Tuesday, February 28, 2012

Baby boy or girl?

Assalamualaikum

Susahnye nk tau gender bby saya ni. doctor scan tak nampak. punya la die pusing2. ada kawan saya aritu cakap die pregnant 4 bulan lebih dah boleh nampak gender. sbb die boy. saya ni minggu depan dah 24 weeks. dah 6 bulan. tak nampak2 lagi. huhuhu. saya saje je usha2 kt internet tengok betul ke tak ramalan orang ni. jumpa link dari puan amal ni. saya share ye

1) Melihat kepada perut si ibu. Kalau perut ibu kelihatan tajam iaitu meruncing ke depan, maka anak dalam kandungan tu lelaki. Kalau perut ibu bulat bundar / melebar ke tepi, itu kemungkinan anak perempuan. 

-Saya tengok perut saya buncit ke depan. hahaha. tak reti la nk tengok camne. tp budak2 office cakap macam bundar/melebar ke tepi. pandai la korang ni. hahah. kesimpulan x reti tengok. lol.

2) Melihat kepada nipple breast si abang atau kakaknya. Kalau nipple abang atau kakaknya terbelah..maka anak yang dalam kandungan tu anak pompuan. Sebaliknya, kalau nipple tu bulat / timbul maknanya anak dalam kandungan adalah lelaki. Ingat..nipple abang atau kakak kepada anak dalam kandungan tau. Bukan nipple ibu ataupun kakak atau abang si ibu..hehehe...

-anak first tak boleh tengok lagi ler. kena tunggu yang dalam peyot ni beso. hehe

3) Melihat arah tidur si ibu. Kalau si ibu suka tidur mengiring ke kanan.. maka kemungkinan anak yang dikandung adalah lelaki. Sebaliknya, kalau suka mengiring ke kiri..hah mungkin anak pompuan.

-saya suke tdo mengiring ke kiri. sbb baca dalam buku. nutrisi makanan yang kita makan senang smp ke bby klau tdo mengiring ke kiri. smp sy tukar tempat tdo ngn husband sbb nk lebihkan mengiring ke kiri. hehehe.
 

5) Melihat perangai si ibu. Kalau si ibu semasa mengandung suka bersolek, bergaya.. hah kemungkinan anak dalam kandungan tu pompuan. Sebaliknya kalau malas nak bersolek, bergaya ni..anak lelaki la tu.

-tak suke makeup sgt dah skrg. sbb apa tau? sbb panassss!! skrg ni malaysia panas betul kan? dengan office ni macam hampeh je tak nak baiki ekon. geram nyeee!! klau kt rumah. sah2 rumah takde ekon. lagi laaa mls nk apply bedak sikit pon. tp still makeup lagi la yg simple2. bedak2 sikit.
 

6) Melihat garisan pada perut ibu. Kalau garisan tegak dari bawah ke atas tu terang dan tak putus-putus maka anak dalam kandungan tu kemungkinan lelaki tapi kalau terputus..kemungkinan pompuan

- garisan bawah pusat ni kan? terang dan tak putus2! tp my sist pon camtu dlu. dapat anak pmpn plak. huhuhu

7) Melihat pada wajah si ibu. Kalau wajah ibu berseri-seri orang kata anak lelaki tapi sebaliknya kalau muka tak berseri orang kata anak pompuan..sebab anak pompuan tu telah menarik seri wajah ibu dia..sebab tu muka ibunya tak berseri..

-wajah i mmg takde seri ponggg. dari dlu lagi. kawen ke tak kawen ke. mengandung ke tak mengandung ke tak nampak any seri pon muncul. ekekee. 


8) Melihat kepada buku lali si ibu. Kalau kelihatan licin dan putih berseri, kemungkinan anak lelaki. Jika kelihatan kehijauan mungkin anak perempuan

- dua2 pon tak ni. camne? ada tak option yg buku lali menggerutu? lol 


9) Melihat kepada response baby lelaki atau perempuan terhadap ibu yang mengandung. Katanya, kalau baby pompuan tu suka kat ibu mengandung ni..anak dalam kandungan kemungkinan lelaki. Tapi sebaliknya kalau baby pompuan tu tak suka kemungkinan ianya sama jantina dengan dia..pompuan. Begitulah sebaliknya..

aritu pernah dukung cucu makcik depan rumah. bby boy. baru 3 ari. die diam je. sedap je tdo. camne? anak i perempuan kah? heheheh.

semua ni tak ley percaya sgt ni. just main2 je. same la yg tengok calendar chinese predict gender tu. kita semua kena percaya. semuanya dari Allah swt. kuasa dia. kita hanya mampu mendoakan je. stakat ni barang yg dibeli semua nye universal color. so both can wear. tak kisah pon dapat anak lelaki ke perempuan ke. janji bby sihat. sempurna. =)  

tak sabar nk scan lagi bby lagi. yeayy!! suke tengok dia. 

13 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

hehehehe
baby ekin nie pon xnak tunjuk lg die gegirl ke boboy.....
tngulah bulan depan plak

Dulu Gadis, Kini Mama said...

alalala cutenyer nk tgk gender tp sorok2!hehe

lala dulu, ramai kata baby boy, perut ke depan. tapi keluar, nur hayfa syaurah!hehe

Miss Sunshine said...

Yang first sekali tu ade kemungkinan kot... Sebab dulu abah kita tengok perut kakak2 kita.. semua jangkaan abah tepat..

Cik Puan Mimi said...

ekin; same lah kite!! tunggu next month jela

mama; yekee?? tak boleh harap benda ni.hehehe.salah jugak

miss; tula. org tua2 reti tgk. tp x jumpa la org tua2 ni.hehe

Hunny Kitty said...

ai...tak rajin nak make up sangat dah sebab tekak asyik nak muntah je..kalao make up2 mmg rugi...so tak yah make up...! hahahaha

hana yoriee said...

hana mmg awal2 Dr ckp tak nampak sgt. Dari situ Dr ckp mgkn girl. pastu dah buat 3d/4d..dia kata confirm! hahaha..tapi kalo ikut la ramalan yg mimi bg ni..sume ke arah jantina yg berlawanan. hoho..

Cik Puan Mimi said...

raden; kannn?? leceh je rase nk makeup2 ni. karang muntah la. susah

hana; dc mimi takde cakap pape pongg..tak de pon nk predict2. i rase bby u girl la. or boy la. hehehe

aTy _faRed~ said...

hurrmm..kalau tengok semua atas tu memang lebih kurang kene jer..:) tapi mungkin kebetulan...cume part make-up tu..saye pegnan baby boy tapi masih suker melawa dan make-up jugak..;p
yang last tu-eerrrr...budak tu baru 3 hari memang tak ley tekesan kot..;p

Cik Puan Mimi said...

aty; hahaha..budak 3 ari x ley ek? hahaha.. kena budak brape bulan ek?

~ NANA ~ said...

kalau perut nana bertukar-tukar bentuk camne lak mimi? haha

e.t.t.y said...

ala..............!!!

haha comment takde motif.

adlyn833 said...

ada kawan cakap kalau sampai 5 bulan still x nampak gender, kemungkinan anak tu gegirl sebab gegirl mmg susah sikit nak nampak.rasanya mesti dapat girl ;P

Cik Puan Mimi said...

nana; hahaha. susah nak cakap la tu. sbb tu nana bertukar2 ni..naseb nampak dah kan.

etty; aitt. nk kena babab mommy etty ni. heheh

adlyn; gegirl eh? hehehe. seronok ler. boleh beli barang pinkie2~ =)