Wednesday, October 2, 2013

Phonic Song: education tools

Assalamualaikum

Aku baru je habis jahit baju utk raya haji ni. Kemain aku jahit sendiri. Aku buat peplum nursing. Pertama kali jahit ni. Baru belajar. Hasil? Hmmm. Nnt2 la aku kongsi dengan mengkome (ade ke orang nak tau mimi oi)

Tapi malam ni bukan nak cite pasal jahitan. Aku nak share pasal anak teruna aku tu dengan pencapaian die setakat ni. Pertama sekali, aku nak cakap Rafif masih lagi belum boleh bertutur dengan lancar, klau skala dok 10. Die mungkin 2??? Huhu. Tetiba nak nyanyi lagu rilek brother..brother rilek. Die baru 15 bulan. Eh anak mengkome 15 boleh sebut macam2 tak? (jangan bandingkan anak ko dengan anak orang lain mimi!) ok fine! Tp yang surprisenya die dah kenal a few alphabet. Dengan HANYA TENGOK VIDEO. Haa, ko jangan main2 anak teruna aku tu. hehe. 

Rasenya, aku intro video lagu PHONICS SONG dekat Rafif dari die dalam perut. Percaya tak dulu aku kt office, org lain dgr radio masing2 kt headphone, aku dengar lagu abc. Kadang2 klau orang tak perasan, aku letak headphone dekat perut. Dengan harapan Rafif dengar dari dalam perut. Hehehe. Kelakar lak ingat balik. 

Tapi yang terujanya aku, sebab hari2...errr lepas die dah setahun ni la. Die dah pandai tunjuk apa yg die paham dari video phonics song tu. rasenye, once Rafif dah duduk dalam anbebe seat die dlu. Aku dah start pasang video. Nak pulak die jenis layan wei video tu. 

      
Percaya atau tak, Rafif boleh duduk diam layan video macam ni hampir berjam2. Percayalah! Aku rase paling lama die duduk sejam lebih kot. 

Mak aku cite, dulu aku kecik2 aku pon jenis hantu cartoon. Asal cite cartoon aku tengok. Tp dlu cartoon mane ada alih bahasa mcm skrg. Skrg ni spongebob sume dah jadi orang melayu. Klau tv9 lah. Klau ko tengok channel 610-618 tu aku rase okay lagi. 

So skrg aku nak cite la sikit. Apa yg Rafif kenal alphabet tu. Kalau start dari mula, die akan sebut. EH! Instead sebut A. Sebab? Aku banyak bg die tengok phonics song instead kenal alphabet. Huuu. Kadang die sebut BEH. Kadang die akan sebut BALL. untuk B tu. C pon sama, die akan sebut KEH. Ala korang tau kan camne lagu phonics tu, 

A! ...eh eh. Apple!...
B! ...beh beh. Ball!..
C! ...keh keh. Cat!..

Gitu lah. Tp bukan la semua alphabet tu die kenal. And setiap masa die nk sebut. Bagi aku mak die yg berkepit dengan die 24 jam ni. Aku mmg nampak die tau cuma nk sebut tak reti. Klau F mmg dah lama fasih. Sbb die buat gini. ffffff....ffffff...  Haritu tengok babytv. Oliver discover tu. mula2 huruf O akan jatuh. Die terus sebut Oo! Aku terkejut, pastu bila ingat. Huruf O mmg sebutan die bunyi O. Hehe. Patut la sebut O.

Tp lepas pada tu, aku risau jugak. Takot die dah sebati dengan bunyi alphabet tu dari kenal alphabet. So aku introduce die dengan lagu We are the alphabet pulak! Hahaha. Korang boleh download dekat utube je tunjuk. Aku sume pon download utube je. Haha

       

Ha. Ni la rupa alphabet tu. tetiba aku rase creepy pulak huruf2 ni ada tangan dok lambai2. Bila habis lagu Rafif pon same lambai dekat ipad. T_T

         

Klau untuk lagu ni aku suke gak. Sebab die tak brape menyanyi. Die mcm sebut2. Yang tak best die ada gambar. Sah2 die akan tengok gambar lah dari nk kenal huruf. Tp dari lagu ni. Rafif kenal huruf N. die terus tunjuk NOSE! Surprise! 

Aku mmg banyakkk sgt download video dari utube. Aku doakan Allah bg padala setimpal untuk sape yg upload kt utube tu. heeee. Yg phonics song je asal ada baru aku download. Tp Rafif ni memilih jugak. Klau lagu jenis slow dan tak byk pergerakan die boo layan! Memilih sgt nak oi. Perangai sape ni? Eh. Tetiba!

Ok, selain dari abc. Aku introduce jugak kenal dengan numbers. Tp die mcm slow sikit nk catch up number. Pernah lah dlu dua tiga kali. Bila aku sebut. One! Die terus tuuu..tiii... (lawan tokey ni) pastu bila aku tanya banyak2 kali, die dah tak nak sebut. Cepat bosan kot. Asyik tanya je mak die ni, tehehe.

       
Ini video yg aku rase Rafif paling focus bila tengok. Sebab lagu die rancak. Dan catchy. Amboi kemain ko nak memilih lagu. Haha. Bila bab. Fourteen, fifthteen, aku dengar die sebut sipi2 je. Tinn tinnn. Boleh la tu nak. Hahaha. 

Ok, abc dah. 123 dah. Aku intro alif baa taa jugak. Act, lagu alif baa taa cartoon Sofea & Rayyan tu antara terawal aku intro kat die. Waktu tu die masih dok dalam walker kot. Punya lah banyak kali sgt replay. Skrg die boo layan! Tapi aku jumpa lagu baruuu. Yg die layan. Hahaha. 

       

Haa, yg ni korang search dekat utube. Arabic alphabet. Terbitan is1am productions. Plus die bukan lah sebut aliff baa taa semata. Die ada sebut..

Alif is for Allah. 
Bas is for Bismillah.
Taa is for Taqwa. 
....

Smp aku pon dah hafal. Hehehe. Tp mmg bagus. Cartoon die pon comei and HD. 

Errmmm. Setakat ni takde ikutan lagi, cuma khusyuk je tengok. InsyaAllah lepas2 aku nk tekankan lagi .

       
Selingan jap. Ni lagu penyelamat die untuk gosok gigi! Hahahha. Lagu ni mmg tempo kelaut. Tp sebab lagu ni Rafif senang gosok gigi skrg. Wakaka. Masuk je toilet aku dah nyanyi. 

Brush brush brush3x...
If you want a big smile then u need to brush brush brush...
Bla bla bla. 

Mesti rafif tensen dengar lagu ni. Aaaahhh. Gosok gigi time!! Tehehe. 

Tujela kot aku nk kongsi malam ni, aku kadang2 walau suri rumah tangga. Ponnn takde masa nk duduk amek pensel amek kertas nk kenalkan satu2 alphabet kat die. So dgn cara ni aku rase sgt2 bagus untuk perkembangan anak. Untuk aku la. Sbb ada setengah parents tak introduce anak diorang dengan gadget. Tp aku buat pilihan aku sendiri untuk anak aku. 

Dalam kereta skrg aku pasang je video ni. Klau tak nak bg die belajar aku pasang cartoon jugak. Bukan lah aku pasang phonics song semata. Rafif pon perlu rehat gak. Alaa die pon x tau die sedang belajar sebenarnya. Sbb lagu2 tu mmg catchy la wei. Heheh. Dan lagi satu, bila bab makan. Rafif tak lari sane lari sini. Die mmg duduk je makan. Tapiiii. Dengan syarat pasang video lah! Haha. Aku pon x tau nak cakap tahap kritikal ke tak anak aku ni. Cuma buat masa skrg aku buat apa yg sepatutnya. Dari die tak makan sebab membuas takde video. Baik aku pasang video ni bg die duduk diam. Aku suap suap suap. Settle bab makan. Sebab tu skrg nk makan kt luar no problem. Die mmg boleh duduk je dalam high chair die tu, makan smbl layan video. Kikikiki. 

        

Tapi klau masa terluang dekat rumah. Sehari tu aku curi2 gak la amek pensel tunjuk mane a b c. Gituww. Tp mesti Rafif cakap bingitnya suara mak aku ni. Jiran sebelah pon dengar dengan jelas. Dlu cita2 mak nak jadi cikgu nak. Tak kesampaian. Ko lah mangsanya! Muahaha.

Till then. Aku nak cerita pasal breastfeeding journey. Daaa..

   

   
  
    


19 comments:

~ NANA ~ said...

Baguslah rafif blh duk gitu berjam..ayish jenis cpt boring, tv pon xnk layan..dah xtau nk buat cmne so biarkn je dia..haha

Tp mcm umur rafif n ayish skrg ni, mmg mudah serap mcm2 kn? Time ni la org ckp blh ajar diorg mcm2

ReYNa said...

hihi.anak sy pon dah bo layan lagu alif ba ta yg versi sofea & rayyan tu sbb hari2 tgk.oh..tq ada lagu alif ba ta yg baru eh.nak try lah kasi anak tgk

fifi said...

mimi.....sukaaaa sangat entri u tau..thanks sesangat.jadi panduan untuk i ajar doter i.thanks.. :)

e k i n ♥ y u s r i said...

ms ekin pregnant zara pon, ekin letak headfon kat perut
sejak awal2 pregnant lg

kdg2 bukak ayat quran
kdg2 bukak lagu kanak2
ehhehehe

yUmiE AzuRa said...

eh eh rafif nmpk chubby..
how i wish iman bleh fokus mcm tu bile tgk video..huhu

S.n.Fariza said...

very good :)
anak i pun khusyuk. hahaha

mama leen said...

memang bijakla rafif ni.. bagus.. dah try gak pasang video camni kat rumah.. last2 reza kata tak best.. sentap mak..

♥ ROS ♥ said...

Bgusnyer... Anak ros xde lg nak tau bnda gini..tggu umah bru bru ajar aci tak?? Kikikiki

erin said...

haaa boleh donlod jugaklah, thanks sbb share

Mimy Hamid said...

mimi tolong share apps nak download yang count 20 , brush, Alif ba ta....

kak mi fayel suka yang apps ping fong tu best kids song..pun ok...cuba la upload sure rafif suka gak...

SweetLikeWhat said...

bagusnya rafif!hannah leh tahan setengah jam jer..

Nadt said...

Bagusnyeee..nadt pun nak download gak la alphabet song tu. kot ada pun yg lagu abc tu je tapi lembap giler lagu tu sampai saif pun bosan terus dia buat keja lain.heheh..

m@m@yAyA said...

yaya tahu alif ba ta yg versi rayyan sofea tue..bolela gak dia sebu ckit2~

counting da bolela dgr lau dia rjin..abc pn lau dia nak sebut dia mainla sdri kat peti sjuk sb abc tue ala2 fm sng bg dia main sdri..~

tp salute ngn rafif leh dok bertahan sejam lebeh tgk tv ke ipad ke sb yaya jns cpt bosan dok setempat.

cayalah rafif~

Ummialyaanas said...

assalam...

anak saya kat rumah pon mcm ni gak..melekat dpn laptop nk tgk you tube..
sy bg diorang layan mother goose club..baik kakak atau adik..

*salam kenal*

LisaLisut said...

gile lama ok sejam! Hannah nk lekat duduk diam pn susah. 10min plg lama tp lps tu tangan dia gatal tekan button sne sini korek2 button. sudahnye i ttup trus. dia xbole tgk gajet i guess.haha. so kne pakai yg tampal kt dinding mcm rafif tgh diri hadap dinding tu haa ;p

mimi, nk link semua yg u share dr abc 123 brush2 tu

LisaLisut said...

eheh nvmind mimi. i google cr kt youtube and found it sbijik yg u blog! tq :)

D Yatie said...

Arissa makin lama makin bosan oi. Dia jemu dah. Skrg dok layan lagu tegar. Adeh! Hahaha.

Jumria Alimuddin said...

Salam...igt kan saya jak buat mcm ni...rupa-rupanya ramai lg....ramai kata xbgs biasakan anak guna gadget2 ni...tp bg aku, gadget ni sgt membantu. Ank aku xsampai 2 thn uda kenal ABC, 123 (BI & BM) & alif ba ta...semua dengan bantuan gadget...

amal said...

baru baca entry ni. ketinggalan ketapi nye dakuu haha.. shaheem pun amal awal2 kenalkan dia dgn phonic ni. skrg klu nampak fish, instead of sebut fish, dia akan sebut ffehh ffehh hahaha.. huruf dpn je yg dia ingat T_T