Tuesday, September 24, 2013

Dah setahun... Mampu ke kempis lagi?

Assalamualaikum

Pagi tadi i berurut. Last urut badan ni agaknye bulan 12 tahun lepas. Kakaka. Arini i saje amek peluang dah alang2 makcik tukang urut dtg rumah sbb mak nk berurut, aku tumpang sekaki. Lol! Mmg terik sgt lah urat ni woi. Sakit gler kena urut. Bayangkanlah tiap2 malam ni tdo nk kena ngiring sbb anak ngempeng. Smp makcik tu cakap urat belakang ni bengkak. Wuuu. T_T

Pastu makcik dok sebut2 barut la perut time anak sorang ni. Dia kata sepatutnya anak sorang ni la kena pantang btol2. Bagi badan pulih balik. So next anak biasa badan kite akan follow sendiri. Klau kite bunc dah anak pertama. Anak kedua bunc lagi. (sentap!) sebab tu kot ada orang lepas baranak satu pulun giler2 nak kurus balik sebelum mengandung kedua. (habis lah aku!!)

Mak tanya la, "kalu ambo ni buleh lagi ko barut perut? Umur separuh abad doh". Wakaka, mak akuu. 

Makcik tu cakap. Barut je dengan daun kapal terbang. Dapat 40 hari stret mesti kempis. Yeke weh? Pastu dan2 mak aku masuk semak cari daun kapal terbang. (maklumlah, orang kampung. Ape pon senang cari!) dan mak aku lah yang barut perut tadi. Kemahin mak oi. Pastu petang td tny die, ok x? Die cakap sedap sikit rase perut. Tak rase sebu sangat. 


Ni lah daun kapal terbang tu. alaa. Korang mesti tau lah daun ni. Waktu aku pantang dlu gigih la pakai yg set tanamera tu. tak payah sebenarnya nak beli yang mahal2 ni. Amek daun kapal terbang, kapur dan air. Gumpal2 sampai keluar air dia. Sapu kat perut. Barut klau boleh smp pagi besok. (klau malam)

                                   

Bengkong yg di buat secara tiba2 oleh makcik. Hehe. Pakai kain batik yg dah lusuh2 tu je. Makcik cakap pakai kain batik je senang dan tak panas! Ye jugak kan. Makcik ni dah 73 kot tahun ni. Memang pangkat nenek la. Tp die punya kekuatan tu masyaAllah. Die urut pakai kaki ko! Pakai siku. Haa, bayar rm20 je. Kau ada? Lepas urut tu terus rase ringan je badan ni. Makcik tu pon tegur, byk urat yg simpul2 ni sebab tu sakit. Yelah, sejak ada anak ni sume nk tersimpul makcik oi. Klau anak diam je takpelah. Ini hari2 saya maraton main kejar2 dengan anak. Hmm. 


Haa. Gini lah carannya. Kejap je dah keluar dah air die. Pastu makcik ni cakap pakai kunyit dengan garam pon boleh. Alamak. Tak rase geli2 ke makcik oii. 

Malam ni nak cuba lah pakai bengkong. Kot lepas ni jumpa laki, terkejut laki den iolls dah ramping macam che ta. Kahkahkah. Td pegi tesco timbang yang 20sen tu. gulp! Naik okayyy. Dah 58. Wuu, aritu baru 56. Cissss..(harapan sangat nak jadi che ta, kena pakai baju ketat ok! Opss



14 comments:

Ilya Melissa said...

hi mimi..kite last berurut masa lepas beranak, sept 2013..harga lebih kurang. Ekceli, kite mmg xsuke lansung diurut. Geli yg amat. Haha..masa berurut lepas beranak pun xleh duk diam..asyik tergelak je tahan geli..huhu

UMIE SUE said...

su paling takut kena urut..hihi..urut kaki pun sibuk nak kencing...hehehhe

D Yatie said...

Selamat Berjaya mimi!
Tapi bengkung sebnarnya sangat bagus utk diguna selalu. tapi daku malas walaupun lepas habis pantang belek badan sendiri kat cermin ghupa kerengga. hahahaha. =P

luvDriGhtOne said...

last bear urut bln 7 kot.huhu..pastu wak tu pgang kt rahim,dia mcm trunkn cket kot sbb bear ckp da period blk.tup2 bln 8 da xdtg period.hahaha..hamek kau.kalau wak tu dia xmntk,dia ckp ikut ikhlas.pling cket bear bg rm10..byk pn 20 je..xmmpu..huhu

Mrs Najib said...

murahnya, wan pun sama gak hbs pantang last mengurut tue jea, niat ado tp pk anak alahaiii..

erin said...

aku last berurut june hari tu, tp urut kat spa, aci ke tak? kena cari tukang urut m.cik2 jugak kot kan, sbb rasa macam sama je bdan ak ni lepas urut kat spa pun

mama leen said...

hehe.. jom pakai baju ketat.. hehe

ctmah said...

makcik2 pangkat nenek yg dok kg ni mmg super power mimi.slumber aje pijak2 badan kita ngn kaki depa..fuhhh mmg sedap kau

LisaLisut said...

i tatau ape daun kapal terbang. gmbr?
mak i xabis2 bising suh pakai barut. i malasssssss nk lilit2 sorg2 kt umah. dgn nk g keje lg.cz i ptt pantang(literally). so i jwb kt mak i,no worries i pkai korset je nt hahaha..

err mimi u bkn dh kurus ke? nk kurus mana lagi hahah

sweetlavender86 said...

hahahaha..akak dh lame x berurut.nak makcik kelate yg urut akak tu jugakk.sbb dah fobia nk urut dgn org lain.sakitt smpai lebam2 bdn akak die kejekan...hebat gile makcik tu time tu jugak die buat bengkung.haha

hana yoriee said...

Barut plk dh kekdahnya?? Mana aku nk cekau daun kapal terbang kt oz ni jemah oi?? Hahaha.. Blk msia ni mmg nk kena berurut. Sakit2 jgk bdn ni.

Hijab Valley said...

Salam kak.. maaf. Sy nk tumpang tnya, uniq trading tu mno eh? Sbb 2,3 kali doh sy lalu kt area jln billion tapi xjupo uniq trading tu, tmpat akak beli kad kawen muroh. Please..need ur help. Ado bngunan gapo2 dop dkt uniq trading tu yang boleh dijadikn pnduan. Kak tlg email sy humaira_0401@yahoo.com

Hijab Valley said...

Salam kak.. bole x tlg bg sy full alamt kdai kad kawen uniq trading. Sy try cari doh area jln billion tapi xjupo. Ado bngunan gapo2 dop hok dkt ngn kdai tu yang bole jd pnduan. Need ur help.. nnti email sy humaira_0401@yahoo.com. Tq kak..

Nik Nurehan said...

Nk cari tukang urut lepas bsalin. Blh share tak makcik tu. My email ; nurehan@agrott.com.my
Num ; 0199198190