Wednesday, September 11, 2013

Di sebalik nama itu.

Assalamualaikum.

Tetiba harini nk share cite di sebalik nama Muhammad Rafif Rifqi. Dulu masa tengan mengandung, i berharap anak pertama ni lelaki. Tak tahu lah kenapa. Same mcm hubs die pon nk anak laki. Macam die. Dan i klau dapat anak lelaki nk bg nama pangkal R. Sbb same nama hubs. Ngee. Nama hubs Ridzwan. Simple je. Dan ada lah terfikir nak bagi nama satu sama macam hubs. Tp i selalu baca doa untuk dapat anak lelaki. I dah lupa doa tu. ekeke. Tp masih ingt gitu2 je la maksud die. Hrm... Lebih kurang gini. Berikanku anak lelaki dan ku namakan Muhammad. Jadi klau i x bg nama Muhammad rase mcm aku dah mungkir janji dgn Allah. Gituuu. 


Ni gambar masa maternity photoshot dlu. Hahaha. Kelakar lak tgk balik. Dan tetiba rindu nk memboyot. Ngeee. 

Ok. Berbalik cerita td. I ada beli buku Si Comelku. Rasenye ada share di blog. Ntah. I pon dah lupa2. Dalam tu ada senarai nama baby. Dlu pon teringin nk bg nama anak Rayyan. Sbb tgh IN sgt kan. Kahkahkah. Tp ramaiii sgt nama anak die Rayyan. So i dah x kenan kt nama tu. hape laa. Haha. Kira mcm nk nama anak ni lain sikit la dari orang lain. 

Lepas tu i dok selak2 buku tu. I mmg focus R je. Dan ada jugak tny2 org pangkal nama R ape yg best. Ada macam2 bg cadangan. Bila nk pilih yg btul2 tu susah jugak la. Satu i nak nama simple, yg boleh di panggil btol nama die. I xnak nama timangan gitu. Pastu i nak nama yg org kelate boleh panggil dgn btol. Yelah atuk Rafif ni ore kelate. Dan mesti korang dah tau ore kelate ni panggil lain sikit. Klau Muhammad mesti panggil mamat. T_T. Tak sukeeee. Mmg i akui mmg gitu lah ore kelate ni. I pon ada kenan nama macam nabi. Yusof, Idris, Isa.. Tp bila fikir nnt mesti family blah kelate ni panggil pelik. Idris mesti sebut deris. Iso. Yusoh. Jadi i x nak amek risiko. Macam nama Adam. I suke nama tu. tgl ore kelate ni sebut Ade. Bukan Adam. Maybe kite makpak ni mmg akan panggil btol la. Tp org lain tu susah. 


Lepas check all the criteria yang ada. I pilih Rafif, yang bermaksud Berakhlak baik. Dan Rifqi is the socond choice. Last2 i amek dua2. Rifqi yg bermaksud teman pendamping. Bila dah Rafif besar baru i tau die mmg teman pendamping i. Asyik melekatt je. Hehe. Masa mula2 i try to called him Iqi. Tp susah nau bg org lain. Tetap question me nape Iqi. Ada yg dengar Ricky, Nicky. Haha. So i panggil die Rafif. 

So jadilah nama die Muhammad Rafif Rifqi bin Ridzwan. Nama pak senang je. Bila i tgk hubs nk sain pape kan senang gler. Tulis Ridzwan je. Cop die pon pendek dan nama die besar. Yela. Itu je nama die kan. Hehhe. Yg Muhammad .... .... .... Tu kecik jela cop die. Hehehhee.

Takpe, mane2 pon mesti setiap ibu bapa tu nak yg terbaik utk anak die. Lepas i beranak, bila announce nama anak. Sume mcm terbelit lidah nk sebut. Maybe sbb byk huruf F. Bg kite yg dah tau ni senang la. Haish. Macam2 org ni. 


Waktu Rafif 2 bulan dlu i pegi Jakarta kan. Ada org tny nama bby. Bila i cakap Rafif. Sekali je diorng boleh sebut Rafif. X same dgn org kt sini. Bila i sebut Rafif. Mesti tersebut Rafiz, hehe. Smp ada budak kt airport Jakarta tny nama Rafif. Die kate temanku ada juga namanya Rafif. Lol. Nama indon rupanya. Hahaha. Takpe la nak. Yg paling penting maksudnya baik. Lepas satu tugas ibu dgn ayah nnt di soal kendian. Bagi nama elok tak untuk anak. 

Itu jela nk share malam2 ni. Tolong doakan Rafif ye kawan2. Biar die jadi anak yg soleh, berakhlak baik seiring dgn maksud nama die. :)

11 comments:

Cik Puan Rara said...

Rara masa dulu pon nk anak laki and dpt anak pompuan.tp xpelah.Mimi kurus kan lepas kawen.bestnyaaa.rrra ni bila ah nk kurus.

D Yatie said...

Muhammad Rafif Rifqi. SemoGa menjadi anak yang soleh, berakhlak baik dan sentiasa mendampingi mak pak hingga akhir hayat. InsyaAllah. Aamiin.

Che Rosliza Che Mat said...

follow sini cik puan mimi..

veelara shamsyul said...

Smoga jd anak yg baik ye budak bijakk

~ NANA ~ said...

Smart la rafif ni dress up! Hehe

Aah ingt lagi mula2 dulu mimi panggil iqi, last2 jd rafif skrg ni..utk nana yg muda ni idok ler susah pon nk sebut..haha

Mmg betol2 jd pendamping ibu ni..besar nnti jaga ibu tau rafif!

Hana Soffelia said...

Hahaa lawak la mimi. memang betul pun kalo kita taruk nama kat anak, kalo org kelantan sebut jd lain. Hana pun jenuh fikir aritu. tup2 jumpa nama Naurah. Tu pun makcik2 ada yg duk pggl NOYAH. haha sabar jelah.

e.t.t.y said...

yea terbaik lah tu panggil rafif. aku tak kenan betul waktu ko panggil iqi tu. rasa nk lempang pastu sepak ko, pastu terajang, pastu cubit pastu...pastu...pastuuu...[sesuatu yg kejam]...bahahahahhaha

izfanora said...

tetiba za rsa mcm dah confident giler nk ltk nma ank ni.. hahaha.. ayhnya pn dah xnk tkr nma lain walaupun rmai guna nma tu.. lynkn.. hoho..

mrs kayrul said...

sedap la nama rafif tue...unik

erin said...

hahaha pening jugak eh nak boh nama anak klu jd orang kelantan..keh2, semua disingkat kan, samalah org pahang pun gitu jugak, aish dulu atuk dia suka panggil ucopp, geram betul aku, tp skang dia panggil aish

ctmah said...

hamboi mak etty...banyak naa pastu pastu pastu yang tajam2 tu..haha!
pape pun rafif tetap handsome di mata untie taw!senyum cam mama iye