Tuesday, July 26, 2011

Honeymoon | Day 1

Assalamualaikum

sorry semalam tak sempat nak update blog. sampai rumah je kemas rumah bersungguh-sungguh. sbb seminggu dah tak kemas, huhu. so today, saya nk review honeymoon last week di Gold Coast Australia. It was awesomeee!!
saya agak banyak nak cerita pasal honeymoon saya ni. tapi saya warning awal-awal lagi. ini percutian orang berbudget. so klau orang kaya-kaya tak yah baca. hehehe. ;p

first of all. saya nk cakap. percutian saya ni bukan amek dari package mane-mane trip. semua nya sendiri.hehe. jiwa kental la katekan (poyo je aku.padahal semua encik husband uruskan)

klau baca entry yg lepas, saya dah state harga tiket flight ke sana. boleh baca sini. tapi harga tiket flight ni berubah ikut suke hati air asia. mungkin rezeki saya dapat tiket murah. sebab saya beli lameeee dah. peram punya la lama.hehe

it takes 8 hours to reach gold coast. bosan gler dalam flight. 
flight saya malam. dalam pukul 9.30 mlm. sampai Coolangata Airport around 8am (waktu aussie) klau Malaysia baru pukul 6 pagi. disebabkan saya tak order makan siap-siap dalam tiket flight, saya beli je atas tu. makan nasi lemak pak nasser cost rm13. air mineral rm3. hot milo rm5. waa. detail tau! hahaha.

sesudah sampai gold coast. saya mmg langsung tak menjangka suhu akan turun. dan memang sejukkk sgt. bg saya orang darah melayu tegar ni. suhu around 13' Celsius ni sejuk la. haha. after smp Coolangata airport, ktorang mencari-cari booth kereta sewa. (ni kereta sewa betul-betul highly recommended. servis tip top!) tapi booth die tak de dalam airport. thats why agak murah berbanding yang lain. tapi jangan panic. sbb aritu aku panic. hahaha. cara mudah. pegi je public phone. call. then die pick up kte dekat airport. as simple as ABC. hahaha. harga die mmg murah berbanding servis car rental yang lain. nak booking boleh click EAST COAST CAR RENTAL.

nak bayar tak kisah cash or credit card. tapi macam saya n encik husband, umur 24 kena ada extra charge. mana-mana service car rental pon macam ni. klau umur 25 ke atas lepas. hehehe.

ktorang sewa kereta paling murah. haha. getz 3 pintu. tapi kereta die bg memang best! baru gler. mileage baru 5000. hahaha. pastu ktorang sewa sekali GPS. gler kau. mane aku tau jalan kt sana dah. tapi GPS terbaik! semua tempat die detect. even ktorang taip Public toilet pon die cari jumpa. hahaha.

after amek kereta dan bermandi macam tak mandi, (sbb air sejuk gler) ktorang bergegas ke Warner Bros Movie World. harga tiket dah die bgtau before ni. sila tengok entry lepas-lepas.





and after ktorang pegi warner bros ni, ktorang pon pulang ke Surfers Paradise. tp before balik apartment. saya pegi makan jap.wuu.lapar gler. kat sana ada je makanan yang kedai halal. tapi bit expensive klau nk spend makan kt restorant. sorang dalam AUD $10 sekali makan. duit Malaysia dah around rm30++. klau 2 dah rm60++. sekali makan! haha. ktorang decide nak makan subway je. subway sana murah. i dont know why. beza dengan mcD sana.

 berjalan di surfers paradise mmg best!


lepas tu baru balik apartment. apartment ni suggested by friends of my husband. sebab apartment ni affordable untuk orang berbudget. tapi jangan disangka tak best okey. apartment ni best gler! semuanya lengkap. dari la ruang tamu, ada TV with 18 channel!! dapur part yang paling best. semua nya lengkap. dari pinggan mangkuk, periuk, dapur gas, peti ais. you name it! semua ada. dan juga tak perlu nak risau pegi holiday banyak baju kotor. sebab ada washing machine dengan dryer machine!! awesome! sabun pencuci pon die bagi. hahaha. 10/10 bintang!









best kan? best! bg saya memang affordable sangat2! ktorang menginap di Raffle Royale. Everything is great! cuma die takde lift. sbb hanya ada 3 tingkat. betul-betul di bandar Surfers Paradise. jalan kaki je. dan depan balai polis. haha. selamat okey! harga bilik boleh tengok dekat website. time ktorang booking around AUD $80. means rm240/night. murah sangat la tuh. tempat lain saya tak tau la. tapi suggestion. nak booking apartment lain. kena tengok die betul-betul di bandar surfers paradise ke tak. sebab klau jauh agak susah nak cari makanan.

then, malam tu ktorang jalan-jalan surfers paradise. saje menikmati alam. :)

jalan-jalan. sempat beli cardigan dekat cotton on yg berharga AUD$ 5 je! aaa.murahnyeee

 after jalan-jalan penatkan kaki. hehe. ktorang masuk Coles. supermarket yg 3 minit je dari apartment. beli barang untuk memasak. wee. beli telur je. seminggu tak makan nasi woo. teringat je nasi kt malaysia.haha
thats how my first day at Australia end!

update: forgot to tell, klau agak was-was dengan periuk or pinggan mangkuk nk guna. just bawak je sabun samak dari Malaysia. then sama all the stuff yang nak pakai tu. sabun samak tak mahal pon. rm3.50 je satu. 

14 comments:

kaklong said...

wah...best nyer dapat pengalamn kat negara org kan...jeles nyer kak long ngn cik puan mimi ngn hesben die....

tak pe, jnji enjoy! ;)

Cik Puan Mimi said...

hehehe.kaklong jangan jeles.nanti kak long pulak pegi gold coast. yeay~

~ NANA ~ said...

bestnye korang!

nmpk besa la kereta sewa mimi..hihi

Cik Puan Mimi said...

kereta x besar pon nana. ada 3 pintu. tapi berbaloi-baloi.hehe.

Hana said...

mimi...bestnya mimi g honeymoon sana :)

Miss Sunshine said...

wah.. En Bakal Suami dah lama nak pergi Australia.. boleh rujuk kat sinilah kalau nak pergi honeymoon bajet ke Australia... bestnye.. ^_^

Cik Lijah said...

percutian mimi mmg besh........!
review pon besh.......everything was nice....
sesuai utk org jaga bajet mcm kite....ngeh3....

mm...total overall cost kena ade berapa RM ekk mimi?? sharela....teringin gak...wuuuu~

Cik Puan Mimi said...

hana; best2.hehe

miss sunshine; pegi la.best kat sana. orang pon semuanya baik2. asyik2 gud'day mate. hehe

cik lijah; mmg tujuan utk orang review. so mmg mimi tulis semua.hehe. cost depends jugak on individual. tp mimi holiday cost around 7k klau campur2 duit poket. hehe.

Cik Lijah said...

ehh...okla...not bad..........sbb service pon mcm besh.....berbaloi la kan......huhu....

ok, baca entry mimi, mmbuatkanku rajin mengumpul duit....hahahaha....

Cik Puan Mimi said...

yup2~ berbaloi2. ni pon mimi dah kira mmg bajet. sbb mimi masak je. klau nak makan lua bley. ada kedai halal. tapi mahal.hehe. x sanggup nk spend duit byk sgt dekat makan.

misz anie said...

pretty gojes ur hijab..i like ur style hijab,lari topik ni...aussie best la

Cik Puan Mimi said...

hehe.xpe lari topik. :)

rara pinkmafia said...

roller coaster tu sumpah tk nak naik.hehhe

Cik Puan Mimi said...

rara; hehe.mmg x naik pon.takottt. tengok pon dah takot.hehe