Tuesday, August 23, 2011

Tips booking andaman

Assalamualaikum

harini saya nk cerita pasal pengalaman lah pulak. pengalaman bila saya nk booked baju pelamin segala bagai tu. 
act, bukan mudah tau. orang kate macam mudah je. pegi jela kedai mak andam tu. pastu booking. cet! salah sama sekali. 
first of all. setiap orang tu kena ada tema warna. at least! 
klau tak de tema lain pon tak pelah. asalkan ada tema warna ape.

macam saya, dlu saya mmg malas nk fikir benda camni. bila dah tarikh dekat baru kelam kabut pick warna. so majlis blah saya. saya pilih biru. light blue. tapi saya tak byk sangat problem bila booking utk blah saya. since saya amek dengan makcik saya je. senang cite. 

bila nak booking utk side kajang. my MIL da choose color which is peach and light green. saya pon suke jugak warna tu. lari sikit dari warna normal. 

saya pon pegi lah festival pengantin dekat mines bulan 2 or 3 lepas. saya tak ingat. 
tengok la baju peach tu. saya berkenan. ok lah. tapi tak booked lagi.
saya tengok pulak pelamin. pelamin bantal. range harga pon ok jugak. saya malas nk fikir. 
saya booked! bayar la deposit. 

balik rumah 2 3 hari. saya dok teringat je baju peach yng mmg saya pakai tu. 
saya call butik pengantin tu. cakap nk pegi kedai sbb nk tengok lagi sekali. nk booked!
dah la jauh wei. batu caves nuh hah. smp sesat2 ktorang. ishhh.

saya dah berkenan. booked dengan bayar deposit. 
pastu cite-cite sikit. tetapkan tarikh nk pasang pelamin hari apa. 
kusi mane nk guna, bantal color ape. 
sume saya nak die kate okay.
pastu dia kate nanti datang a week before majlis sbb utk fitting.

oklah. masa berlalu. saya pon pegi la kedai die balik utk fiiting baju.
tup-tup pekerja kedai tu macam blur-blur tak tau ktorang ada fitting baju aritu.
ok. sabar kejap. pastu naseb baik baju saya tu ada. die cakap. next week ni ada orang lain nk pakai.
saya try pakai corset dlu. mak aihhh. ketat gler~~~ 
saya cakap ni bukan saiz saya ni. aritu dah amek ukuran kan. 
pastu die cakap. ok takpe. nanti kita bukak dah jahit balik ukuran cik. 
ok lah. pakai pulak baju lace kt luar tu. besarrr pulakkk..
menggelebeh bawah lengan, pinggang sume. 
saya cakap lagi. ish.ni bukan ukuran saya. pelik la. kain pon ketat.
saya macam pelik gak sebenarnya. orang yg nak pakai next week tu badan die camne?
corset punya la ketat gler. tapi baju besau pulak. ish pelik pelik.

saya biar jela. malas nk bising. 
husband saya try ok je baju die. cuma butang baju tinggi sangat.
smp husband saya nk kancing tak boleh. 
cakap dekat orang kedai, butang ni turunkan sikit. baru boleh butang
ok. dia siap tulis lagi hah!


pastu saya nk balik. saya cakap baju ni bawak sekali ngn pasang pelamin lah. 
sbb jauh kot nak datang kedai tu semata-mata amek baju.
tapi itulah kesalahan saya buat. tak pegi try for the last time.
(tula. percaya sangat dekat orang) T_T

hari pasang pelamin tu. diorang pon datang la.
pasang pelamin tung tang tung tang.
tengok-tengok. aikk. lain je bantal saya ni.
color dah betul. cuma bantal tu. ada yg ada butang ada yang tak. 
T___T
saya malas nk serabut. sbb time tu pon dekat rumah mertua saya. 
saya cakap ok la ni. lantak ler.
pastu die bagi la baju. mintak duit baju. 
saya pon bayar. pastu die blah.
saya pon tak de la nk check baju tu. sbb macam okey jekan.

hari majlis tu, saya pakai. corset dah okeh. tapi baju tu tetap die tak jahit ikut badan saya
mmg menggelebeh. harapkah veil je tutup belajang. sbb veil panjang. saya malas nak jadi bridezilla je.
sbb dah jadi binik orang kan? hahaha.

husband pulak. die tak alih pon kancing baju tu kebawah. sian encik husband tak ley nk pin.
aritu kemain lagi kau tulis beriya. grrr. geram pon tak guna. 

layankan jela.
bila nak antar baju tu. saya pegi la sekali lagi butik tu.
die tny so far okay ke? 
saya ponnn. cakap la. baju ni besar tak sama saiz saya.
yg bju lelaki pulak tak ubah pon kancing ni. 
die mintak maaf. okay lah

pastu die check la baju tu. die kate klau ada kerosakan die akan caz. 
dan kotor pon die akan cas
aikkk. awal-awal tak pernah pon cakap pasal ni. 
die check, dekat baju bhgn bawah tu ada koyak sikit. 
die cas smp brape ringgit ntah. 

saya terus cakap. 
dik. time diorang antar baju tu. saya tak check pon samada koyak ke tak. 
pastu saya suh die call owner butik tu.
husband saya pon cakap la ktorang xtau koyak ble. bla bla
pastu cakap la baju ni pon bukan saiz saya. 

dia tak jadi cas. fuh. lega!
tapi die still cas utk kotor. saya dalam hati. eii. kotor pon cas ek? 
bukan kita bayar baju tu ratus-ratus. pegi jela dry clean. 

dah anta. sudah! saya lega dah abes segala majlis. 
naseb baik tak de la banyak sgt problem.

____________________________________________________

balik office ada officemate saya kawen jugak.
die punya cerita lagi horror okayyyy~
takot glerrrr..

nak cite pon takot mak andam tu bomohkan aku. wakaka


tips dia. cari tempat yg dah biasa orang pegi. kawan2 ke. family ke. tny die service ok ke tak.
baru amek. skrg ni macam-macam terjadi. jangan kena tipu sudah. bayar riban riban karang ditipu pulak. 

adios!

7 comments:

~ NANA ~ said...

uiks mimi...byknye prob dgn butik tu...sian pulak...tp nsb baik nmpk cantik je mimi pakai bj tu dlm pic :)

Cik Puan Mimi said...

tu yg nampak nana~
dalaman siapa yg tau.heehehhe

rara pinkmafia said...

nasib masa pakai nmpak cantek.kalau masa pakai tak cantek.mmg nk bom butik tu.

Cik Puan Mimi said...

hehe.karang kte bako. kte bako je~ huhu

iedaurora said...

ramai kawan2 cerita pengalaman macam mimi scary la... isk hope my turn ok la!

Atiqah Ahmad said...

ishhh. horror plak dengar cite ni.

Cik Puan Mimi said...

ieda; klau u booked tmpt ok. insyaAllah ok lah ;)

atiqah; mmg horror.tapi ada lagi horror~ wuuu