Thursday, September 29, 2011

Tutorial 3D Flower


Assalamualaikum
sorry dah lambat untuk mengupdate tutorial ni. lepas dari tutorial bunga organza tu, saya terus dibuai angin yang lalu dan melupakan tutorial ini.LOL. ok! arini saya pay back :) 3D flower ni lebih kurang bunga dekat baju pengantin elyana tu. tapi rasenye lain sikit kot. ala2 je. haha.


antara bahan yang diperlukan; kain, jarum, gunting, benang and manik.

 
potong kain kepada segi empat. klau nak cantik bunga tu, potong kepada beberapa saiz.

 cara pertama, lipat 2 kain tu.

 left; lipat lagi skali. jadi segi empat tepat. right; gunting tepi kain tersebut untuk jadikan bulat.

 left; contoh after gunting. right; tada! bulat! ;p

ok. lepas tu, ambil jarum dan benang, jahit jelujur je disekeliling kain yang dipotong bulat tadi.
 
 habiskan jahit disekeliling.

 ok. bila sudah selesai jahit jelujur tadi, benang yang lebih tu kita tarik macam nak buat uncang tu.

 left; simpol mati benang tadi. (make sure benang tu dah ditarik ketat2). right; kita tonyoh (ape punya ayat daa) yang muncung hasil dari jahitan tadi ke dalam bunga tu. (faham ke idok ni?)

 left; ikat lagi skali benang tu. right; klau buat 2 saiz camni la jadi nye.

 left; amek bunga dan cucuk jarum beserta manik2. pastu jahit cross je. 

 left; tanpa manik. right; dengan manik.
tada! ni lah hasilnya~ :) 


selamat mencuba! yang nk cuba dekat veil ke baju ke. cantikkk :)

6 comments:

ni@ @in said...

thanx for da tutor...sgt2 berguna n(^^)

ni@ @in said...

thanx for de tutor..sgt2 berguna(^^)

sue. said...

waaa.......pandainya diaa....

NM02 said...

eh.. ai singgah sini follow

jom sudi2 follow ai pulak

^_^

M A S R U R A H said...

salam akak..
kain utk buat bunga ni kain ape ye?
klu kain chiffon sesuai tak?

-mas-

Cik Puan Mimi said...

chiffon cari yang nipis je kain nye..klau tebal
takot nampak keras je