Wednesday, October 16, 2013

Baju anak makin banyak tak pakai.....

Assalamualaikum

Dah balik keyyel ni. KL lah! Aku kemas2 lah rumah yg dah sebulan tinggal. Haish. Byk lak benda kena kemas. Paling malas aku nak ngemas weh. 

Pastu dok telek2 lemari Rafif, makin penuh dengan muatan. Hurm.. Kali ni klau ikutkan baru dua kali lah aku buat cleaning spring lemari anak. Dari lahir okay! Aku tak tau nak kategori kan aku ni jenis suke beli baju anak ke tak. Aku rase moderate je kot. Tp tu ponnn dah byk baju Rafif yg pakai kejap2. 

Lemari Rafif tu kan jenis drawer. Ikea tu kan. So kena lipat lah. Baju jalan, baju harian. Sume aku lipat. Bila lipat baju yg dah tak muat utk di pakai alahaii terasa sangat2 membazir. Kehkehkeh. Baru nak rase kan. Time beli tak ingat dunia. Ada yg baju pakai kejap je. Dua tiga kali. Pastu aku peram dalam lemari tak pakai. Tgk2 dah kecik. Hahaha. 

                                    
Satu kotak ni baju dari lahir okay. Banyak ke?? Aku rase anak org lain lagi byk kot. Kuikuikui.

                                    
Segala mitten die aku simpan. Ada stokin yg kecik2 omei rafif tak sempat pakai pon ada. Aku simpan gak. Campak lah dalam kotak tu. 

                                    
Satu kotak dah penuh. Macam kena tambah kotak lagi je. Kotak ni aku guna letak baju rafif yg aku beli masa ngandung dlu. Sbb waktu tu takde almari lagi. Dok dalam kotak jelah. Skrg simpan baju die yg dah tak pakai. 

Nak letgo? Pre-loved? Hurm tak kot! Reason aku
1. Sentimental value. --sayangnya baju anak akuu. Huwaa (emo tak pasal2)
2. Lunyai.--kebanyakan baju rafif dah kedut2. Lunyai2. Klau yg tshirt lah. Klau kemeja tu mmg elok lagi. Biasa baju pakai jenjalan mmg elok lagi. So aku tak smp hati lah!
3. Adik?? --haa! Ni reason utama kot. Aku takot aku ngandung lagi. So aku tak nak la nnt dah letgo juai murah2, kang aku pulak mencari yg mahal. Klau aku ngandung baby girl mcm Yong okay lah. Next bby girl. So mmg kena beli baju lain. Buatnya aku ngandong baby boy lagi mcm Yana camne? Jimat weh. Takyah beli baju byk2. Topup sikit2 je. (itu pon aku fikir klau aku ngandung dekat2 la, klau jauh jaraknye ntah2 aku beli gak baju baru lg byk).

Sekarang aku tak tau lah bila nak tambah anak. Aku sebenarnya ada perasaan takot nak share bila nak second child. And of course aku nak tambah anak. Cuma nak berkongsi plan kami laki bini tu aku mcm takot mak share. Aku takot aku share gini. Jadi lain pulak. Kikiki. So aku diamkan aje lah. So, takyah la tanya bila aku nak tambah anak. InsyaAllah. Kalau Allah tu bagi rezeki kat kami ada lah. Rezeki tu bukan anak saje. Maksud aku kat sini, rezeki dari kewangan kami. Masa utk kami spend dengan anak. Itu pon kena amek kira lah. And the most important bagi aku. The excitement nak baby lagi tu mesti sama macam aku excited terima Rafif dalam hidup aku. 

Jadi baju2 ni aku peram dulu. Pre-loved? Letgo? Mmg tak! Sbb kakak aku pon preggy skrg. Klau anak die kali ni boy, mmg dekat die lah aku labur. (unless aku preggy sama.awww

So korang? Ape korang buat baju anak ni? 

P/s: pernah tengok fynn jamal jahit quilt dari baju juna kecik2 jadikan blanket? Awesome idea weh!
    
   


6 comments:

Umi Qi said...

So sentimental value kan...sama lah gan Umi Qi...mmg nak let go pk beribu kali...syg itu ini hahahha

farhana effa said...

hehe banyak nya sis... xpe simpan je.. untuk next nye... ^_^

♥ ROS ♥ said...

Ros pun bykkk..nak prelovedmcm xreti.. Xsggup.. Bju elok2 simpan jer..simpan pun jd pekasam..hihihi..
Buat blanket tu mcm menarik jer.. Haishhhh... Xpndai menjahitt :(

erin said...

aku pun nk simpan dulu, klu next baby dpt boy, mmg jimat berganda, top up sikit2 je, tp klu next baby girl aku pilih baju aish yg unisex turunkan kt baby, yang lain let go or bagi adik ipar klu d'org dpt boy, tu pun klu derang ngandung dlm masa terdekat la, tp baju jalan aish, syg la nk let go preloved, aku pun fikir sentimental value, syg sgt

SyimaSyaz said...

baju aisya pun banyak... dulu2 tiap2 minggu beli.pastu nyesal sbb tak sempat pakai dah ketat...

so byk baju aisya yg cantik2, elok, wangi, ada tag terpaksa let go pre-loved sbb nak tunggu adik.. ermm lambatnyeeeeee lagi.tengok baju2 aanak buah dulu 3 tahun je dah kuning.sayangggg... so konon buat amal jariah, jual kat pre-loved. baju2 basahan dia je simpan untuk apa tak tau.. terasa nak buat charity bagi kat anak-anak yatim. tapi dah 6bulan tak bagi2 lagi...

cik hani said...

nanti bagi kat adik rafif pulak..hehe