Tuesday, May 8, 2012

Tak pergi class antenatal pon

Assalamualaikum

Sekarang kandungan dah 32w. klau ikut minggu ni dah 33w. huuu~ 7 weeks to go! Sabtu lepas saya pegi check up macam biasa dekat KPMC. timbang berat gulp!! terkejut aku!! eii..suke taw over weight scale ni. aku tak nak percaya!! aku hanya percaya weight scale yang dekat rumah tu je. sbb tu je consistent. lol. pastu check blood pressure okay. urine. pastu masuk jumpa doctor. paling seronok bila nk scan tu jela. hahaha. doctor picit2 perut, die cakap kedudukan rahim okay. amboi doctor, terer nyeee! hahah. kate jumpa specialist. pastu doctor scan bby, sorang lagi doctor yang cakap anak saya kecil! berat die sepatutnya dah 1.8kg. tp my bby baru 1.6kg. tapi mane tau lepas ni die membesar dengan jayanya. jenuh nk meneran. kepala bby kt bawah. masih sama. takde problem sangat. then, saya dengan husband dah pilih doctor utk delivered nanti. so next checkup akan jumpa same doctor until delivered. We choose doctor Jamil. yes. lelaki. sebab? ada lah sebabnya. hehe. 

dan bercerita pasal antenatal class, saya kemungkinan tak sempat nk sign up kt mana2 hospital. :( KPMC dah tak buat smp saya delivered. last die buat February. benci! HUKM plak husband tak available. biasalah. hubbyku asyik outstation ajee!! so takpe lah. kita mintak tolong la dengan pakcik google. teknik pernafasan la ape kebenda la. time antenatal class tu die ajar cara2 nk pegang bby. nk mandikan bby kan? itu xpe. itu boleh belajo dengan mak. hehehe. pastu byk tengok video je dekat youtube. heheh. time kasih you tube!!


Ini antara teknik yang saya jumpa dari google mungkin boleh jadikan panduan kepada mommies! check this:

1. angkat kepala dagu cecah dada.
2. mata pandang perut
3. tangan pegang keting (bahagian kaki yang ade buku lali tue)
4. masa teran jangan keluarkan suara atau menangis…kerana ini akan membuatkan kita kurang tenaga dan tak kuat…..
5. masa teran tu jangan sesekali angkat punggung….kerana ini akan mengakibatkan luka dan koyak yang bsr…..
6. baca bismilah atau ape ajer yang terlintas tu teran kuat2…..
7. tips tambahan: kongsi la tips ni dengan husband supaya dapat mengingatkan kita. Mungkin masa tu kita terlupa dek menahan sakit….bila husband dah tau senang la dia memberi panduan kan….


dan skrg saya tengah belajar jugak cara curi napas. adoi. susah nk cite. belajar dari kaka opis ni. die kate. awal2 tu kte boleh la nk tarik nafas panjang. tp bila kepala bby dah sipi2 nampak. kte tak boleh tarik nafas dalam2 dah. nanti kepala bby akan masuk balik. adoi. horror nk cite pon. so kena curi2 nafas. macam kte bernafas ikut mulut sikit2. smbil sebuh "huf, huf, huf" pastu bila rase sakit contraction tu baru la kte teran. jangan teran waktu tak sakit. bby tak membantu kte utk keluar pon waktu tu. sbb bila bby nak menolak badan die keluar..die akan berpusing2. haaa..gitu la lebih kurang. nk cite lebih tak reti gak. hehehe

13 comments:

Miss Sunshine said...

kakak kita pernah bagitau pasal tips nak meneran tu.. tapi, kalau dah dalam labour room tu, masa sakit2 tu dah tak boleh fikir ape dah kot.. huhu. takutnye..

Cik Puan Mimi said...

hehehe..tula pasal..xpe..kte prepare je ape yg patut tahu..hehe

e.t.t.y said...

anak aku pun 1.6kg. tp doktor kata normal lagi. tp kalau tengok kt im expected tu, suppose berat dia 1.8kg.

Cikpuan rara said...

mcm mana tgn nk pegang buku lali.pening gak pk.hmmm xpe2.sekurang2 nya tips ni membantu rara nt.heee

Cik Puan Mimi said...

eh same la kte..tp klau tengok skrg ni die kemain aktif..pastu mimi nk makannnn je skrg..mesti die lahir beso jugak ni..confirm!!

Shakina Farhan said...

kina terfikir gak..kl berat kite naik byk tp baby doctor ckp baby kecik..ke mana lg berat kite pegi eh..adakah menjadi lemak? hihi

Cik Puan Mimi said...

rara; kte kan mengangkang nanti. jadi. tangan tu kena pegang buku lali..try praktis..hehehe

kina; tau xpe kina!! mesti jadi lemak..pastu klau dah lame sgt..jadi lemak tepu.dah susah nk menyahkan lemak ini..sobbb

Cheyan said...

Hahaha..I pun tak pergi class, sb husband kerja every saturday so mmg tak dan la nak pergi kan..then dia slalu la plak outstation..nasib baik ada Mr. Google and youtube..bole la membantu..

Pasal curi napas tu, I tak tau jugak..cam na tu nant..

Cik Puan Mimi said...

cheyan; hehehe.x reti gak nk gtau..yg die hanya pernafasan pendek ikut mulut saje..bukan sedut dalam2 ikut hidung tu..eheheh

CikNaa said...

ciknaa pun same.. cari tips, tanye orang mcm2 sbelum bersalin tu. bagus cari ilmu.tp dah bhagian ciknaa tak reti nak meneran agaknye.lepas 1jam setengah baby keluar masuk akibat tak reti nak curi nafas, vacuum saje..kesian kepala baby, lekuk cket :( pape pun, hrp mommy ok je ea..

ReYNa said...

masa sebelum sy beranak tu ada google2 gak pasal ni tp bila dh nak terberanak tu lgsung boleh blur?haha.sama la x pi antenatal class.

Cik Puan Mimi said...

ciknaa; yeke?? kesiannye. biasalah pengalaman pertama kan. kita mane reti lagi.

reyna; hehe.itu la dirisaukan ni.karang baca2 kemain lagi.masuk labour room tak tau ape..hehe

sweetlavender86 said...

akak mse anak 1st pndai nk teran.anak kedua xtau la cm xreti plak nk teran.kepala asyik keluar masuk.huuhu..teran mase sakit je tau.tarik napas dlm2 then teran jgn kuar suara.klu x mmg penat2 n xde tenaga dah.bby xkuar2 lgi.huhu.gud luck mimi!