Tuesday, April 19, 2016

My new BABY LAPPY

Assalamualaikum

Wow gigih sgt entry berduyun2. kekeke. Saje nk review Lappy baru mak. Sebab ada yg suruh mengreview. Alhamdulillah skrg mak dah ada lappy baru. yang kecik lagi ringan dan murahh sajoo.
Haritu aku letgo dslr, so ada lah duit lebih. Memula macam terpengaruh nak beli compact dslr. Tapi kalau difikir2kan aku dah ada compact camera and gopro. Gopro hubs beli 3k lebih oii. Kang alih2 nak amek gambar, "bang,pakai phone jela. senang tak payah transfer" tak ke haru tu. camera sampai ada 3. alih2 pakai phone je. wakakaka.

Jadi aku beralih la nak beli laptop kecik. Memula survey2 laptop ape yang below 1k. tak nak la mahal2 kan. Sebab tujuan nak online saje. takde benda da nk buat dengan lappy ni. Plus aku pon mmg tak keje. takde nak buat report ke apa. Spec tak payah tinggi sgt pon takpe.

Survey punya survey berkenan lah LENOVO IDEAPAD ni. Ingat dalam kepala ni laptop ni kecik jela. Sebab tengok berat hanyalah 1.6kg sahaja! wow sgt! lagi ringan dari Rafif masa lahir. hahaha. Kejinya perbandingan. Hubs yang tolong pegi beli kt MidV. Kedai Lonovo btol la. Senang kan. Takut pulak nk pegi beli kt lowyat setelah macam2 hal berlaku. Nak secure beli jela kt kedai btol dia.

Harga? RM799 sahaja. murah kan? murah rupanya laptop skrg. baru ku tau. hehehe. Ada 4 color, silver, putih, biru dan merah. memula nak putih skali hubs cakap takde color putih. bedal jela merah pon. Keypad hitam. Aku suke gak keypad hitam ni. sbb tak cepat kotor. Tak cepat nampak kesan jari.

 comei tak?? Merah dia bukan merah menyala tu. Merah macam maroon pon ye.


 Perbandingan dengan tangan. sebenarnya tak kecik sangat pon lappy ni. Sedang2. Aku pon tak suke sangat klau kecik. Screen tak puas nak tengok. Hehehe. Yang ni ngam2 dan paling penting die ringannn.

Dan nipis gilers. and boleh bukak smp 180' Hinge. lipat bukak sampai leper. hahaha.

Haa ni dia punya spec. Baca lah lebih2. Aku nk terangkan pon tak berapa reti. Tapi klau untuk aku yang nak guna untuk online, untuk print2 je so takde masalah lah kot. InsyaAllah~ hehehe.

Setakat ni jelah review aku untuk LAPTOP LENOVO IDEAPAD 100S ni.

Dalam kenangan. Hehehe. DSRL 3100 terjual dalam 1 malam je. Ada lagi rupanya orang cari. NI lah dsrl yg aku jual tu. Sebenarnya ni hadiah hantaran kawen. Tapi setelah difikir2 baik aku letgo sementara dia elok lagi ni. Kang die dah rosak tak leh nk buat apa. Aku mmg tak guna da camera ni. So say bye2. and hope awak berkhidmat dengan cemerlang ye dengan tuan baru. Sobs.




7 comments:

mrs kayrul said...

#mudahterpengaruhsgt...kena cergas menabung nak laptop plak...hihihi

ameris said...

adusss mimi... menggetar jiwa sungguh reviewmu itu.
ok akak buat tabungan sampai rm400 pastu minta asben topup je. ngeeee....
tak pun menabung smpai rm250 jah..

nadiah hanum said...

Isshhhh tetiba gatai tangan! Cam berkenan la pulak..naper omey sangat tu mi..adussss

Myzatul Akma said...

hurmmmm hurmmmmmm!!!

cik fadh said...

sis jual dslr dkt mane ea? rase nk let go jgk dslr hantaran kawen jgk ni..mmg xpakai dah kamera gabak2 ni..hehe

Cik Puan Mimi said...

@cik fadh- jual kt fb je. jgn private post. nnt suh org share. insyAllah sangkut la tu

anez zamri said...

aku suka color nye terang..