Monday, March 26, 2012

Aku nak anak ramai!

Assalamualaikum

sabtu lepas dah berlalu majlis doa selamat yg dibuat di kediaman mak mertuaku kt kajang tu. Ya Allah, penat sangat!! saya ni jenis tak dok diam tau. nak2 lagi bila ada buat makan2. sbb kat kampung Ayah selalu buat makan2. tapi takde la rase sepenat ni. even ktorang satu family ni masak. never ever amek catering. so saya terfikir, aku 6 beradik. setiap orang ada tugas. basically, saya dengan 2 orang kakak dok kat dapur la. tolong mak masak. mak ketua chef. kami ni tolong ape yg patut la. then adik lelaki saya sorang tu. die bahagian pegi kedai cari santan. pegi beli tu pegi beli ni. die mmg bahagian transportation. hehe. then adik perempuan lagi 2 orang tu. bahagian kemas rumah. ejas meja ke tepi2. tolak sofa ke tepi. bagi rumah nampak luas. sapu lantai. mop sana. mop sini. ktorang tak pernah sape2 aturkan. mmg dah automatically macam tu. bukan nak cakap ringan tulang. bukan. tapi ktorang seronok. buat kerja camtu.

bila buat majlis rumah mak mertua. penat gler terasa. padahal tak masak pon. catering je semua. husband ada 3 beradik. sorang dah tolak. study kt indon. jarang balik. so ada 2 orang. 2 orang nak buat ape?? kesian husband penat gler die. hurmmm.......... kesian lah.

plan kami insyaAllah nak anak at least 4. tp rase2 nye macam klau ada rezeki nak tambah lagi. huhuhu. senang anak ramai ni. saya dah terbiasa adik beradik ramai. ape2 senang. ini harapkan cousin2 datang tolong, terima kasih kepada sepupu sepapat aritu datang tolong kemas2 barang. bungkus lauk semua. klau nk harapkan saya. mmg flat dah. tak ley nk buat ape dah.

i definitely tak kan manjakan my kids, like seriously aku tak suke budak manja, spoil, sume benda nak kena suruh dlu. macam mak aku slalu cakap "serupa pahat dan penukul, skali ketuk skali bergerak". saya mmg banyak belajar dari mak ayah. kami orang susah. apa2 kena usaha baru dapat. *tiba2 teremo*

kbai!.

11 comments:

Riny said...

nak anak ramai jugak!!!!
heheheehe..:)

~ NANA ~ said...

mimi...nana nk anak dlm 5 org...nana pon dh terbiasa ramai sbb adik beradik 9 org...hehe

e k i n ♥ y u s r i said...

klu buat keje ramai2,kejap je siap
x rs pon penat....

CINTA UNTUK KITA said...

nk jgk ank rmai.. tp x bleh lg, blum kwin.. hehe ;p

Cik Puan Mimi said...

Riny; hehe. Geng

Nana; tula. Mimi tgk macam nk 5 gak kot

Ekin; haa.tu la pasal. Kt kg buat kerja ramai2 kejap je siap.

CikPuan Fara said...

fara kalu ade rezeki mmg nk anak ramai.. n totally agreed dgn mimi- xmo manjakan anak :)

aTy _faRed~ said...

saye plan nak anak 5 orang...harap sempat sebelum umur 40..lagi 10 tahun jer nih...hurrmm...

kaklong said...

kak long nak anak jugak...sbb belum ada lagi...ahaks!

cik puan boleh doakan kak long dikurniakan zuriat yg sihat n sempurna..?? :)

sweetlavender86 said...

haha.akak dulu sblum kawen nk anak ramai.tpi bile dah beranak terus takut nk beranak bnyk.hsha.nk anak tpi xnk beranak bleh?haha.akak pun xsuke terlalu mnjekn anak smpai sume bnde parents nk tlg buatkn.dri kecik dah kne latih diorg buat keje rumah.xkesah la anak lelaki atau pmpuan.hehe

norhidana said...

heheheh anak ramai syok mcm2 blh bt... bile kite dh tua nnti... diaorang lah harapan

Danial Haiqal said...

Assalamualaikum buat pemilik blog dan pembaca sekelian, di sini terdapat perbincangan berkaitan dengan 'Anak Ramai' oleh Prof. Madya Dr. Harlina Halizah Siraj. Semoga perkongsian ini bermanfaat
Semanis Kurma: Rezeki Anak Ramai - Dr. Harlina Halizah Siraj