Wednesday, March 30, 2011

Majlis Perkahwinan or Majlis Kesyukuran

Assalamualaikum
tadi saya ada terbaca blog Rahsia Hatiku (my friend from Uniten) she also gonna married in June ^_^. dia confius tentang Kad Kahwin yang ditulis Majlis Perkahwinan or Majlis Kesyukuran. ok. Klau base on my experience, belah Pantai Timur senang cerita Kelantan la. sbb saya orang Kelantan, memang akan ada 2 jenis cetakan which is Undangan Majlis Perkahwinan or Undangan Majlis Kesyukuran.

Macam apa yang telah terjadi, kedua-dua kakak saya kad kahwinnya dicetak Undangan Majlis Kesyukuran (pelik ke klau tulis Undangan Majlis Kesyukuran?) sebab? ok. Here the things (ini la perbezaannya klau orang Kelantan cetak Kad.haha) Klau tulis Majlis Kesyukuran ni memang ajak orang makan free je. Biasa tetamu akan datang lenggang mak minah dengan bawak gula.biskut etc. etc. atau pon bawak hadiah untuk pengantin. Kiranya keluarga pengantin nak buat amal la. bagi orang makan free. sbb tu tulis kesyukuran. (banyak pahala klau kte bagi orang makan). ada jugak orang cakap klau majlis kesyukuran ni tak ramai tetamu. eh tak jugak. sbb kakak saya kawen. majlis kesyukuran tapi tetamu datang Alhamdulillah meriah lebih la seribu orang datang. pastu biasanya Majlis Kesyukuran ni keluarga pengantin tak sediakan banyak door gift. (sbb dah makan free.biasanya lah. klau nk sediakan pon lagi bagus)

And then, bila kad kahwinnya dicetak Undangan Majlis Perkahwinan, means tetamu yang datang akan bagi sumbangan la untuk keluarga pengantin. biasanya klau mak saya pegi kenduri paling tak pon bagi rm10 sekepala. klau dia bawak saya atau adik saya. ah! korang darab la sendiri. hehehe.

itu je perbezaan die.

memang klau ikutkan negeri lain tak macam ni. semua pon tulis Undangan Majlis Perkahwinan. tapi Kelantan tak. Klau nak print tu siap boleh pilih nk tick mana satu. Majlis Perkahwinan or Kesyukuran.

Macam before ni ayah saya buat kesyukuran sebab nak memperingati atok nenek yang dah takde. pergi meninggalkan kami. (macam tu la biasa orang cakap) memang orang akan cakap. hah! habis duit banyak la? yelah! tapi kira lah pulak pahala brapa banyak ko dapat ko buat kebajikan tu (tiba-tiba menaip dengan nada marah.haha)

macam kawan saya Nana tu. dia niat tak nak amek sumbangan, tapi dah tercetak Majlis Perkahwinan. so tak de ape la Nana. dont worry. ur mom will handle it ^__^

so, sape-sape agak confius. macam ni la biasanya terjadi di Kelantan. Lain negeri lain cara dia kan? yang penting niat kita elok. iaitu Mendirikan Masjid.

6 comments:

~ NANA ~ said...

wahhhh thanks sooo much mimi!

nana bkn asal org sini, tu yg taktau....terkejut jugak bile jiran cakap camtu hari tu...my mom mmg dah niat taknak terima duit dari tetamu...tapi if ade org kasi, tolak cara baik la kan? insyaAllah tetamu tu paham kan?? :)

terima kasih byk2 mimi for the info :)

*eh2 my dad org kelantan, tapi dia taktau pasal ni hahaha*

lovelyadibah said...

owh...mcm 2 eyh??br tau..:) tp dba bukan orang pantai timur..huuu~...thanks for sharing!:)

Cik Puan Mimi said...

hehe
most welcome dear nana!
insyaAllah tetamu tu faham.

haha.ur dad tak dok kelantan.die tak tau la.
cuba dok kelantan.mesti tau.hehe

sweetlavender86 said...

haaaaa.akak pun baru tau mase kiotrg kawen.abg nas bnyak kali ckp ngn org kedai tuh jgn salah cetak.kiotrg letak majlis sambut menantu kot klu xsilap..xde pape byran.cm kejam plak suh dtg majlis pastu suh byr.huhuhu..lain negeri lain adatnye..haha.selamat berkahwin ye adik2!

Cik Puan Mimi said...

dba; hehe.most welcome dba~

Cik Puan Mimi said...

kak zura; hahaha.bukan kejam akak.mmg dah camtu adat nye.ikut jela. so klau nk ringankan beban. buat majlis perkahwinan, orang mesti dah tau