Tuesday, May 8, 2012

Drama Petang: BreastPump!

Drama betul la beli breastpump ni. Orang lain beli dah lama kan? korang dah ada kan? hah! nk beli lepas bersalin? tak payah! beli awal2 senang nok! lepas bersalin byk lagi benda lain nk beli. jangan buat keje last minit. hehehe. Breastpump ni benda yang penting utk semua ibu. penting sangat ye! tak kisah la ibu bekerjaya ke ibu lisa surirumah tangga ke. klau utk yang bekerjaya tu sah2 la penting. yang buat stok. yang tak bekerja kena beli gak tau! nanti klau bengkak susu nk buat ape? pastu kita kena slalu pam. tak kira la susu ada ke takde. pam je. Orang panggil power pumping. Ewahh. bercakap macam orang penuh ilmu didada. hahaha.

So after berbulan2 mensurvey breastpump ni, finally saya order la. byk kali tau google benda alah ni before decided utk beli. yela. macam2 faktor. pastu dah la breastpump ni macam2 jenis jenama yang ada. Paling pemes saya rase antara ibu2 skrg ni. mesti medela tak pon avent. pastu ada yang spectra la. kebenda lagi ntah. jadi, saya pilih yang mana? haaa. gini cite nye. saya jenis tak kisah pam jenis apa. yang saya kisah adalah harga. hehehe. after saya joint KIM dekat facebook, ramai pengguna Unimom. So far sume cakap Unimom ni okay. dan paling best. harga pon okay. paling murah so far kot?.

Unimom ni ada 3 jenis jugak kot. hurmm. rasenyelah. hehehe. ada manual, elektrik with battery operated single pump, double pump. rasenye ada 1 lagi tak sure nama die. semalam saya google2 lagi, baca lagi dekat KIM. pastu order la. sbb saya fikir nk order awal2 malas nk fikir nanti2 dah. saya order Unimom Mezzo. Manual breastpump! nk jimat punya pasal. konon tak nak guna duit husband. nk bayar sendiri. hehe.


Inilah rupanya. comei!! jatuh cinta! balik gtau husband saya order manual breastpump. husband tak setujuuuu~ sob3. penat je i order. husband cakap. takpe..die bayoo. jangan dok risau. *ape daaa husband, orang nk jimatkan die* pastu dok fikir2. aku nk jual kt sape la ni. naseb baik lah ada orang office saya ni baru je masuk office smlm. cuti bersalin 2 bulan. die takde BP lagi. saya jual kat die. naseb die nak. huhuhu.

pastu saya ucap selamat tinggal la dekat Unimom Mezzo itu. saya dengan pantas bkk tenet nk order Unimom Allegro la plak. dah husband tak bg yang manual. pastu saya tengok yang Unimom Allegro takde stock!! waaa T_T tp kakak tu gtau insyaAllah hujung bulan baru ada. saya confirm nak beli! sbb die kate ada new look~ pewiitt Unimom Allegro new look tu.

Unimom Allegro
The outstanding features for New Allegro:
- Dual Stage Expression
- Portable and Quiet
- Rechargeable Battery (Built-in)
- Closed System (Backflow Prevention)
- Accessories Include: Breast Shield x 1, Silicone Massager x 1, White Valve x 2, Nipple x 1, Bottle Stand x 1, Bottle x 1, Bottle Cover x 1, Cap x 1, Disk x 1, Spring x 1, Large Membrane x 1, Bottom Cover x 1, Top Cover x 1, Tubing x 1, A/C Adapter x 1.

- Warranty Period : 6 months
- Can convert into manual pump with "Switch Kit".
Switch kit consist of: Silicone Diaphragm, Handle, and Shield Cover.
Harga: RM330
 Alaaa. cutenye! ada pink color~  at least pump ni boleh convert jugak jadi manual pump.tp kakak tu gtau harga naik sikit berbanding yang lepas. takpe la kak. consider murah la jugak tu.

Untuk yang nak tau keberkesanan breastpump ni dan malas nk google. saya dengan baik hati dah cari orang review BP ni. sila click di bawah ye.

http://fieza79.blogspot.de/search/label/breastfeeding

http://rozita-ceritaita.blogspot.com/2012/04/review-pam-unimom-allegro.html

http://mommalydzar.blogspot.com/search/label/Unimom%20Allegro

http://luna0207.blogspot.com/2010_07_01_archive.html

16 comments:

Cikpuan rara said...

thanks for sharing mimi,rara ngah survey pump gak ni.org banyak suggest mendela n Avent je.

Cik Puan Mimi said...

Welcome cikpuan rara~! =)

~ NANA ~ said...

nnti jgn lupa bawak pegi hospital tau...hehe

Shakina Farhan said...

best la kalau boleh switch to manual..terpikat plak..eh2..

LisaLisut said...

Mcm best gak unimom allergo ni. Sbb bole switch to manual. Harga pn murah heee. Ni yg buat i pondering balik ni nk beli swing ke unimom hish

Syima Syaz said...

ok ek? i baru beli manual avent je nak tgk berapa dpt pump...

MissRhana said...

mimi, mine last time was manual..after a while bli electric..hehe..but still use both..for tandem :) good luck dear..best tau bile susu meriah.. :)

adlyn833 said...

mimi>>sy pun beli unimom allegro.mmg susah nk dpt stok n mostly seller ckp xde stok.ada stok pun mid jun.sy takut tak sempat je smpai b4 deliver.but,lastly sy jumpa gak seller yg ada stok.dah smpai ptg tadi..suker!!

Cik Puan Mimi said...

Nana; mmg kena bwk g spital eh??? Naaeb naik nk beli awal

Kina; hehehe. Kina dah tergoda.

Cik Puan Mimi said...

lisa; cuba u google. Ramai org cakap okay BP ni. Huhu

Syima; i pon nk yg manual je tp hubs plakkkk

Rhana; really?? Production bagus bukan bergantung kepada mahal atau tak kan.

sweetlavender86 said...

yups.breastpump kene beli awal2.klu bengkak susu mmg sakitttttt.nk tdo mengiring pun xlehhh.bgi akak klu nk beli bnde yg mahal2 ni better beli sblum ade anak.klu dah ade anak nk beli yg mahal2 ni pkir gak la 10x.haha..klu akak pun suggest kn mimi amek yg electric/battery.manual nii lotih dik oiii.nk pulak kite bkerja.bukn bleh nk lepak lame2 mengepam.huhu.

Cik Puan Mimi said...

adlynn; yeay! high-five! ramai gak pengguna unimom ni..hehehe

kak zura; hahah.akak dah berpengalaman. tula. naseb ewok nk bg duit beli yg elektrik. huhuhu

Rozita said...

patut la entry tu ramai org masuk sejak akhir2 ni.. hehe.. tq for tagging...

so skrg camne ok tak?

Cik Puan Mimi said...

kak rozita; tengah tunggu lagi ni kak. waiting list lagi.hehe

Jrine said...

Where you buy this unit from? The website I found only offer 3 months warranty. Kalau beli awal rugi. Belum Sempat Gina dah habis warranty

Jrine said...

Where you buy this unit from? The website I found only offer 3 months warranty. Kalau beli awal rugi. Belum Sempat Gina dah habis warranty