Thursday, September 8, 2011

Nilai hantaran kahwin

Assalamualaikum

saya agak tertarik dengan one of my friend status dekat facebook. dia tulis nilai hantaran kahwin. ramai pulak tu yang comment. saya baca satu2 comment. most of them tak setuju. post die;

Nilai Hantaran Kahwin Mengikut Harga Purata Terkini dan Status Pelajaran diSeluruh Semenanjung :-
UPSR, PMR/SRP : RM1,000-RM3,000
SPM : RM3,000-RM8,000
STPM/DIPLOMA : RM8,000-RM12,000
DEGREE : RM12,000-RM15,000
2ND DEGREE/MASTER : RM15,000-RM20,000
PHD : RM20,000-RM30,000
i think the one who write this need to watch this pulak!


saya tak tahu nak cakap camne. klau bakal suami tu kaya raya, boleh lah nk ikut. anak dato ke, tan sri ke, tapi tu pon sume duit makpak die. tapi klau bakal suami tu sederhana? haa? tak kawen lah ko! ekeke. tak pon kawen umo 40. merana!

act, dalam bab jodoh ketentuan ni kita tak tahu apa yang Allah dah tentukan untuk kita. klau saya cakap camni kang ada pulak mulut cakap "ko tak pelah ko dah kawen" pulak. ni mak sentap ni. hahaha. tapi betul lah, kita jangan terlalu memilih atau terlalu tetapkan benda yang tak logik dek akal. pernah satu masa saya dengar Hot FM. nilai hantaran kawen. satu pemanggil tu cerita, die baru pulang dari merisik wakil adik dia. masalahnya, nilai hantaran kawen ditetapkan tak masuk akal. hantaran kawen die keluarga pihak perempuan cakap depends on berapa banyak tiang dekat rumah dia. tak silap saya time tu farah tny. berapa byk tiang? then die kate, klau 10 batang tiang tu lebih!!. Logik tak tetapkan camtu? hurmm.

it is too much. macam saya cakap tadi, kita kadang2 boleh berangan, nak kawen mewah. dapat laki kaya. keluarga mertua baik. but, the thing is, berpijak di bumi yang nyata. barulah kita tau dimana kedudukan kita. ye dop?

same goes to yang terlalu memilih untuk dapat pasangan hidup. nak yang perfect aje! macam seth tan cite nora elena. yg laki pulak nak perempuan dahi licin aje! adoyyy. kita tak tahu sapa jodoh kita. so tak yah la nak memilih sangat. once you'll get married people will say. "tengok, tuhan dah buat berpasang-pasangan cantik belaka" -refer kepada orang yg mulut baik only!. klau mulut kepoh sangat tu, u'll never get hati tenteram pon dok mengata orang. go fix urself first lah.

8 comments:

kaklong said...

kak long setuju ngn pendapat cik puan mimi yg comey ni..heheheh..

kredit utk u...kanzz;p

Cik Puan Mimi said...

hehehe. ramai gak setuju sebenarnya :)

sweetlavender86 said...

setuju ngn mimi.klu kawen laki kayeee bleh la ko nk mintak hntrn cm artis 40k sekalipun.tuh pun kwen anak org kaye,bukn duit diorg.duit mak bapak diorg.haha.baik la hntran sikit tapi laki kite punye sndri duit titik peluh.biar die hargai sikit susah nk kawen.kdg2 pelik org2 ni.nk berbangga sgt dgn duit hntran diog.akak ade ramai kwn yg mase nk kawen family nk mintak duit hntran mahal2.padahal laki tu gaji ciput.nk byr kete lagi,duit mkn lagi,nk kumpul duit lagi.kesian jgak.ade tu.bile dah kawen hdup susah.sbb mse kawen bnyak berhutang.sbb mertua mintak mas kawen mahal2.ade yg xkawen2 lagi sbb awal2 dah ckp hntran kawen die 10k.haha.smpai ke tua la ko xkawen.ade kwn yg mak mertua xnk duit hntran.tapi mas kawen nk 10k.haha.sameee je kot.pastu nk emas serba satu.adoi botak laki tu.gaji plak 2k jek..adoi.dunia.dunia.

Atiqah Ahmad said...

hantaran itu hanyalah adat. hadiah yang diberikan pengantin lelaki kepada pengantin perempuan. yang penting, maharnya. lagi rendah mahar adalah terbaik.

apa2 pun, ikut kemampuan bakal suami.

p/s - sambungan status ni yang ada dalam fb i, "kalau tak pandai masak, automatic nilai hantaran turun 50%". ngeee~

Cik Puan Mimi said...

kak zura; agreed sangat2~ kadang2 orang ni berfikir tak logik. doa2kan kite bukan tergolong orang camtu. mmg x kawen ler smp ke tua.

atiqah; btol! tak pandai masak. x reti nak uruskan diri sendiri pon tak terjaga. pemalas tolak lagi 50%.hahhaa

Mael Bandung said...

saudari, tutup aurat itu wajib..
...............
OH! AURAT WANITA
1.leggingseksi//2.wanitamelayuseksa

Cik Puan Mimi said...

Alhamdulillah, saya tahu mael bandung :)

~ NANA ~ said...

well said mimi...

ntah pape la nk tetapkn duit hantaran ikot pendidikan camtu...mcm nk jual anak pulak gayanya...

apa2 pon ikotlah kemampuan n jgn terlalu mendesak bakal suami...bersyukur lah dgn apa yg ada...kn kn kn??? hehe...