Thursday, February 23, 2012

DIY: Nursing cover for public breastfeeding

Assalamualaikum

macam tak percaya semalam saya berjaya DIY poncho sendiri. hehehe. dah lama tak start menjahit. seronok plak rase. hehe. act, saya dah lama lah usha2 nursing cover ni. sbb bg saya amat penting bila nk menyusu di khalayak ramai. aurat harus dijaga. nak2 lagi aset wanita. ;p so tengok2 online macam mahal je. around rm50 untuk cover ni je. kualiti kain saya tak pasti lah camne. pastu datang idea terfikir nak jahit sendiri je sbb MIL ada bg kain cotton untuk jahit baju kurung my niece. lebih sbb kain tu banyak.

saya try jahit sambil sakit2 belakang ni. menjadi jugak lah. hehehe. takpe. yang penting jimattt~ so mommies. let's DIY. ^___^

inilah nursing cover jahitan sendiri. hehe

Kain ni MIL beli dekat Jakel. kain perca je. harga klau ikut kayu mahal gak rase. rm50/meter. tapi dah beli perca murah la. sape slalu beli kain perca kt jakel ni banyak kegunaan. design yang saya jahit ni paling senang. sbb die macam jahit apron je. hehehe.

inspired by this. tapi takde besi yang penyambung tu. jadi saya hentam je jahit straight macam apron.

Peanut shell nursing cover

 Ini cantik kan? polkadot!! saya suke saya suke. klau mommies semua ada kertas yang keras tu. boleh jahit skali bahagian atas. kegunaan die senang nk intai baby. huhuhu

 same macam saya jahit cuma saya tak jahit yang besi sambung tu

barulah rase best kan public breastfeeding pon. =)


act, poncho ni ada 2 jenis. satu cover betul2 start dari belakang atau macam apron ni. disebabkan kepakaran dalam menjahit amat tipis. saya jahit jela macam ni. hehehe. takpe. dah puas hati. tips klau mommies nak jahit nursing cover ni. sebaik2nya guna kain cotton, pastu kain jangan beli yang murah sgt. takot panas bby dok dalam tu. bab tali sangkut kt leher tu. klau nk ikut macam saya buat, kena jahit agak panjang sikit. just bayangkan kita bertudung, dengan tebal tudung lagi. pastu jangan jahit singkat sgt. estimate bwh perut kita. sbb nanti ada bby die kembung lah kain tu. eh. faham ke arahan ni. hehehe.

selamat mencuba ye mommies! =)

 

14 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

nak jahit sndr jugak nnti

kayrul-shah said...

bestnya kalau pandai menjahit..kayrul memang tak pandai jahit..makanya terpaksa la beli jer..hehehe

~ NANA ~ said...

mimi! hadiahkan nana satu! haha

Cik Puan Mimi said...

ekin; bagus ekin. jahit sendiri jimat.hehe

kayrul; alor. nk wat camne ek. terpaksa la beli

nana; hahha. nk adiah pon takot orang tekejut.ni jahit pakai tgn ke kaki ni.hehe

Dulu Gadis, Kini Mama said...

comell sgt! kreatif betul lah!

Cik Puan Mimi said...

eh. tak kreatif. senang je buat ni. huhu

farhana shamsuddin said...

nk jahit sendri tapi x tau bila..hehhehe

sweetlavender86 said...

mimi tererrrr mnjahit.akak pun tgh servey poncho.akak suke yg peek-a-boo window tu bleh tgk bby watpe.duluu mse bf kn adam gune shawl je cover atau pun gi baby room.kali ni nk beli poncho lg senang dri gune shawl.bestnyee klu pndai mnjahit cm mimi.bleh buat sukehati nk design cmnee.best.best

kizzy t.fauzi said...

thanks 4 d info.. tp adat kami masa mengandung tak blh menjahit..huhu.

Macam Macam Collection4u said...

baguslah leh jahit sdiri...leh jimat n rase puas hati kan bila dah siap :p

Macam Macam Collection4u said...

baguslah leh jahit sdiri...leh jimat n rase puas hati kan bila dah siap :p

ReYNa said...

wahhh...comell laa.bagus DIY,.sy pon mcm nk jahit jugak tp takda mesin jahit:(

Cik Puan Mimi said...

farhana; try la pelan2.senang je jahit ni..hehe

kak zura; bukan pandai mane pon akak. main hentam je jahit ni.hehe

kitty; hehe. susah jugak ikut adat ni kan? naseb saya x percaya sgt ikut2 adat ni. cuma just berjaga2 je

mmc; tula.puas hati sbb jimat.hehe

reyna; alor. cian nye.meh guna mesin jahit rumah i. hehe.

yayang laling said...

salam,

mintak izin copy gambar nursing cover ni ek.