindah, aku tau dah prosedure nak pindah rumah ni. Camne nak pack, nak wrap. Semua dipermudah. Aku dapat kotak free je dari budak keje logistik kosmetik marykay tu. 20 bijik kotak besar dia bg. Tny je dlsm group ada je tukang jawab. 2 org bg kotak free. Dah packing2 barang, keje husband cari lori pindah rumah. Alhamdulillah dapat semua yg okay2. Ni aku bg terus contact number lori pindah. Incase ada yg mencari lori pindah rumaj kan. Wan - 0192167047. Servis mmg terbaik. Pastu cermat la buat keje. Dan paling penting kita yg kemas kotak2 ni kena sistematik. Klau apa yg nak kena letak kt atas, tulis atas. Bawah, tulis bawah. Lagi senangkan keje dia dan kita jugak. Oh! Charge lori sewa aritu, 5tan lori dgn 2 org tukang angkat barang rm450. Aku sewa 2 lori 5 tan. Jd 4 org tukang angkat. Letih aku menengok diorng ni buat keje. Hmm aku tengok letih, klau buat keje x tau lah. 

Struggle angkat peti ais mak. Hahaha. Diorng datang 5 org. So okay la takde lah penat sgt kan. Jiran sebelah rumah ni baik giler. Siap datang tolong angkat barang2, siap buat air bg tukang angkat barang. Huhu. Alhamdulillah. Semua dipermudahkan. 

Smlm pulak aktiviti unbox, unpack barang. MasyaAllah penat jgn cakap. Tambah kena turun naik turun naik. Kaki ni krem giler. Naseb baik aku hired part time maid 2 orang. Alhamdulillah, sekejap aje kotak yg bertimbun2 kt dapur settle. Tp tak dapat nk buat banyak keje sgt. Insyaallah next time nk hire lagi, mintak lap2, mop lantai apa semua. 


Mintak iron langsir pon die buat. Aku ni ada perangai tak sampai hati, mmg kesian nk suruh2 orang. Keje baik je. Skrg dapur dah settle, ruang atas pon dah tak banyak nk kemas, cuma kt bawah mmg huru hara. 

Smlm jugak bukak ekon rumah lama, pegi pasang rumah baru. Habis dinding kena tebuk lg. huwaaa. Tp disebabkan Malaysia ni panas sgt, pasang jugak la dekat family hall. Kalau tak berpeluh2 tengok tv. Ala2 bersenam. Lol!

Pagi tadi. Tinggal lah kami 2 ketul kt rumah tu. tp skrg aku dah kajang tdo rumah mil. Kuang3. 

Okay itu jela cite kami berpindah. Hmm one word i can describe is "LETIH"

7 comments:

mrs kayrul said...

Aku dah byk kali pindah...memang letih bila berpindah...rumah sewa skrg pun barang byk gilers...macam mana la klu dah pindah...

safurara said...

hehehehe takpe mi, mu anggap je, ni last time mu letih, pas ni xde lah!

hamizah che mat said...

memg lelah pindah rumah. perit ghase. huhu
JOM FOLLOW SAYA

missayu said...

ayu yg pindah rumah kecik pun letih,apatah lagi rumah besar...

norhidana miswan said...

huhuhu baca kt ntry nih pun dh terasa kepenatannya... tp nsb lah ada hired maid tuk tlg2 bt keje mengemas tuh kan... kalu tak mau fengsan tuan umah kepenatan...

lia ummiirfan said...

wahh.. dah pindah dah.. alhamduLILLAH.. :))

Trip PERCUMA luar negara

Aishah Amin said...

kami pun ade aircon kat ruang tamu.. dh macam perlu
Aishah